به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید بابایی روز سه شنبه در نشست رویکرد خانواده محوری در ساماندهی کودکان فاقد سرپرست موثر افزود: اولویت بهزیستی برای نگهداری کودکان، بازپیوند با خانواده است. پس از آن ورود کودک به خانواده امین موقت و خانواده میزبان است که تفاوت این دو طرح با هم کم است.
فعالیت ۶۱۳ خانه نگهداری در کشور
مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: ۶۱۳ خانه نگهداری در کشور فعالیت دارد که ۲۷۰ خانه آن مربوط به کودکان ۷ تا ۱۲ سال، ۲۴۵ خانه مربوط به نوجوانان، ۶۵ خانه مربوط به نوباوگان و ۳۳ خانه مربوط به شیرخوارگاه است.
بابایی افزود: سه شیرخوارگاه در تهران و استان های دیگر هر کدام یک شیرخوارگاه دارد. خانههای نوباوگان نیز در تهران بیشتر است. ۱۷۳۶ کودک نیز در مرکز شبه خانواده خراسان رضوی و ۱۴۳۶ کودک در مرکز شبه خانواده تهران زندگی میکنند.
وی ادامه داد: تعداد کودکان در شیرخوارگاه ها در سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار به ۶۰۰ کودک رسیده است در حالیکه در همین سال، ۲۹۰۰ کودک وارد شیرخوارگاه ها شده است. علاوه بر کاهش تعداد کودکان در مراکز، اقامت ۵۰ درصد این کودکان کمتر از سه ماه است.
مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور با اشاره به چالش های مراکز نگهداری کودکان گفت: یکی از مسائلی که نوجوانان مراکز مطرح می کنند این است که علاقمند ماندگاری نیستند و از بازدیدها گلایه دارند اما بازدید، لازمه نظارت است.
وی تاکید کرد: مراکز نگهداری کودکان، تعطیل شدنی نیست اما نیاز داریم که مراقبت از کودکان، کوتاه مدت باشد.
۲۵۷۵ کودک فرزندخوانده شدند
مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: اتفاق خوب دیگر در بحث نگهداری کودکان، افزایش سرانه نگهداری کودک به خانواده جایگزین است که از ۵۰ هزار تومان در سال ۱۳۸۸ به سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در ماه گذشته به دستور رئیس سازمان بهزیستی کشور، رسیده است. ۱.۱ همت بودجه برای این کودکان گذاشته شده است.
بابایی در مورد آمار فرزندخواندگی خواندگی نیز گفت: سال گذشته ۲۵۷۵ کودک به فرزندخواندگی رفتند. متقاضیان فرزندخواندگی از سال ۱۳۹۹ که سامانه فرزندخواندگی راه اندازی شده است، به ۵۶ هزار و ۷۸۴ نفر رسیده است اما تعداد کودکانی که قابلیت واگذاری دارند، محدود است.
وی ادامه داد: جنسیت مورد تقاضا یکی از مشکلات در بحث فرزندخواندگی است. برای ۲۳ درصد متقاضیان ، جنسیت فرقی ندارد، ۵۶ درصد خواهان فرزند دختر و ۲۱ درصد خواهان فرزند پسر هستند و متقاضیانی که فرزند پسر بخواهند، روند سریعتر انجام میشود.
بابایی گفت: سن مورد تقاضا از دیگر چالش های فرزندخواندگی است. ۶۴ درصد متقاضیان خواهان کودک صفر تا ۲ سال، ۲۰ درصد درصد متقاضیان خواهان کودک ۳ تا ۴ سال و ۹ درصد متقاضیان خواهان کودک ۵ تا ۶ سال هستند. متقاضیان کودک بالای ۶ سال هفت درصد است.
وی تصریح کرد: فسخ فرزندخواندگی غم انگیزترین اتفاق در حوزه فرزندخواندگی به معنای فسخ حکم دائمی فرزندخواندگی است.
۱۸۳ کودک وارد خانواده میزبان شدند
مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور گفت: ۳ هزار خانواده متقاضی در طرح خانواده میزبان شرکت کردند و تاکنون ۱۸۳ کودک وارد خانواده میزبان شدند.
بابایی افزود: از تعداد ۱۸۳ کودکی که وارد خانواده میزبان شدند، ۱۱۶ کودک همچنان در خانواده میزبان هستند و ۶۷ کودک از خانواده میزبان خارج شدند. از ۶۷ کودکی که از خانواده میزبان خارج شدند ۱۵ کودک با خانواده بازپیوند شدند ۳۰ کودک به فرزندخواندگی رفتند و ۲۲ کودک به مراکز نگهداری بازگشتند.
وی تصریح کرد: همچنین ۳۶ کودک نیازمند درمان و چهار کودک اتباع، وارد خانواده میزبان شدند.