به گزارش خبرنگار ایرنا، چالش پسماند بابل بعد از تعطیلی سایت زباله انجیلسی به بحرانی تبدیل شد که چند استان شمالی را درگیر خود کرد.
برای حل این مشکل تا کنون جلسه های زیادی با حضور مدیران ارشد استانی و شهرستانی تشکیل شد اما راهکاری که بتواند چالش پسماند بابل را به صورت ریشه ای حل کند تا کنون ارائه نشد.
در ۶ ماه گذشته بیشترین تمرکز بر بازگشایی دوباره سایت زباله انجیلسی بابل قرار داشت و حتی نامه های هم در این خصوص رد و بدل شد که اجازه داده شود سایت زباله انجیلسی دوباره فعال شود.
از طرف دیگر کارشناسان و صاحبنظران این اصرار را غیر کارشناسی دانسته و بر این باورند با توجه به سطح ارتفاع سایت زباله انجیلسی که در قلب جنگلهای هیرکانی در بلندی قرار دارد همزمان با بارش های سیلابی شیرابه های آن چندین برابر به رودخانه بابلرود و اراضی کشاورزی پایین دست منتقل می شود.
از طرف دیگر در اواخر مهرماه گذشته نشست مشترکی که استاندار مازندران با مجمع نمایندگان استان برگزار کرد احمد فاطمی نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی به شدت از نامه نگاری ها برای بازگشایی مجدد سایت زباله انجیلسی انتقاد کرد و تعطیلی این سایت را قطعی و حتمی دانست.
شهرداری بابل هزینه جمع آوری و انتقال زباله به استان گلستان را فقط برای شهر بابل ماهانه ۱۲۰ میلیارد ریال اعلام کرد که این هزینه سنگین برای شهرداری بابل با توجه به طرح های نیمه تمام در دست اجرا کمر شکن است.
از طرف دیگر شهرستان بابل به جزء شهر بابل دارای شش شهر دیگر است و این شهرداری ها هزینه ای جداگانه برای انتقال زباله اختصاص می دهند که در جمع نهایی ماهانه مبالغ سنگینی از شهرستان بابل برای جمع آوری و حمل زباله هزینه می شود.
یکی از شهرهای استان گلستان که با پرداخت هزینه از سوی شهرداری های بابل اجازه تخلیه زباله را صادر می کند هر از چند گاهی این فرایند با اخلال مواجه می شود که با پا در میانی مدیران ارشد استان و نمایندگان مجلس این مشکل هم بر طرف می شود.
خبرهای از عصر روز گذشته در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود که از روز گذشته استان گلستان دیگر اجازه تخلیه زباله های بابل را صادر نمی کند که اگر این خبر صحت داشته باشد مصایب پسماند بابل چند برابر بیشتر از گذشته خواهد شد.
کارشناسان محیط زیست بر این باورند که اولین کار موثری که شهرداری های شهرستان بابل باید هر چه زودتر اجرایی کنند تفکیک زباله از مبداء است که این امر حجم زباله های انتقالی به استان همجوار را کم و هزینه را کاهش می دهد.
این صاحبنظران بر این باورند در گام بعدی و فوری باید یک مکان جدید به غیر از سایت انجیلسی برای مدیریت پسماند شهرستان بابل معرفی شود تا زیرساخت های لازم در آن نصب شود.
تعلل ممنوع
کارشناس محیط زیست در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: شهرداری و شورای اسلامی شهر بابل طرح تفکیک زباله از مبداء را به صورت جدی در دستور کار خود قرار دهند.
حسین باقری گفت: ۶ ماه گذشته فرصت مناسبی برای تصمصم گیری در جهت حل چالش زباله شهرستان بابل بود که به راحتی این زمان از دست رفت و تعلل بیشتر هیچ ضرورتی ندارد.
وی با بیان این مطلب که در حال حاضر طرح تفکیک زباله در شهرداری های این شهرستان هیچ جایگاهی ندارد، اظهار کرد: ارائه طرحی جامع و اجرای آن از جمله نسخ های شفا بخش برای حل مشکل زباله بابل است.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد: با توجه به این که شهرداری های شهرستان برای انتقال زباله به استان دیگر برای هر کیلو گرم پول پرداخت می کنند تفکیک زباله در کاهش زباله تحویلی بسیار اثر گذار است.
باقری گفت: طرح تفکیک زباله ۱۰ سال پیش در بابل شروع شد اما این طرح به درستی اجرا و پشتیبانی نشد و در نهایت تفکیک زباله از مبدا در بابل شکست خورده رها شد.
این کارشناس محیط زیست با بیان این مطلب که اجرای طرح تفکیک زباله از مبداء نیازمند زیرساخت های لازم است، ادامه داد: اگر در سالهای گذشته اجرای این طرح با شکست مواجه شد زیرساخت های آن فراهم نبود.
باقری افزود: آموزش و فرهنگ سازی برای کاهش زباله و تفکیک از مبداء یکی از ضرورتهای مهمی است که باید همه نسبت به آن اهتمام جدی داشته باشند.
این کارشناس تصریح کرد: اگر برخی از استانها در کشور عملکرد موفقی در مدیریت پسماند دارند طرح تفکیک زباله از مبداء را به درستی انجام دادند.
لزوم تخصیص بودجه
در این پیوند شهردار بابل اظهار کرد: برای سال آینده شهرداری بابل با کمک شورای شهر برای اجرای درست و فنی تفکیک زباله ردیف اعتباری برای این امر مهم اختصاص خواهد داد.
حامد بیکایی افزود: شهرداری این شهر برای جمع آوری و حمل زباله های سطح شهر بابل به استان همجوار ماهانه ۱۲۰ میلیارد ریال هزینه می کندکه این امر چالش جدی برای مدیریت شهری است.
شهردار بابل افزود: با توجه به تعطیلی سایت زباله انجیلسی بابل شهرداری این شهر برای جمع آوری و انتقال زباله به خارج از شهرستان هزینه های سنگینی را پرداخت می کند.
وی گفت: طبق قانون شهرداری موظف است زباله ها را در سطح شهر جمع آوری و به محل دپوی زباله منتقل کند اما در شرایط فعلی شهرداری بابل فراتر از قانون برای زباله ها در حال هزینه است.
شهردار بابل با بیان این مطلب که زباله شهرهای شمالی کشور در روزهای تعطیل تا چند برابر افزایش می یابد، اظهار کرد: برای حل مشکل پسماند بابل باید هر چه زودتر چاره اندیشی شود.
بیکایی افزود: در گام نخست شهرداری بابل برای کاهش زباله ها برنامه های جدی در جهت تفکیک زباله را در دستور کار خود قرار داد.
وی با بیان این که برای اجرای طرح تفکیک زباله طبق قانون باید اعتبار آن در بودجه سالانه شهرداری گنجانده شود، افزود: برای سال آینده شهرداری بابل برای تفکیک اصولی زباله ها در چند محله شهر بابل اعتبار در نظر می گیرد.
این مقام مسوول تصریح کرد: آموزش تفکیک زباله و کاهش حجم آن برای شهروندان باید به یک فرهنگ قطعی تبدیل شود که این امر سرانه تولید زباله را کاهش خواهد داد.
چرا زباله بابل بحرانی شد؟
جمعی از اهالی روستای انجیلسی بابل در ۹ اردیبهشت ماه سال جاری با تجمع و نصب بنر در ورودی سایت زباله این منطقه، خواستار اجرای حکم قطعی دادگاه تجدید نظر مازندران مبنی بر جابهجایی سایت زباله انجیلسی به مکان دیگر شدند.
اهالی روستای انجیلسی بابل که خواهان اجرای حکم قطعی دادگاه تجدید نظر استان مازندران مبنی بر جابجایی این سایت زباله شدند در ورودی این سایت تجمع و خواستار حل گره کوره ۲۵ ساله این سایت در قلب جنگلهای هیرکانی شده بودند.
روستای انجیلسی یکی از روستاهای بالا دست بخش بابلکنار در جنوب بابل است که اهالی این روستا بعد از ۲۵ سال پیگیری موفق شدند حکم قطعی جابجایی این سایت را از طریق مراجع قضایی در تاریخ پنج بهمن ۱۴۰۰ از شعبه ۲۵ دادگاه تجدید نظر استان دریافت کنند.
بعد از قطعی شدن حکم سایت انجیلسی در جلسه شورای حفظ بیت المال شهرستان بابل که ۲ سال گذشته با حضور رییس کل وقت دادگستری مازندران تشکیل شد، تا ۱۵ اسفند سال ۱۴۰۲ برای حل این مشکل زمان تعیین شد، که بعد از گذشت نزدیک به ۲ ماه از این ضرب الاجل اهالی روستا خواستار اجرای حکم شدند.
نفوذ شیرابه ها در اراضی کشاورزی، مراتع چرای دام و شیوع بیماری ها مختلف سبب شد که اهالی منطقه دست از زادگاه خود بردارند و برای ادامه زندگی به مکان دیگری دست به کوچ اجباری بزنند. اهالی منطقه که در مدت ۲۵ سال گذشته تمام توان خود را برای حل این مشکل به کار بسته بودند موفق به حل مشکل نشدند، در نهایت با طرح شکایت در مراجع قضایی این خواسته را پیگیری کردند.
اهالی بخش بابلکنار بر این باورند که مشکلی انجیلسی که قرار بود یک سال مردم منطقه تحمل کنند تا یک مکان مناسب برای زباله شهر بابل و ۶ شهر اقماری آن بیابند اما ۲۵ سال است که آسایش را از اهالی بخش بابل کنار ربوده و حتی با حکم قطعی مرجع قضایی هم این گره گشوده نشد.
بر اساس مکاتبه اداری که در فرمانداری بابل موجود است قرار بود انجیلسی یک سال میزبان زباله باشد و بعد از آن یک جانمایی مناسب برای دفع زباله بابل و شهرهای اقماری پیدا شود اما مهمان یک ساله جا خوش کرد و ۲۵سال برخانه میزبان لنگر انداخته و هم اکنون سایت زباله انجیلسی دیگر مملو از زباله است و از سویی دیگر سرازیر شدن شیرابههای این زباله ها خسارتهای زیادی به جنگلهای هیرکانی و زمینهای شالیزاری پایین دست وارد کرده است که همه این اسیب ها سبب شد اهالی منطقه خواستار اجرای حکم شوند.
انجیلسی که در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر بابل قرار گرفته است هر روز میزبان ۳۰۰ تن زباله از شهرهای بابل، امیرکلا، گلوگاه، مرزی کلاه، زرگرشهر، خوشرودپی و گتاب است.
کارشناسان محیط زیست در طول این ۲۵ سال چندین بار هشدار داده بودند که انجیلسی که در ارتفاع واقع شد تحت هیچ شرایطی نباید به محلی برای دپوی زباله شهرستان بابل تبدیل شود.
بعد از تعطیلی سایت زباله انجیلسی شهرداری های هفت گانه بابل شک سنگینی را تحمل کردند و بعد از چند روز بلاتکلیفی به این نتیجه رسیدند که زباله را از مازندران خارج کنند.
شهرداری ها این شهرستان به این امید که دوباره سایت انجیلسی بابلکنار دوباره شروع به کار خواهد کرد هزینه های سنگین حمل زباله به استان همجوار را پذیرفتند اما این امر سبب شد که دستگاه های مربوطه نسبت به معرفی مکان جدید تعلل کنند.
بسیاری از شهرداری های مازندران که در پرداخت حقوق کارکنان خود با مشکل مواجه هستند این بار هفت شهرداری بابل مجبور به پرداخت هزینه های شدند که این امر تکمیل طرح های عمرانی آنها را به عقب انداخت.
کارشناسان محیط زیست بر این باورند تعلل در جانمایی مکان جدید برای مدیریت پسماند شهرستان بابل تحت هیچ شرایطی پذیرفتنی نیست.
شهرستان ۶۰۰ هزار نفری بابل دارای ۶ بخش و هفت شهر است که حدود نیمی از این جمعیت در شهر بابل سکونت دارند.