یاسوج- ایرنا- ایجاد شهرک های گلخانه ای از جمله محورهای اصلی توسعه بخش کشاورزی است و از راه های نجات کشور برای گذر از بحران خشکسالی ، کمبود منابع آبی و همچنین تامین امنیت غذایی پایدار ایجاد است که هم اینک چهار شهرک گلخانه‌ای بزرگ به مساحت ۱۱۴ هکتار در مدت ۲ سال اخیر در استان کهگیلویه وبویراحمد به بهره برداری رسیده است.

به گزارش ایرنا، یکی از راه های نجات کشور برای گذر از بحران خشکسالی و کمبود منابع آبی و تامین امنیت غذایی پایدار در کشور ایجاد شهرک های گلخانه ای است.کارشناسان بخش کشاورزی بهره‌گیری از کشت‌های گلخانه‌ای را با توجه به افزایش ‎ ۱۰برابری عملکرد نسبت به کشت در فضای باز، شیوه‌ای مناسب برای تحقق امنیت غذایی می‌دانند.

کهگیلویه و بویراحمد، یکی از استان‌هایی است که به دلیل دارا بودن ۱۰ درصد منابع آبی کشور و خاک حاصلخیز، کشاورزی به ویژه کشت گلخانه ای در آن یکی از بخش‌های مهم اقتصادی تلقی می شود.

کهگیلویه وبویراحمد با وجود همه ظرفیت ها و قابلیت های منحصر بفرد در حوزه کشارزی، آبزِی پروری ، گیاهان دارویی اما همواره کمبود زیرساخت ها، منابع و امکانات مانع از شکوفایی این استعدادها و پیوند آنها با اقتصاد، معیشت و رفاه مردم این خطه شده است.

به ازای هر هکتار گلخانه برای ۱۰ نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم اشتغالزایی ایجاد خواهد شد. براساس آمار رسمی هم اکنون ۵۰ هزار خانوار کهگیلویه و بویراحمد در ۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی به فعالیت مشغولند که حاصل دسترنج این بهره برداران سالانه ۹۷۲هزار تن محصول است.

۲۷۰ هزار هکتار زمین کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد اما سهم کشت های گلخانه ای در این استان آن چنان رضایت بخش نیست.

درحالی که سالانه حدود یک میلیون تن محصول کشاورزی در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود کمتر از ۱۰ هزار تن آن محصولات گلخانه ای است که سهم اندکی است. توت فرنگی، گوجه، خیار، انواع فلفل رنگی از جمله محصولات گلخانه ای است که هم اکنون در استان کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود.

تولیدات گلخانه های استان از چهار هزار تن به ۲۴ هزار تن رسید

سید علی معتمدی‌پور اظهار کرد: کل گلخانه های فعال این استان ۳۲ هکتار بود که در ۳۲ ماه اخیر میزان گلخانه های استان به ۴۲ هکتار رسیده است.

وی افزود: به جز شهرک گلخانه ای ناصرآباد که هنوز به بهره برداری نرسیده است شهرک های گلخانه ای ماهور باشت، دست مازه طولیان، فدک سرابیز باشت و شهرک گلخانه ای قلات بهمئی به بهره‌برداری رسیدند و بخشی از آنها به مردم واگذار شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: شهرک های گلخانه ای پنج گانه استان بیش از یک دهه است که عملیات اجرایی آنها آغاز شده بود اما بیش از ۶۰ درصد از پیشرفت فیزیکی این شهرک ها در ۲ سال اخیر، تکمیل و وارد مدار شدند.

معتمدی‌پور ابراز کرد: تا قبل از ۳۲ ماه اخیر، کل تولیدات گلخانه ای کهگیلویه و بویراحمد چهار هزار و ۳۵۱ تن بوده است که اگر همه گلخانه‌های اخیر وارد مدار تولید شوند این تولیدات به بیش از ۲۴ هزار تن یعنی ۶ برابر و اشتغال این حوزه نیز بیش از هزار نفر خواهد شد.

مشکلات تسهیلات و سرمایه در گردش گلخانه‌ها برطرف شود

استاندار کهگیلویه و بویراحمد اظهار کرد: یکی از اولویت های اصلی ما حمایت از سرمایه گذاران و تولیدکنندگان در بخش های مختلف کشاورزی است.

یدالله رحمانی بیان کرد: ۳۶ هکتار گلخانه رقم خوبی برای استان کهگیلویه و بویراحمد نیست، انتظار داریم با یک برنامه ریزی یک ساله این میزان را تا ۲ برابر افزایش دهید و مشکلات تسهیلات و سرمایه در گردش را برطرف کنید.

وی عنوان کرد: روش های نوین آبیاری در گلخانه‌ها به صرفه جویی ۹۰ درصدی در مصرف آب کمک می کند و باید از این شیوه تولید حمایت بیشتری شود.

گلخانه‌ها در کهگیلویه و بویراحمد تجاری سازی می شود

معاون اقتصادی استانداری کهگیلویه و بویراحمد گلخانه را یکی از محورهای اصلی توسعه بخش کشاورزی دانست و گفت: با برنامه ریزی های انجام شده در توسعه روش های نوین، گلخانه‌های این استان تجاری سازی خواهد شد.

احسان عسکریعنوان کرد: با برنامه ریزی های انجام شده محصولات تولیدی در گلخانه های استان از روش های سنتی برای توسعه صادرات و درآمدزایی بیشتر به روش های نوین تجهیز خواهند شد.

وی بیان کرد: با توجه به کیفیت محصولات تولیدی یکی از کشورهای هدف در بحث صادرات روسیه خواهد بود.

عسکری تصریح کرد: تاکنون مصوبات خوبی برای صادرات محصولات گلخانه ای در استان نهایی شده است.

وی افزود: برای حمایت از بهره برداران کشت های گلخانه ای در پنج شهرک صنعتی استان کشت های گلخانه ای در حال انجام است.

ظرفیت‌ها به سمت ارزش افزوده سوق داده شود

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی یاسوج گفت: واحدهای گلخانه ای با تولید محصولات مرغوب و متمایز با کیفیت در استان کهگیلویه و بویراحمد مشغول فعالیت بوده که در اشتغال جوانان استان نقش آفرینی می کند.

عزیزالله فتحی افزود: با توجه به اقلیم مناسب استان و کیفیت بسیار بالای محصولات تولیدی استان، باید تمامی ظرفیت ها را به سمت ایجاد ارزش افزوده سوق دهیم.

وی تصریح کرد: یکی از روشهای ایجاد ارزش افزوده، ورود به بازارهای صادراتی است که با توجه به اینکه محصولات گلخانه ای استان دارای پتانسیل و ظرفیت بالایی جهت صادرات می باشد و اتاق بازرگانی نیز آمادگی خود را جهت همکاری در انجام مقدمات تشکیل کنسرسیوم های صادراتی اعلام را می دارد.

فتحی بیان کرد: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج امکانات زیرساختی و نرم افزاری بسیار خوبی جهت همکاری با تمامی تشکل ها به ویژه خوشه گلخانه ها دارد. اتحادیه گلخانه داران نیز از جمله تشکل های فعال و تاثیرگذار در این حوزه استکه طی چند سال اخیر مسایل و مشکلات گوناگون این حوزه را پیگیری و رفع کرده است.

۵۲ واحد گلخانه ای استان شناسنامه دار می شود

سرپرست شرکت شهرک‌های صنعتی کهگیلویه و بویراحمد گفت: به منظور تکمیل فرآیند پیاده سازی خوشه گلخانه ها در استان، برنامه‌ریزی مدون و مناسب توسعه این کسب وکار با دو مشخصه قابلیت اجرا و تاثیرگذاری انجام شده است که می‌تواند در چارچوب راهبردهای زیربنایی در رسیدن به شاخص های هدف گذاری شده ایفای نقش کند.

سید صدرا درست افزود: اجرای پروژه توسعه و پیاده سازی خوشه ها معمولا در بازه سه تا پنج سال تعریف می شود که مسیر توسعه گلخانه های استان با برنامه های ماندگار و هدفمند کسب و کار گلخانه های استان در دستور کار قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: با انجام اقدامات ماندگاری همچون شناسه دار کردن ۵۲ واحد گلخانه ای استان و ایجاد مرکز کنترل کیفی محصولات گلخانه ای استان با همیاری دستگاه‌های متولی، هوشمند سازی گلخانه ها، شناسائی گلوگاه فناوری، زنجیره ارزش و توسعه بازار خوشه گامهای محکمی در جهت توسعه کمی و کیفی این خوشه با همراهی و همکاری نهادهای پشتیبان برداشته می‌شود.

نبود تسهیلات چالش اصلی پیش روی گلخانه‌داران

جاوید سرمایه گذار گلخانه گل رز در یاسوج گفت: نبود تسهیلات مشکل اصلی این شغل در استان است و بانک های استان همکاری خوبی در این زمینه ندارند.

این سرمایه گذار بیان کرد: بانک‌های استان کهگیلویه و بویراحمد وثایق را با تهران مقایسه می‌کنند که باید بخشنامه‌ها بومی‌سازی شود، چنانچه کل ساختمان سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد را هم بگذاریم، نمی‌توانیم وثیقه بانک را تأمین کنیم.

کشت گلخانه‌ای یکی از رویکردهای مهم وضروری است که در راستای مدیریت منابع آبی، فضای جدیدی را در حوزه‌های اقتصادی، اشتغال و درآمدزایی ایجاد می‌کند. افزایش بازدهی و عملکرد با توجه به کنترل عوامل موثر در تولید شامل نور، درجه حرارت، رطوبت، تهویه و نیز کنترل آفات و بیماری‌ها، بالا بودن کیفیت و کمیت محصولات گلخانه‌ای و در نتیجه امکان صادرات محصول به خارج کشور از ویژگی منحصر به فرد کشت گلخانه‌ای است