علیرضا قاسمی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه در سیستان و بلوچستان ۵۱ شهر زیرپوشش خدمات شرکت آب و فاضلاب قرار دارد و یک شهر فاقد تاسیسات آب پایدار است و شبکه لولهکشی مناسبی ندارد، افزود: این خطه پهناور پر روستاترین استان کشور است چراکه ۵۰ درصد جمعیت آن روستایی هستند، از بین پنج هزار و ۵۹۴ روستای دارای کد آبادی سه هزار و ۲۴۰ روستا شبکه دارد و بقیه روستاها از منابع آبی محلی شامل قنات، چشمه و یا از طریق ناوگان آبرسانی سیار تأمین آب میشوند.
وی با اشاره به اینکه برای دستیابی به شرایط پایدار آبرسانی برای سیستان و بلوچستان نیاز به اعتباری معادل ۴۰ همت است، که هر سال به این میزان افزوده میشود، گفت: این منطقه استان پهناوری است که از نظر اعتباری نیاز به تقویت دارد، در تمام نقاط استان برنامه های اجرایی تعریف شده که در قالب ۴۲ طرح با ۳۴۰ طرح در حال اجراست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان بیان کرد: در همه شهرستانهای استان با مشکل کم آبی مواجه هستیم، در حوزه ایرانشهر و دلگان وضعیت خوب بود که این شهرستانها نیز به دلیل برداشت بی رویه آب و حفر چاههای غیرمجاز، تحت تاثیر قرار گرفته است.
در همه شهرستانهای استان با مشکل کم آبی مواجه هستیم، در حوزه ایرانشهر و دلگان وضعیت خوب بود که این شهرستانها نیز به دلیل برداشت بی رویه آب و حفر چاههای غیرمجاز، تحت تاثیر قرار گرفته استوی اظهار کرد: چاه نیمههای سیستان در حالت پر آبی میتوانند برای پنج سال آب مورد نیاز سیستان و زاهدان را تامین کنند؛ اما به دلیل عدم بارش و ورود آب از هیرمند، شرایط بحرانی شد، بنابراین برای پیشگیری از مهاجرت بیش از یک میلیون نفر از جمعیت سیستان و زاهدان طرحهای ویژهای تعریف شد.
قاسمی انتقال آب از آبخوان شرقی به زاهدان و طرح اضطراری تامین آب سیستان و زاهدان از منطقه دشتک و میل نادر را از جمله این پروژهها اعلام و افزود: هزینه اجرای پروژه ها در استان به دلیل پراکندگی و طولانی بودن مسیرهای انتقال آب، بسیار سنگین و ۲.۵ برابر متوسط کشوری است.
وی تاکید کرد: سیستان و بلوچستان را باید جدا از دیگر استانها و به صورت ویژه دید، همچنین روی موضوع فرهنگ استفاده از آب باید کار کرد، چراکه متوسط مصرف آب روستایی در این خطه از متوسط کشور بیشتر است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: بیش از ۴۰ درصد اعتبارات در بخش روستایی هزینه میشود، اما به دلیل بعد مسافت خدماترسانی بسیار سخت است، در ۳.۵ سال گذشته نزدیک به سه هزار کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع ،معادل روزی یک کیلومتر انجام شد، در حالیکه شاید کل شبکه برخی استان ها به ۳ هزار کیلومتر نرسد اما در این خطه ۲۴ هزار کیلومتر شبکه توزیع آب داریم.
وی با تاکید بر اینکه باید به سیستان و بلوچستان نگاه ویژهای داشت، گفت: اگر به استان توجه ویژه شود، ظرفیتهای آن میتواند کشور را متحول کند، رنگین کمان معادن، کشاورزی، دامداری، بنادر و دسترسی به آبهای آزاد از جمله قابلیتهایی است که در این استان می توان دید.