به گزارش خبرنگار ایرنا، حالا که خرید خانه در نقاط مختلف شهر به رویایی دست نیافتنی برای اقشار مختلف جامعه تبدیل شده است، برخی ها با امید به صاحب خانه شدن در طرح نهت ملی مسکن ثبت نام کردند، طرحی که به آنها کمک می کرد تا با خرید مسکن ارزان به آرزوی خود برسند، اما اجرای این طرح در قزوین امروز در چه وضعیتی به سر می برد؟
به گفته سرپرست راه و شهرسازی استان قزوین، از ۱۲۳ هزار و ۵۸۰ متقاضی ثبت نام شده اولیه در سامانه، ۳۲ هزار و ۳۴۴ متقاضی واجد شرایط شناخته شدند و در حال حاضر نیز برای ۲۴ هزار و ۹۰۳ نفر اجرای این طرح تعریف شده و پیشرفت فیزیکی آن به طور میانگین از پنج تا هفت درصد است و با توجه به تعیین سهمیه ۲۰ هزار و ۹۰۰ واحدی مسکن حمایتی در سه سال گذشته، عملکرد استان قزوین در بحث نهضت ملی مسکن حدود ۱۱۹ درصد بوده که این طرحها به طور میانگین دارای پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصدی هستند.
اما وزیر راه و شهرسازی پیشین در سال ۱۴۰۰ گفته بود که سود تسهیلات نهضت ملی مسکن ۱۸ درصد است و مبلغ کلی آن نیز چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال می شود و کل مبلغی که متقاضیان به بانک باز می گردانند ۱۵ میلیارد ریال خواهد بود که حالا بنا به گفته های متقاضیان مبلغ تسهیلات پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال است و در ۶ قسط ۴۰۰ میلیون ریالی باید پرداخت شود و حتی این واحدها به قیمت تمام شده روز تحویل متقاضیان داده خواهد شد.
پرداخت اقساط مسکن و ناتوانی متقاضیان
با همه آن چه گفته شد اما متقاضیان درد دل های زیادی دارند، مجید محمدی یکی از چند متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن در قزوین است که در گفتگو با خبرنگار ایرنا، می گوید: با کارگری کردن در شرکت با هر سختی ای که شد توانستم آورده ای داشته باشم اما تصور اینکه چگونه باید اقساط ۴۰۰ میلیون ریالی را پرداخت کنم، خواب و خوراک را از من گرفته است.
شهریار باقری دیگر متقاضی نهضت ملی مسکن نیز در این رابطه اظهار کرد: مستاجر بودم و پول پیش خانه را به عنوان آورده برای نهضت ملی مسکن پرداخت کردم و چون دیگر سقفی برای زندگی نداشتیم، مجبور شدیم چند ماهی را در خانه پدر همسرم بمانیم، واقعا برایم سخت و طاقت فرسا است و حالا که سه میلیارد ریال را تاکنون با هر سختی و قرض کردن بود، پرداخت کردم باید دوباره پول واریز کنم و دیگر توان پرداخت را هم ندارم و نمی دانم که تا کی این واریزی ها ادامه خواهد داشت؟
مریم مظفری از متقاضیان نهضت ملی مسکن به خبرنگار ایرنا اظهار می کند: علاوه بر هزینه آورده و اقساطی که باید پرداخت کنیم، این واحدها فاقد کابینت، پکیج و شیرآلات هستند که با توجه به اینکه هر روز همه چیز دارد گران می شود، باید هزینه بسیار زیادی را نیز بابت همین زیرساخت ها پرداخت کنیم که واقعا سخت است.
بدقولی بانک ها در پرداخت تسهیلات
اما پیمانکاران واحدهای طرح نهضت ملی مسکن نیز از کندی روند ساخت و سازهای این واحدها می گویند، بیژن حسن زاده، یکی از چند پیمانکاری است که در گفتگو با خبرنگار ایرنا در خصوص روند پیشرفت فیزیکی واحدهای نهضت ملی مسکن در قزوین به خبرنگار ایرنا می گوید: ۲ پروژه ۲۴۰ واحدی در آبیک با ۱۲ بلوک ۲۰ واحدی در پنج طبقه و همچنین ۷۶۰ واحد در ناحیه شهری مهرگان با ۳۸ بلوک ۲۰ واحدی در زیربنای ۱۳۵ متر مربع در پنج طبقه در دست ساخت شرکت مهندسی زیست پرد قرار دارد که این طرح با ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی از مرداد ماه ۱۴۰۱ آغاز به کار کرده و چون مساحت زیربنای واحدها زیاد است، هزینه و زمان بیشتری را برای ساخت به خود اختصاص می دهد.
وی ادامه داد: بخشی از آورده متقاضیان در ابتدا به صورت منظم صورت می گرفت اما در ادامه این مساله نامنظم شد تا جایی که حتی برخی از متقاضیان تنها توانستند یک یا ۲ قسط خود را پرداخت کنند، همچنین از سوی دیگر بانک نیز تا اردیبهشت ماه امسال روال پرداختی منظمی داشت اما از آن تاریخ به بعد به دلیل ناترازی بانکی، آورده های بانک طبق روال انجام نشد و همین عامل توقف در اجرای طرح ها را به دنبال داشت.
رییس شرکت زیست پرد یادآور می شود: آورده متقاضیان ۱۰ قسط بود اما زیربنای طرح به دلیل اینکه مساحت بیشتری نسبت به سایر پروژه ها داشت، با افزیش قیمت روبرو شد تا جایی که بیشترین مشکل ما نیز در موضوع آورده های متقاضیان بود که البته آنها نیز مقصر نبودند چرا که فکر می کردند با پرداخت ۱۰ قسط صاحب خانه می شوند در حالی که قرار بود واحدها به قیمت تمام شده روز تحویل آنها داده می شود و افزایش تورم و قیمت ها نیز بر ادامه ساخت تاثیر گذاشت، اگر تسهیلات بانکی افزایش پیدا می کرد، آورده متقاصیان را کمتر می شد که این مساله به انجام نرسید .
این مسوول ضمن بیان اینکه باید به مباحث زیرساختی این طرح ها همانند آب، برق، گاز و موضوع راه واحدهای مسکونی توجه ویژه ای شود، بیان می کند: بایستی هر چه سریع تر دستگاه های اجرایی ذیربط به این مباحث توجه ویژه ای داشته باشند تا همزمان با تکمیل شدن طرح ها، مباحث زیرساختی آنها نیز انجام شود.
اخلال در روند ساخت و سازها با اخراج نیروی انسانی اتباع بیگانه
اما خبرنگار ایرنا برای پیگیری بیشتر مشکلات طرح های نهضت ملی مسکن سراغ دیگر پیمانکاران نیز رفته است. هومن شهیدی امام جمعه، رییس هیات مدیره شرکت مهندسی دهکده البرز که ساخت ۶۷۲ واحد در چهار طبقه و در ۲۱ بلوک را در دست اقدام دارد، می گوید: این طرح را در سال ۱۴۰۲ آغاز کردیم و تاکنون نیز ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته ایم و بخش عمده ای از متقاضیان مطابق با آنچه که سازمان مسکن و راه و شهرسازی عنوان کرده، پرداختی داشته اند اما متاسفانه به دلیل نبودن منابع بانکی که تا به الان موفق به اخذ تسهیلات از بانک مسکن نشده ایم، به بانک صادرات مراجعه کردیم که قول مساعدت داده شد تا در این حوزه پرداختی داشته باشند.
وی یادآورشد: متاسفانه ۱۰ درصد متقاضیان ما ۲ قسط خود را پرداخت کرده اند که این موضوع یکی از معضلات این طرح است چراکه به نوعی باعث عقب افتادن اجرای آن می شود و عدالتی که باید در طرح باشد به نوعی برقرار نمی شود.
شهیدی امام جمعه بیان می کند: کارگاه های ما در حال حاضر فعال است اما به دلیل محدودیت در منابع مالی سرعت پیشرفت ما به کندی صورت می گیرد، و این توقف در کار برای ما خسارت های غیرقابل جبرانی را نیز ایجاد می کند.
به گفته این مسوول، با توجه به اینکه طرح های نهضت ملی مسکن خارج از روال عادی ساخت و ساز در کشور بوده و از طرفی برای ۲ هزار و ۶۰۰ هزار واحد ساخت و ساز در کشور به اندازه کافی نیروی انسانی وجود ندارد، حتما باید از ظرفیت نیروهای کاری سایر کشورها در این زمینه استفاده کنیم و اگر جلوی کار اتباع بیگانه نیز گرفته شود، روند ساخت و سازها دچار اختلال می شود که باید به این موارد رسیدگی شود.
کندی سرعت ساخت و سازها و عوامل متعدد آن
همچنین، رضا نجار پور، رییس شرکت مهندسی نیک پی سرای ایرانیان، دیگر پیمانگاری است که در خصوص مشکلات طرح نهضت ملی مسکن به خبرنگار ایرنا می گوید: یک هزار و ۲۸۸ واحد نهضت ملی مسکن در دستور ساخت شرکت ما قرار دارد و کارمان را نیز از سال گذشته آغاز شده اما به دلیل عدم پرداخت تسهیلات توسط بانک ها، روند پیشرفت کار با کندی جلو می رود.
وی ادامه می دهد: کارگاه های ما با وجود آنکه فعال هستند اما با کندی کار روبرو هستیم چرا که از سویی فعالیت کارگران اتباع در این طرح بسیار محدود شده و از طرف دیگر کارگران ایرانی نیز برای به کارگیری در پروژه به اندازه کافی وجود ندارند.
این مسوول اظهار می کند: طرح یک هزار واحدی ما ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و اگر منابع مالی از سوی متقاضیان و بانک ها به موقع پرداخت شود و کارگران اتباع نیز به کار خود ادامه دهند، می توانیم واحدها را سر موقع تحویل دهیم.
حل مشکلات مسکن با گذر زمان
اما برای پیگیری بیشتر در خصوص نهضت ملی مسکن نظر وهاب میزانی، سرپرست اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین را جویا شدیم.
وی در این زمینه اظهار کرد: سه موضوع در خصوص نهضت ملی مسکن وجود دارد از جمله آورده متقاضیان، منابع بانکی و موارد زیرساختی که امیدواریم با همکاری به موقع متقاضیان، بانک ها و دستگاه های اجرایی این طرح ها تکمیل شده و به دست متقاضیان برسد.
وی توضیح می دهد: زمان آغاز این طرح در سال ۱۴۰۰ بوده و اگر تاکنون واحدها تحویل صاحبانشان نشده به این دلیل است که متقاضان دیرتر ثبت نام کرده اند و این طرح ها نیز دیرتر از سایر طرح های مسکن کار خود را آغاز کرده اند.
میزانی بیان می کند: یکی از موضوعات مهمی که از سوی پیمانکاران مطرح می شود، بحث نیروی کار است، به طور قاطع نمی توان گفت این موضوع باعث تاخیر در تحویل واحدها شده است چرا که قسمت عمده ای از این طرح به صورت صنعتی ساخته می شود.
این مسوول در جواب به پرسش خبرنگار ایرنا در خصوص چرایی دلیل نارضایتی متقاضیان این واحدها، توضیح می دهد: در شرایطی که ۱۷ هزار واحد مسکن نهضت ملی در دست احداث است، تعداد معدودی از متقاضیان بنا بر شرایط شخصی خود، نارضایتی هایی دارند که بسیار طبیعی است و وقتی منطقه جدیدی شکل می گیرد، زمان می برد تا مباحث روبنایی و مشکلات آن نیز مرتفع شود اما این موارد در موازات ساخت و تکمیل این واحدها در دست اقدام است.
رهاورد:
در حالی که به گفته سرپرست اداره کل راه و شهرسازی حدود ۸۸ درصد طرح نهضت ملی مسکن قزوین در مرحله فوندانسیون، ۶۴ درصد در مرحله اسکلت و سقف، ۴۳ درصد سفت کاری، ۲۴ درصد نازک کاری و ۱۲ درصد آن نیز به مرحله پایانی خود نزدیک شده و همچنین ۴۲ درصد تحویل متقاضیان شده است، اما شواهد نشان می دهد که بسیاری از متقاضیان با دشواری هر چه تمام تر این اقساط را پرداخت می کنند و جدای از تمام این مسایل، وضعیت نهضت ملی مسکن قزوین با کمبود امکانات فرهنگی و اجتماعی روبرو هستند.
برنامهریزان این طرح گویی تنها به فکر ساخت و تحویل مسکن بوده اند بدون آنکه توجه کنند خریداران به دنبال محیطی برای زندگی هستند، محیطی که مسجد، مدرسه، کلانتری، درمانگاه و فضای سبزی برای چند ساعت تفریح، گردش و پیاده روی داشته باشد نه یک چهاردیواری به عنوان یک قفس که برای خرید همین چهاردیواری نیز بسیاری از متقاضیان با بالا رفتن قیمت ها و اعتماد به مسوولان، امروز دیگر حتی توان پرداخت آورده خود به دلیل افزایش سرسام آور قیمت ها را هم ندارند و بانک ها نیز از ارایه هرگونه تسهیلات تکلیفی خود شانه خالی می کنند، اما باید دید در نهایت چه کسی پاسخگو بوده و سرنوشت این واحدها چه می شود؟