به گزارش ایرنا، این روزها غذاهای فرآوری شده سروصدای زیادی پیدا کردهاند. غذاهای فرآوری شده مقصر همه چیز هستند، از افزایش خطر ابتلا به چاقی و بیماری قلبی گرفته تا سرطان و دیابت نوع ۲، و همچنین انواع دیگر اثرات مضر برای سلامتی. اما آیا واقعاً این مقام شرور شایسته است؟
موضوع پیچیده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد، زیرا تعریف رسمی از غذاهای فرآوری شده وجود ندارد. آنها در طیفی گسترده ای قرار دارند که از مواد حداقل فرآوری شده مانند کنسرو تا فرآوری شده همچون چیپس نمکی، هات داگ و حتی محصولات پخته شده بسته بندی شده را در بر می گیرد و این غذاها به عنوان متهم ردیف اول چاقی زنان استان مازندران و تهدیده کننده سلامت آنان قلمداد شود.
در این پیوند معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: در ارزیابی های صورت گرفته بیشتر از ۷۰ درصد از زنان بالای ۱۸ سال مازندران دچار چنین وضعیتی هستند.
وی گفت: زنان به دلیل اینکه بیشتر پیرو سبک زندگی شهرنشینی قرار گرفتند شاهد چنین وضعیتی از نظر چاقی در آنها هستیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران ادامه داد: پیشتر و در زمان های گذشته که زندگی مردم استان تحت الشعاع زندگی شهرنشینی قرار نداشت و سبک زندگی مردم به همان زندگی روستایی و پرتحرک خلاصه می شد کمتر شاهد بروز چاقی و اضافه مردم استان بودیم اما اکنون با تغییر شیوه های زندگی و غالب شدن زندگی شهرنشینی شاهد بروز چنین معضلات بهداشتی در این استان هستیم.
وی از چاقی و اضافه وزن به عنوان اصلی ترین عامل در بروز و ابتلای افراد به بیماری های غیرواگیر عنوان و خاطرنشان کرد: دیابت به عنوان یکی از این بیماری های غیرواگیر اکنون افراد زیادی در این استان را درگیر خود کرده به طوریکه بیش از ۲۰۰ هزار بیمار دیابتی در این استان شناسایی شده است.
صفری عربی ادامه داد: البته با توجه به اینکه نیمی از افراد مبتلا به دیابت از بیماری خود مطلع نیستند آمار مبتلایان به این بیمار در مازندران فراتر از این رقم است که اصلاح الگوی زندگی، داشتن فعالیت فیزیکی منظم، تغذیه مناسب، کنترل وزن و عدم مصرف نمک در جلوگیری از فشارخون بالا موثر است.
وی بیماری قلبی و عروق را عامل اصلی مرگ در مازندران و کشورهای جهان عنوان کرد و ادامه داد: روزانه تعدادی از هم استانی های ما بر اثر ابتلا به سکته قلبی و مغزی فوت می کنندکه ردپای چاقی در این افراد دیده می شود.
به گزارش ایرنا، برپایه گزارشهای سازمان جهانی بهداشت، چاقی بیماری است که سالانه میلیونها قربانی میگیرد؛ بیماری که در ایران نیز روندی افزایشی داشته و ۷۰ درصد مردم درگیر آن هستند. این بیماری به ویژه در دوران همهگیری کرونا کودکان را هدف گرفته و آرام آرام نسل چاقتری را به جهان نوید داده است.
چاقی امروزه در جهان به یک چالش حیاتی و جدی در حوزه سلامتی تبدیل شده است. این بیماری کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار داده و در طولانی مدت سلامت و کیفیت زندگی افراد را با مخاطرات جدی مواجه کرده است.
پیشتر بیماری چاقی در کشورهای با درآمد بالا رواج داشت اما این روند در حال تغییر است و اینک در کشورهای درحال توسعه و فقیر نیز چاقی و اضافه وزن روندی صعودی را طی میکند؛ به گونهای که طبق پیشبینیها بیش از یک میلیارد نفر در سراسر جهان تا سال ۲۰۳۰ به چاقی مبتلا خواهند بود.
اکنون یک سوم کل جمعیت جهان با معضل چاقی دست و پنجه نرم میکنند و طبق گزارشهای موجود از هر پنج کودک یک نفر و بیش از یک نفر از هر سه بزرگسال به این بیماری مبتلا هستند. فشار خون بالا، دیابت، بیماری ایسکمیک قلبی، کبد چرب، چربی خون، سیروز کبدی، سنگ کیسه صفرا، سکته، سرطان، پوکی استخوان، ناباروری و آسیبهای روانی نمونههایی از بیماریهایی است که به دنبال چاقی ایجاد میشود