تهران - ایرنا - استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی، حمله رژیم اسرائیل به ایران را تعرض به قواعد بین‌المللی دانست و گفت: رژیم صهیونیستی اساسی‌ترین قاعده همزیستی مسالمت‌آمیز همچنین بنیادی‌ترین تعهد بین‌المللی مبنی بر احترام به استقلال سیاسی، تمامیت سرزمینی و اهداف و اصول منشور ملل متحد را نقض کرده است.

هیبت‌الله نژندی‌منش در گفت‌وگو با خبرنگار قضایی ایرنا درباره اقدام رژیم اسرائیل در حمله به ایران در پرتو حقوق بین‌الملل اظهار داشت: حمله رژیم اسرائیل به ایران تعرض به یک قاعده آمره بین‌المللی است که نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه دیگر اعضای جامعه جهانی نیز در آن نفع دارند و ایران حق دارد که از زور مسلحانه علیه رژیم صهیونیستی با رعایت الزامات حقوق بین‌الملل بشردوستانه استفاده کند.

وی تصریح کرد: از نظر حقوق بین‌الملل این اقدام به معنای نقض صریح و فاحش منشور ملل متحد و قاعده آمره عدم توسل به زور مسلحانه است.

استاد حقوق بین‌الملل افزود: همچنین فراتر از اقدام رژیم صهیونیستی حمایت و همکاری ایالات متحد آمریکا و برخی کشورهای اروپایی و حتی یک یا چند کشور در منطقه اثری مشابه اقدام خود رژیم صهیونیستی دارد و به جرأت می توان گفت اگر این حمایت‌ها و همکاری‌ها، نبود رژیم صهیونیستی توان و تمایلی برای این اقدام متخلفانه بین‌المللی و این نقض جدی حقوق بین الملل نداشت. در نتیجه به همان اندازه که مباشر این عمل قابل سرزنش است، حامیان و معاونان نیز قابل سرزنش هستند.

عضو کمیسیون امور بین الملل مرکز وکلای قوه قضاییه درباره اینکه جمهوری اسلامی ایران از چه راه‌هایی می‌تواند اقدام متجاوزکارانه رژیم اسرائیل را از منظر حقوقی پیگیری کند، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همچنان می‌تواند از ظرفیت‌هایی که در منشور ملل متحد پیش‌بینی شده است (شورای امنیت و حتی مجمع عمومی) اقدام لازم را پیگیری کند.جمهوری اسلامی ایران می‌تواند هر کسی را که در طراحی، شروع و اجرای این اقدام نقش داشته است تحت تعقیب کیفری قرار دهد.

تجاوز علیه دولت‌ها یک جرم بین‌المللی است

نژندی‌منش ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران می‌تواند هر کسی را که در طراحی، شروع و اجرای این اقدام نقش داشته است تحت تعقیب کیفری قرار دهد. امروزه در حقوق بین‌الملل جنایت تجاوز علیه دولت‌ها یک جرم بین‌المللی محسوب می‌شود و برای آن مسئولیت کیفری شناخته شده است همچنین کسانی را که برای ارتکاب این جرم تبانی و همکاری و حمایت کرده‌اند نیز قابل تعقیب هستند.

استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی درباره حق اقدام متقابل و پاسخ ایران به رژیم اسرائیل گفت: تردیدی نیست که این اقدام رژیم صهیونیستی اقدام مسلحانه در معنای دقیق کلمه است که به موجب ماده ۵۱ منشور ملل متحد، حق دفاع مشروع را برای کشورمان فعال می‌کند؛ بنابراین جمهوری اسلامی ایران حق دارد که از زور مسلحانه علیه رژیم صهیونیستی با رعایت الزامات حقوق بین الملل بشردوستانه استفاده کند.

وی اضافه کرد: آنچه تاکنون جمهوری اسلامی ایران با عنوان استفاده از زور علیه رژیم اسرائیل انجام داد، مصداق دفاع مشروع بود و دفاع مشروع در مقابل یک حمله مسلحانه نمی‌تواند برای کشور متخلف دفاع مشروع ایجاد کند؛ بنابراین رژیم صهیونیستی نمی‌تواند استناد کند که در مقابل اقدامات نظامی قبلی ایران حق بر دفاع مشروع داشته است.

توسل به زور در مقابل حق دفاع مشروع، غیرقانونی است

عضو کمیسیون امور بین الملل مرکز وکلای قوه قضاییه گفت: توسل به زور در مقابل حق دفاع مشروع، غیرقانونی است و خود اقدام تجاوز است. افزون بر آن، کشورهای دیگری که در اقدام علیه کشورمان نقش داشتند نیز می‌توانند به عنوان هدف قرار گیرند. دلیلش این است که تا زمانی که این حمایت وجود دارد امکان استفاده از زور علیه کشور ما نیز وجود دارد.

جمهوری اسلامی ایران باید بر این استدلال تاکید کند که آن چه که مورد تعرض قرار گرفته است یک قاعده آمره بین المللی است که نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه دیگر اعضای جامعه نیز در آن نفع دارند.

نژندی‌منش درباره اینکه چه راهکارهایی را برای پاسخگو کردن و مجاب‌سازی جامعه جهانی برای برخورد با جنایات رژیم غاصب اسرائیل می‌توان پیگیری کرد، گفت: قانع کردن جامعه جهانی مستلزم دیپلماسی فعال و اجماع سازی برای حمایت از ارزش‌های حقوق بین المللی است. به عبارت دیگر، جمهوری اسلامی ایران باید بر این استدلال تاکید کند که آن چه که مورد تعرض قرار گرفته است یک قاعده آمره بین المللی است که نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه دیگر اعضای جامعه نیز در آن نفع دارند.

وی افزود: همچنین شورای امنیت باید به عنوان متولی اولیه حفظ صلح و امنیت بین المللی مورد خطاب قرار گیرد و تلاش شود تا به خاطر فلج شدن شورای امنیت به دلیل وتوی برخی از اعضای دائم یا حتی یکی از آنها مجمع عمومی بتواند یک قطعنامه در محکومیت این اقدام رژیم صادر کند.

استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبائی با تاکید بر نقش رسانه‌ها در آشکارسازی جنایات رژیم صهیونیستی، اظهار داشت: جریان‌سازی و اقدام رسانه‌ای برای توجه افکار عمومی به نابرابری‌ها و برخوردهای گزینشی در رفتار قدرت‌های بزرگ و حتی نهادهای بین المللی مثل شورای امنیت امری ضروری است.

به گزارش ایرنا، رژیم صهیونیستی بامداد شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳ حملات هوایی به ایران انجام داد و بنابر اعلام پدافند هوایی نقاطی از مراکز نظامی در استان‌های تهران، خوزستان و ایلام را مورد هجوم گرفت که ضمن رهگیری و مقابله موفق توسط سامانه یکپارچه پدافند هوایی کشور با این اقدام تجاوزکارانه، آسیب‌های محدودی به برخی از نقاط وارد شده است.

در پی این حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، چهار نفر از کارکنان ارتش در دفاع از امنیت آسمان ایران اسلامی به شهادت رسیدند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی روز یکشنبه ششم آبان ۱۴۰۳ در دیدار هزاران نفر از خانواده‌های معزز شهیدان امنیت با تأکید بر ضرورت بهم خوردن محاسبات غلط رژیم صهیونیستی درباره ایران، گفتند: آنها درباره ایران دچار خطای محاسباتی هستند چرا که ایران و جوانان و ملت ایران را نمی‌شناسند و هنوز نتوانسته‌اند قدرت، توانایی، ابتکار و ارده ملت ایران را درست بفهمند که ما باید این را به آنها بفهمانیم.