به گزارش خبرنگار ایرنا، نامش را از ریشه «سته» ، «بان» انگورستانهای پهناور گرفته، اگرچه برای مدتی هم نام این شهر اصطهبانات بوده اما در آبان ۱۳۵۳ خورشیدی به نام کنونی آن، یعنی استهبان تغییر کرده؛ شهرستانی که با توجه به طبیعت زیبا، انجیرستانهای سرسبز و توانمندیهای بالقوهای که در زمینه کشاورزی دارد نقش مهمی در رونق اقتصاد فارس ایفا میکند.
در فاصله ۱۷۴ کیلومتری شرق شیراز قرار دارد و به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید انجیر شناخته میشود به گونهای که در تیرماه سال ۱۴۰۲ توانست نظام میراثی باغهای انجیر دیم خود را در فائو به ثبت جهانی برساند.
اما ظرفیت این شهرستان تنها به انجیر خلاصه نمیشود بلکه تولید محصولات دیگری مانند زعفران گندم، حبوبات، پنبه، زیتون، گردو، بادام، انار و انگور نیز در این شهرستان رواج بسیاری دارد؛ ظرفیتهایی که پاییز این شهرستان را هم پُررونق کرده است.
در حقیقت عمده جمعیت استهبان در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت هستند و نمود این کار در فصل پاییز با آغاز کشت و کار دوچندان میشود؛ پاییزی که برای این شهرستان بهار رونق کشاورزی را به همراه دارد.
کشت پسته در حدود۷۶۷ هکتار از باغات
یکی از محصولات تولیدی در این شهرستان در فصل پاییز پسته است؛ برداشت پسته در این شهرستان از اواخر شهریورماه آغاز میشود و تا اواسط مهرماه ادامه دارد. این محصول به صورت تازهخوری مصرف یا برای فرآوری، راهی ترمینال ضبط پسته میشود.
امسال هم به گفته متولیان بخش کشاورزی سطح زیر کشت پسته این شهرستان حدود۷۶۷ هکتار است و از ۴۸۰ هکتار باغات بارور این محصول بیش از یک هزار و ۴۰۰ تن پسته تر برداشت و روانه بازار شده است.
آن طور که مدیر جهاد کشاورزی استهبان به خبرنگار ایرنا گفت عمده ارقام پسته کشت شده در این شهرستان احمد آقایی و اکبری است که این ارقام به دلیل مقاومت به شوری آب مصرفی کشت میشوند.
مهدی اعیان منش همچنین اعلام کرد که در سال گذشته حدود ۱۳ هکتار توسعه باغات پسته، در شهرستان صورت گرفته و در حال حاضر توسعه کشت این محصول مقاوم به شوری و کمآببر و جایگزینی آن با محصولات پرآببر در سطح شهرستان در دستور کار قرار دارد.
اختصاص یافتن ۴۵۷ هکتار به کشت زیتون
از دیگر محصولات این شهرستان که نقش مهمی در اقتصاد کشاورزی استان ایفا میکند زیتون است؛ طبق آخرین گزارشها امسال ۴۵۷ هکتار از باغات این شهرستان به کشت زیتون اختصاص یافته که ۴۲۰ هکتار آن بارور، ۳۱ هکتار غیر بارور و ۶ هکتار آن در یکسال اخیر توسعه یافته است.
بیشترین ارقام زیتون در شهرستان استهبان رقم زرد، فیشومی، روغنی، مانزانیا، شنگه، کنسروالیا، شیراز و دزفول است که ۷۰درصد آن به صورت کنسروی از اواخر شهریور ماه برداشت میشود و مابقی به صورت روغنی از اوایل آبانماه تا اواخر آذرماه برداشت خواهند شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان متوسط عملکرد زیتون در منطقه را ۶تن در هکتار دانست و گفت: متاسفانه در سال جاری ۲۳۰هکتار از باغات بارور شهرستان به علت بارندگی و تگرگ تابستانه حدود ۷۰درصد خسارت دیده و متوسط عملکردشان به یک هزار و ۶۰۰تن در هکتار رسیده است.
پایان عملیات برداشت ذرت علوفهای از سطح ۳۳۰ هکتار از مزارع
ذرت علوفهای از دیگر محصولاتی است که پاییز استهبان را رونق داده است؛ این محصول یکی از محصولات راهبردی بهمنظور تامین علوفه دام محسوب میشود و با توجه به کمبود نهادههای دامی، در این فصل نقش بسیار مهمی در زمینه تأمین خوراک دام دارد.
در حال حاضر برداشت این محصول از سطح ۳۳۰ هکتار از مزارع این شهرستان پایان یافته است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان با اعلام این خبر گفته که بیش از ۲۰ هزار تن ذرت علوفهای از این سطح تولید شده و هفت دستگاه چاپر عملیات برداشت ذرت علوفه ای را به انجام رساندهاند.
به گفته او ارقام کشت شده ذرت علوفهای در شهرستان استهبان شامل ۷۰۳ و ۷۰۴ است و آبیاری مزارع به روش تیپ انجام میشود.
برداشت این محصول از هفته اول مهرماه آغاز شده و تا اواخر مهرماه ادامه داشته و محصول تولید شده افزون بر تأمین خوراک دام در شهرستان استهبان، بخشی از نیاز شهرستانهای همجوار از جمله فسا و نی ریز را نیز تأمین میکند.
پیشبینی برداشت ۵۱هزارتن انار از باغات
میوه پاییزی انار هم در شهرستان استهبان از جایگاه ویژهای برخوردار است؛ میوهای که از مهمترین میوههای محبوب پاییزی به شمار میرود به گونهای که هفتم آبانماه به عنوان روز ملی این میوه پرطرفدار نامگذاری شده است.
بیشترین تولید انار در شهرستان استهبان مربوط به منطقه ایج است که شهرت کشوری دارد و قرار است دومین جشنواره ملی مردمی انار هم در اواخر آبان ماه در این شهر برگزار شود.
عمده ارقام کشت شده در این شهرستان، فاروق، رباب، شیرین و قلاتون است که رقم فاروق ایج، دارای طعم و مزهای بینظیر بوده و به صورت تازهخوری به مصرف میرسد.
همچنین رقم رباب با توجه به کیفیت صادراتی به کشورهای مغولستان، اسلووانی، ازبکستان، آذربایجان، بلاروس، ارمنستان، روسیه و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر میشود و مابقی به صورت تازهخوری یا رب انار فرآوری و به بازار عرضه میشود.
در حال حاضر متولیان کشاورزی از آغاز برداشت انار در سطح ۲۵۵۰ هکتار از باغات بارور شهرستان استهبان خبر دادهاند و پیشبینی کردهاند که امسال ۵۱هزارتن انار از سطح باغات شهرستان برداشت و روانه بازار شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان استهبان در این باره گفت: سطح باغات انار شهرستان در حال حاضر ۲هزار و ۷۸۰هکتار است که ۲۳۰هکتار آن غیر بارور بوده است.
مهدی اعیان منش که معتقد است آفت کرم گلوگاه، آفتاب سوختگی و ترکیدگی از مشکلات باغداران محصول انار شهرستان است، گفت: با برگزاری کلاسهای آموزشی و ترویجی، استفاده از روشهای نوین، بیمه محصولات کشاورزی، سطح خسارات احتمالی را می توان کاهش داد.
این در حالیست که سال گذشته یک هزار و ۹۶۵هکتار از باغات انار استهبان به دلیل گرمای شدید و تدوام آن دچار سوختگی و ترکیدگی میوه شدند و این اتفاق موجبات خسارت ۹میلیارد تومانی به باغداران در این شهرستان را فراهم کرد.
برداشت انار در استهبان از اواسط مهرماه آغاز میشود و تا اوایل آذرماه ادامه دارد.
با توجه به اینکه این شهرستان از ظرفیتهای قابل توجه و توانمندیهای بالقوهای در زمینه کشاورزی بهره میبرد ضروری است که بخش کشاورزی آن بیش از پیش مورد توجه متولیان امر قرار بگیرید و از ظرفیتهای آن به صورت مطلوب استفاده شود؛ بدون شک عدم آیندهنگری و بیتوجهی به تغییرات اقلیمی در برنامهریزیهای مربوط به تولید محصولات در این شهرستان، گاه کشاورزی این منطقه را با خسارات و تهدیدات جدی مواجه میکند، در صورتی که میتوان تنها با پرداختن جدی به نصب و استفاده از سیستمهای نوین آبیاری ضمن مدیریت مصرف آب و در عین حال مقابله با آفات متعددی نظیر گرمازدگی یا سرمازدگی در حفظ و تولید هر چه بیشتر محصولات کشاورزی در این شهرستان اهتمام ورزید.