به گزارش ایرنا، آمایش سرزمین " تنظیم رابطه بین انسان، فضا و فعالیت های انسان در فضا " تعریف میشود. در واقع آمایش سرزمین به جمعیت و فضا، مدیریت فضا شامل نظام شهری، آبادی ها و روستاها، نظام شبکههای ترابری میان شهر و روستا و نظام نواحی که مبین کاربرد زمین توسط فعالیتهایی مانند کشاورزی، جنگلداری، مرتعداری، صنعت و معدن است، اشاره دارد.
آمایش سرزمین به عنوان بالادستترین سند توسعه کشور از جایگاه خاصی در نظام برنامه ریزی کشور برخوردار است. در قالب این سند برای هر منطقه، برنامه عملیاتی شامل اهداف اشتغال و سرمایهگذاری تدوین شده و مشخص کردن برنامهها و اقدامات و اولویت ها در هر منطقه و انجام اقدامات متناسب با ظرفیتهای هر منطقه، جهت گیری بارگذاری فعالیت های اقتصاد در دهههای آینده در هر هر منطقه مشخص شود.
مطالعات سند استان ها در سال ۱۳۹۹ به پایان رسید و اجرای آن به استان ها ابلاغ شد.
در حال حاضر و با استناد به اختیارات قانونی، تمام طرح های توسعه ای بخش دولتی و غیردولتی استان با سیاستها و الزامات اسناد آمایش سرزمین تطبیق داده می شود که در این فرآیند، سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان نقش راهبری و هماهنگی را بر عهده دارد.
خبرنگار ایرنا، پیرامون سند آمایش سرزمینی استان با خلیل قاسملو، معاون برنامه ریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی زنجان گفت و گو کرده است.
ایرنا. تدوین و ابلاغ سندآمایش استان زنجان چه روندی را طی کرده است؟
به طور کلی مطالعات سند آمایش سرزمینی در کشور، قبل از انقلاب آغاز شد ولی به شکست انجامید. بر مبنای اصل ۴۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی موضوع مهم سند آمایش همواره مورد توجه بود ولی مطالعات جدی و هدفمند آن از سال ۱۳۸۳ شروع شد، در استان زنجان نیز مطالعات مربوط به این موضوع از سال ۱۳۸۴ کلید خورد ولی در برخی سال ها به واسطه سیاست برخی دولت ها، به محاق رفت و در نهایت با توجه به تاکیدی که در برنامه ششم بر این موضوع شده بود، تدوین سند آمایش حالت جدی تری به خود گرفت تا اینکه در سال ۱۳۹۹ تصویب و ابلاغ شد.
ایرنا. از زمان ابلاغ این سند، اجرای طرح ها در استان بر این مبنا بوده است؟
هدف عمده و مهم تدوین و ابلاغ سند آمایش به عنوان یک سند بالادستی، بارگذاری فعالیت ها و تعریف طرح ها بر این مبناست. در قانون تصریح شده هر طرح بزرگ باید مصوبه کمیسیون ۲۳ باشد و شرط مهم تصویب طرح ها در این کمیسیون انطباق آن ها با سند آمایش استان است.
ایرنا . در سطح استان برخی طرح ها هستند که گویا چندان انطباقی به سند آمایش ندارند، دلیل این امر چیست؟
از زمان ابلاغ سند آمایش استان همه طرح ها بر مبنای این سند، عملیاتی شده است. برخی طرح های عمرانی که مد نظر شماست شروع اجرای آنها به قبل از ابلاغ سند بر می گردد که در سال ها بحث آمایش و انطباق طرح ها با آن مطرح نبوده است. تلاش ما این است تا با نهادینه کردن توجه به سند آمایش در تعریف و عملیاتی کردن طرح های مختلف اقتصادی و عمرانی، مساله پیامدهای چالش برانگیز اجرای طرح ها در استان رفع شود. نقطه اولیه توجه به سند آمایش در مرحله درخواست و صدور مجوز طرح ها در دستگاههای اجرایی است، بر اساس ماده پنج سند آمایش استان، دستگاههای اجرایی ملکف هستند در این مرحله، انطباق درخواست ها را با سند آمایش مورد توجه قرار دهند.
ایرنا. چه تدابیر و پیش بینی های لازم برای اجرایی شدن همه جانبه سند آمایش اندیشیده شده است؟
سند آمایش یک سند بالادستی است و اهرم های مختلفی برای عملیاتی کردن آن وجود دارد که روند آن برای طرح های بزرگ توضیح داده شد؛ در سایر حوزه ها مثل طرح های اشتغال زایی و توسعه ای نیز سوق دادن تسهیلات بانکی و اولویت بندی ارائه حمایت های دولتی و نیز جهت گیری در نحوه و توزیع، تامین و ارائه زیرساخت ها، در راستای سند آمایش استان انجام می شود.
ایرنا. یک نمونه عینی و ملموس در خصوص مطالعات آمایش در استان و تعریف طرح ها مطرح کنید.
بر اساس آخرین بررسی انجام شده، میانگین سهم هزینه مسکن در سبد خانوارهای استان ۳۵ درصد است. این رقم، میانگین استانی و نرخ متوسط در همه مناطق شهری استان است و شهرهای کوچک را هم که سهم هزینه مسکن در آنها پایینتر از مرکز استان بوده، در این محاسبه لحاظ کرده ایم. یقینا سهم هزینه های مربوط به مسکن در شهر زنجان از میانگین ۳۵ درصد کل استان، بالاتر است. سهم هزینه مسکن در سبد خانوارهای استان زنجان طی چند سال گذشته روند صعودی داشته است.
در راستای حل مسائل حوزه مسکن در قالب نهضت ملی مسکن ساخت بیش از ۷۰ هزار واحد مسکونی در استان هدفگذاری شده که از این تعداد ۲۷ هزار واحد مسکن حمایتی است. در زمان حاضر ۱۷ هزار واحد مسکونی در مناطق شهری استان در حال ساخت بوده و تلاش های بسیار گسترده ای در استان برای به سرانجام رساندن طرح های نهضت ملی مسکن صورت گرفته است.
در حوزه هایی مثل صنعت و کشاورزی استان هم مسائل اصلی و اقدامات مورد نیاز در هر حوزه احصا شده است و در تعریف و اجرای طرح ها مدنظر قرار دارد.