به گزارش ایرنا، حمزه آقاپور مدیرکل دامپزشکی مازندران خرداد ۱۴۰۳ اعلام کرد که ۱۹ واحد کشتارگاه سنتی در سطح استان تعطیل شده و پیگیرِ آن است که فعالیت کشتارگاه سنتی رامسر نیز متوقف شود.
این اخطار تعطیلی درحالی مطرح میشود که به گفته مدیران شهرستانی، این واحد طی سالهای گذشته دستورالعملهای ابلاغی از سوی این نهاد را اجرایی و بسیاری از بخشها را طبق موازین بهسازی کرده است. ضمن اینکه تصفیه خانه فاضلاب مجهزی هم دارد.
کشتارگاه رامسر پیش از این، دی ۱۴۰۱ نیز در کنار دیگر شهرستانهای غرب مازندران نظیر نور، چالوس و نوشهر به دلیل آنکه فرآیند خدمات دهی در این واحدها به زعمِ کارشناسان فاقد استانداردهای بهداشتی و محیط زیستی اعلام شده بود، اخطار تعطیلی دریافت کرد.
این میزان اخطار و پیگیری نشان میدهد، متولیان امر مصمم به اجرای این طرح هستند. نمونه مشخص آن، تعطیلی کشتارگاه سنتی آمل است که با همکاری دستگاه قضایی تعطیل شد و به گفته متولیان این امر برای توسعه کشتارگاههای صنعتی بقیه واحدهای سنتی قطعا تعطیل میشوند.
کشتارگاه رامسر بهسازی و از حالت سنتی خارج شده است
با این وجود متولیان کشتارگاه در رامسر معتقدند طی سالهای گذشته براساس دستورالعملِ کارگروه استانی، این واحد بهسازی، نواقص برطرف و از حالتِ سنتی صرف خارج شده است. ضمن اینکه توقف فعالیت این واحد را مترداف با وقفه در تامینِ نیاز فراوردههای گوشتی این شهر گردشگرپذیر، چالشهای اجتماعی ناشی از بیکاری و کشتار غیرمجاز دام میدانند.
در همین پیوند فرماندار رامسر پیرامون اخطار برای تعطیلی کشتارگاه رامسر به خبرنگار ایرنا گفت: این واحد کشتارگاه متعلق به شهرداری رامسر است و طی سالهای اخیر برای رفع نواقص و بهسازی به بخش خصوصی واگذار شد.
ابراهیم شیرودعشوریان با توضیح اینکه بسیاری از نواقص از سوی بخش خصوصی برطرف و از حالت سنتی صرف خارج و تصفیهخانه فاضلاب مجهزی هم برخوردار است، اظهار کرد: درواقع کارگروه استانی در سالهای اخیر اقدامات لازم در جهت ارتقای این واحد را مصوب و مسولان کشتارگاه نیز مصوبات شامل بهسازی واحد را اجرایی کردند، با این وجود اقدام به تعطیلی را در دستور کار قرار دارند.
او با توضیح اینکه در سالهای گذشته یک واحد کشتارگاه سنتی در کتالم تعطیل شد و فعالیت ذبح دام به رامسر منتقل شد، تصریح کرد: در حال حاضر این واحد کشتارگاه سه شهر و روستاهای رامسر را پوشش می دهد. هماکنون نیز ناظر دامپزشک بخش خصوصی و ناظر شرعی در این مجموعه حضور دارند و بسیاری از نگرانیها برطرف شده است.
وضعیت کشتارگاه رامسر به صورت ویژه بررسی میشود
وی در ادامه با توضیح اقدامات انجام شده و اینکه این واحد کشتارگاه از حالت سنتی صرف خارج شده است، یادآور شد: به همین دلیل طی درخواستی از سوی کشتارگاه رامسر، مدارک و مستندات مبنی بر ارتقا و بهسازی این واحد به کارگروه استان ارسال شد و قرار است با توجه به اقدامات انجام شده، وضعیت کشتارگاه رامسر به صورت ویژه در این کارگروه بررسی شود.
به گفته مقام عالی دولت در رامسر، بسیاری از شاخصها از جمله تصفیهخانه فاضلاب، پیشسردکن، خودروهای دارای سردخانه و دیگر موارد که پیش از این از سوی کارگروه مطرح شده بود، در این واحد تعبیه شده است.
او با بیان اینکه منتظر تصمیم کارگروه استان هستیم، خاطرنشان کرد: به هر حال باید اقدامات گفته شده در کارگروه تشریح و از آن دفاع شود. یا اینکه نواقص مد نظر کارگروه مطرح و در این واحد عملیاتی شود. ضمن اینکه فعالیت این واحد با وجود ناظران و در دسترس بودن آن، از کشتار غیر مجاز دام که مساله مهمی است نیز جلوگیری میکند.
به گزارش ایرنا، شهرستان های غرب مازندران بیشترین سهم گردشگری مازندران را دارند و حضور میلیون ها مسافر و گردشگر در تمامی فصول سال در این مناطق، ضرورت بهسازی و ساخت کشتارگاه های صنعتی را دوچندان و پیامدهای ادامه فعالیت کشتارگاه های سنتی را تشدید می کند.
وضعیت کشتارگاه های سنتی و فرسوده این مناطق به گونه ای است که ضریب فسادپذیری لاشه های کشتار شده را تا انتقال به بازار مصرف افزایش می دهد.
به اعتقاد کارشناسان بهداشت، بسیاری از بیماری های مشترک میان انسان و دام نیز از طریق مصرف فرآورده های دامی بویژه گوشت هایی که به شیوه کاملا غیربهداشتی کشتار و توزیع می شود به افراد جامعه انتقال می یابد.
نتایج نمونه برداری های آزمایشگاهی نیز نشان داده که برخی از بیماری های عفونی مانند سل و شاربن از طریق مصرف گوشت های آلوده به انسان ها منتقل شده است بنابراین کشتار دام در کشتارگاههای بهداشتی و نظارت پیوسته کارشناسان بهداشتی به آسانی می تواند از شیوع و انتقال این بیماری ها به افراد جامعه جلوگیری کند.
غرب مازندران شامل شهرستا نهای نور، نوشهر، چالوس، کلادشت، عباس آباد، تنکابن و رامسر در قالب ۲۱ شهر و هزار و ۱۵۰ روستا افزون بر یک میلیون نفر جمعیت دارد.