علی دهباشی پور روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: مرحله اقدامات درمانی اعتیاد، با ۲ مدل پذیرش از طریق مراکز ماده ۱۵ و ۱۶ به درمان و پذیرش بیماران انجام میشود که در مراکز ماده ۱۵، بیماران با رضایت خانواده به صورت داوطلبانه پذیرش شده و در مرکز ماده ۱۶ بیماران به صورت اجباری و با دستور قضایی پذیرش و تحت درمان قرار می گیرند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر ۲۰ مرکز ترک اعتیاد با احتساب یک مرکز ماده ۱۶ متعلق به مردان و یک مرکز زنان تحت نظارت بهزیستی قزوین خدمات بستری و درمان بیماران را انجام می دهند.
دهباشی پور تصریح کرد: در واحدهای اقامتی مراکز ماده ۱۵ ظرفیت پذیرش بیماران مکفی بوده و پاسخگوی نیاز متقاضیان است، اما ظرفیت ماده ۱۶ برای درمان معتادان اجباری کافی نیست و باید برای این مهم چاره اندیشی کرد.
این مسوول ادامه داد: در حال حاضر ۲۰ مرکز اقامتی بازتوانی ترک اعتیاد، سه مرکز توانمندسازی و پنج مرکز مدیریت موردی خدمات مربوط به ترک و مراقبت های بعد از ترک مواد برای بهبودیافتگان بلامکان فعال است.
دهباشی پور با بیان اینکه سه فعالیت عمده در دفتر پیشگیری و درمان اعتیاد اجرایی می شود، تصریح کرد: نخستین فعالیت مبتنی بر خدمات آگاه سازی و پیشگیری اجتماع محور اولیه از گرایش به سمت مصرف اعتیاد است که ۶۱ تیم اجتماع محور در مناطق حاد و بحرانی تشکیل و آموزش پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی را عهده دار هستند.
به گفته وی، چهار هزار و ۹۴۹ بیمار درگیر با اعتیاد طی ۶ ماهه سال جاری خدمات درمانی و کاهش آسیب از مراکز و موسسات تحت نظارت بهزیستی دریافت کردند که این خدمت در سال گذشته برای ۱۰ هزار و ۵۹۶ معتاد انجام شد.
مدیرکل بهزیستی قزوین یادآور شد: بر اساس ظرفیت موجود ماده ۱۶ استان سعی شده به صورت برآورد تخمینی از تعداد معتادان متجاهر هر شهرستان با همکاری دستگاه قضا و نیروی انتظامی ظرفیتی برای پذیرش بیماران هر شهرستان داشته باشیم و هماهنگی لازم بین بهزیستی، نیروی انتظامی و دستگاه قضا در هر دوره پذیرش انجام می شود تا جمعیت معتادان متجاهر را که آسیب های بیشتری دارند در اولویت جانمایی مرکز ماده ۱۶ قرار دهیم.
دهباشی پور یادآور شد: سومین مرحله از اقدامات این اداره کل ارائه خدمات کاهش آسیب به معتادان پر خطر است که خدمات بهداشتی، یک وعده غذای گرم و مراقبت های درمانی از طریق ایستگاه ها و مراکز گذری کاهش آسیب و سرپناه شبانه برای معتادانی که پر خطر هستند را شامل میشود.
این مسوول اضافه کرد: در حال حاضر یک مرکز سر پناه شبانه مخصوص مردان، یک مرکز برای زنان، ۲ مرکز گذری کاهش آسیب و پنج ایستگاه کاهش آسیب خدماتی را در خصوص کنترل بیماری های همراه با اعتیاد و آسیب های اجتماعی معتادان ارایه میدهند.
مدیر کل بهزیستی قزوین خاطرنشان کرد: همچنین مراکز مدیریت مورد و مراقبت های پس از ترک در استان نیز خدمات ارزنده ای را به معتادان بهبود یافته ارایه می دهد و پس از خروج از کمپ ها عوامل نگهدارنده پاکی از جمله برگشت به خانواده، خدمات درمانی و دندانپزشکی، اشتغال فرد بهبود یافته و حمایت از خانواده این افراد در دستور کار مددکاران قرار دارد که این خدمات باعث ماندگاری و پاک ماندن بهبود یافتگان و برگشت به چرخه زندگی سالم می شود.