ساری- ایرنا- صاحبنظران بر این باورند با توجه به بی رغبتی فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری انرژی تجدید پذیر در مناطق کویری کشور، اما استان مازندران در این صنعت جذابیت های بیشتری برای آنها خواهد داشت چرا که تابش نور خورشید در تابستان و حتی سه فصل دیگر سال در این خطه باتوجه به پدیده تغییر اقلیم پیوسته برقرار است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، جبران ناترازی برق به موضوع مهمی تبدیل شد که صاحبنظران بهره مندی از فناوری های نوین شامل پنل های خورشیدی را برای تولید انرژی و برق یک ضرورت مهم می دانند.

استان مازندران با توجه به ظرفیت های کشاورزی، گردشگری و صنعتی فعال نیاز فوری به تامین انرژی پایدار دارد تا همه بخش های آن در فصل گرمای سال بدون تعطیلی در مدار تولید و رونق قرار داشته باشد.

این خطه از شما به خاطر وِیژگی های طبیعی خود که سرشار از جنگل، مرتع و دشت است رونق انرژی های تجدید پذیر بیشتر از استانهای دیگر مورد تاکید صاحبنظران قرار دارد.

تولید انرژی خورشیدی در این استان به جزء یک مورد که توسط آب منطقه ای ساخته شد و به الگویی موفق در شمال کشور تبدیل شد در غیر این صورت در بخش های دولتی و خصوصی پیشرفت های خاصی حاصل نشد.

ارزانی قیمت برق مصرفی و از طرف دیگر هزینه بر بودن نصب پنل های خورشیدی و پشتیبانی آن از جمله عواملی است که دستگاه های دولتی و بخش خصوصص رغبتی به سرمایه گذاری در این حوزه ندارند.

صاحبنظران بر این باوند برای حل این مشکل باید هر چه سریعتر چاره اندیشی شود در غیر این صورت جبران ناترازی برق یک امر غیر ممکن خواهد بود.

انرژی خورشیدی به عنوان جایگزین مطمئن برای سوخت های فسیلی در سالهای اخیر مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفته و ایران نیز با توجه به شرایط خاص آب و هوایی به خصوص در ماززندران یکی از مناطق مستعد از نظر استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق به شمار می‌رود.

با توجه به وضعیت کم آبی کشور و آلودگی زیست محیطی و خاموشی های مکرر برق به خاطر کمبود تولید ناشی از خشکسالی و گرمای بیش‌ از حد، استفاده از انرژی خورشیدی برای تولید برق و استفاده آن در بخش های مختف صنعتی و کشاورزی مورد تاکید است.

جایگاه مازندران در انرژی خورشیدی کشور به واسطه‌ی نزدیکی به خط استوا که یکی از پارامترهای تاثیرگذار بر میزان برخورداری از انرژی خورشید است از جمله استانهای صاحب این موهب خدادادی است.

یکی از داده‌های مهم در ارزیابی کلی میزان پتانسیل منطقه از لحاظ تابش خورشید، مقدار تابش متوسط روزانه در سال است که بر این اساس کشور ایران به چهار منطقه تقسیم می‌شود و هر چند منطقه معتدل شمالی در کمترین ناحیه تابش خورشید قرار دارد اما همین مقدار انرژی تابشی برای تولید برق با توجه به موقعیت ممتاز این استان برای سرمایه گذاری مورد توجه صاحبنظران است.

هفته گذشته استاندار مازندران اجرایی شدن مصوبه تامین برق ۲۰ درصدی ادارات و سازمان های مشمول ماده پنج قانون خدمات کشوری با انرژی های تجدید پذیر در استان گردشگر پذیر را دوباره مورد تاکید قرار داد.

این مصوبه که وزارت نیرو در دی ماه سال گذشته رسانه ای کرد براساس آن همه دستگاه های اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر و پاک تامین و در طی مدت چهار سال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند.

استاندار مازندران تاکید کرد اجرای این قانون اول باید در استانداری و ادارات کل دستگاه های اجرایی استان و سپس به فرمانداری ها و ادارات سراسر مازندران گسترش یابد.

تابش مازندران هم سطح آلمان

دکتری مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: تابش خورشید در استان مازندران با بیشترین انرژی تابشی در کشور آلمان برابری است.

مهدی هدایت گفت: میزان تابش در مازندران اگر چه نسبت به متوسط کشور پایین است، ولی این مقدار تابش برابری می‌کند با کشورهای اروپایی مانند آلمان که توانستند حدود ۱۲.۲ درصد از کل برق کشور را با انرژی خورشیدی تامین کنند.

متخصص تولید انرژی خورشیدی با بیان این مطلب که بزرگترین نیروگاه خورشیدی نصب شده در مازندران مربوط به شرکت آب منطقه‌ای مازندران با ظرفیت تولید برق خورشیدی ۱۶۰ کیلوواتی است، اظهار کرد: دانشگاه علوم پزشکی مازندران هم طرح تاسیس نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲.۸مگاوات را در برنامه دارد و مقرر شد که طی چهار سال این ظرفیت به ۱۱.۲ درصد برسد.

وی گفت: علاوه بر این در سال‌های گذشته و طی طرح‌های مختلف برخی نیروگاه‌های کوچک خورشیدی در ساختمان مساجد، مصلی و برخی نقاط دیگر مانند پارکینگ شرکت توزیع برق استان فعال شدند.

هدایت با اشاره به این مطلب که اگر چه مازندران متوسط تابش سالانه کمتری نسبت به متوسط تابش کشور دارد، اما در فصل گرم سال دارای تابش بسیار خوبی است، بیان کرد: با توجه به ناترازی انرژی الکتریکی در کشور در تابستان، استان مازندران گزینه مناسب برای تامین بخشی از این ناترازی در فصل گرم سال است.

وی گفت: از سوی دیگر مازندران یک استان سرسبز و دارای هوای پاک‌تری نسبت به سایر استان‌ها محسوب می شود و برای حفظ این آب و هوا نیاز به توجه بیشتر به استفاده از انرژی تجدیدپذیر به خصوص انرژی خورشیدی است.

متخصص تولید انرژی خورشیدی با اشاره به این مطلب که هر چند تابش خورشید در استان‌های مرکزی و جنوبی کشور بیشتر است اما سرمایه‌گذار رغبتی به ساخت نیروگاه خورشیدی در این استانها نمی‌ کند، افزود: ضرورت دارد دولت قیمت تضمینی برق خورشیدی در استان‌های شمالی را نسبت به استان‌های جنوبی افزایش دهد تا انگیزه بیشتری برای ساخت نیروگاه خورشیدی در این استان بوجود آید.

هدایت ادامه داد: پیشنهاد جهت رونق انرژی خورشیدی در مازندران همانطور که بیان شد برای ترغیب سرمایه‌گذار برای سرمایه‌گذاری در ساخت نیروگاه خورشیدی بهتر است نرخ خرید تضمینی برق خورشیدی در استان‌های شمالی با ضریب بالاتری لحاظ گردد.

این کارشناس انرژی خورشیدی گفت: یکی دیگر از راه‌های توسعه انرژی خورشیدی در این استان، توسعه انرژی خورشیدی در بخش کشاورزی است که نیاز مزارع این استان به آبیاری در فصل گرم سال و داشتن تابش بسیار خوب در این زمان، نشان دهنده نیاز به توجه بیشتر به پمپ‌های خورشیدی در بخش کشاورزی است.

وی تصریح کرد: به جای هزینه‌های بسیار زیاد برای تامین برق چاه‌های کشاورزی و نصب تیرهای برق و ترانس در دل دشت‌ها و باغات، دولت می‌تواند با تسهیلات مناسب به تامین برق از طریق انرژی خورشیدی اقدام کند سیاستی که کشورهایی مانند هند به خوبی آن را اجرا کردند.

هدایت با اشاره به این که دولت با حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در این زمینه می‌تواند طرح آبیاری مزارع استان مازندران را با انرژی خورشید کلید بزند، اظهار کرد: در این طرح کشاورزان که حاضر به پیاده‌سازی سیستم‌های نوین آبیاری مانند آبیاری قطره‌ای هستند تسهیلات جهت نصب پنل‌های خورشیدی اعطا کند چون این امر موجب استفاده از انرژی خورشیدی در کنار مدیریت منابع آب خواهد شد.

شروع تولید

در این پیوند مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران اظهار کرد: اجرایی موضوع ماده پنج قانون خدمات کشوری که دستگاه های اجرایی ملزم هستند از ابتدای سال ۱۴۰۳ حدود پنج درصد از برق مصرفی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر و پاک تامین و در طی مدت چهار سال این عدد را باید به ۲۰ درصد برسانند. اجرای این مصوبه از امسال آغاز و طبق آن سازمان ها و ادارات مشمول این قانون باید مدت چهار سال برق مصرفی ۲۰ درصدی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر تامین کنند.

مصطفی بابایی گفت: با توجه به رشد روز افزون مصرف سالانه انرژی، پیشرفت تجهیزات تکنولوژی و افزایش شمار متقاضیان برق در این خطه گردشگرپذیر برای تامین برق پایدار و رضایت مندی مردم راهی جز تامین بخشی از برق مصرفی از طریق انرژی تجدید پذیر وجود ندارد.

وی افزود : شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران در این حوزه پیشگام بوده و برای بار نخست در چند ماه اخیر برای ساخت نیروگاه خورشیدی در ساختمان اداری برق شهرستان عباس آباد اقدام کرده و در سایر ادارات زیر مجموعه چنین عزم و اراده ای وجود دارد و روند اقدامات در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق غرب مازندران گفت : امروز یکی از مهم ترین دغدغه ها در حوزه ناترازی انرژی مصرف بالای برق در اوج فصل گرما در این آب و هوای شرجی و سوزان بوده و درصورتی اگر برابر این قانون ادارات و سازمان های مشمول به سمت و سوی اجرایی شدن مصوبه روی آورند به طور طبیعی گامی در جهت کاهش هزینه های سنگین بابت ایجاد نیروگاه ها، خطوط انتقال انرژی، مشکل تامین سوخت و زمین، پیشگیری از آسیب رسانی به طبیعت، آلودگی زیست محیطی و سرانجام خنثی کردن تحریم های اقتصادی مانند مسائل و مشکلات در زمینه تولید برداشته خواهد شد.

بابایی افزود : گزارش ها حاکی از آن است که در سال های اخیر در بسیاری از کشورهای همسایه با برنامه ریزی درست و اصولی نسبت به تامین برق ۳۰ تا ۴۰ درصدی از طریق انرژِی های تجدید پذیر اقدامات خوبی انجام داده اند و امروز به نتیجه هم رسیده اند.

این مقام مسوول تصریح: با برگزاری نشست ها، هماهنگی ها و برنامه ریزی های انجام گرفته وزارت نیرو، شرکت توانیر و مسوولان استانی تاکید بر آن شد تا به زودی صنایع بزرگ، شهرک های مسکونی، فروشگاه های بزرگ استان ملزم با تمکین نسبت به اجرایی شدن این مصوبه شدند.

الگویی موفق در مازندران

در این پیوند مدیر عامل آب منطقه ای مازندران اظهار کرد: نیروگاه خورشیدی که آب منطقه ای مازندران طی یک سال گذشته و در چهار ماه با نصب ۷۰۲ متر مربع پنل خورشیدی ساخته شد، توان تولید سالانه ۲۵۰ مگاوات برق را دارد.

حیدر داودیان گفت: با ساخت این نیروگاه خورشیدی علاوه بر کاهش هزینه‌های مصرف برق در این اداره، احتمال قطعی برق این شرکت کاهش یافته و بخشی از بار مصرف برق ساختمان مرکزی آب منطقه‌ای مازندران از شبکه برق استان برداشته می‌شود.

وی با بیان این‌که این اقدام بر اساس تکلیف قانونی در دستور کار شرکت قرار گرفت افزود: مصرف سالانه برق مجتمع اداری این شرکت بر اساس گزارش شرکت توزیع برق مازندران حدود ۳۰۰ مگاوات ساعت است که با راه‌اندازی این نیروگاه حدود ۲۵۰ مگاوات از این نیاز با انرژی خورشیدی تأمین می‌شود.

داودی با اشاره به این‌که برای بهره‌برداری از این نیروگاه ۹۰ میلیارد ریال اعتبار از محل اعتبارات طرح مدیریت سبز صرف شد، خاطرنشان کرد: این طرح در راستای اجرای الگوی مدیریت سبز سازمان‌های دولتی ایران با هدف بهره‌گیری از ظرفیت منابع انرژی تجدیدپذیر برای تولید برق اجرا شده است. با بهره‌برداری از این نیروگاه سالانه از تولید و انتشار بیش از ۱۰۰ تن گاز CO۲ جلوگیری می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران تصریح کرد: در هفته‌های گذشته آزمایش تجهیزات و توان تولید برق این نیروگاه با موفقیت پشت‌سر گذاشته شد و اکنون بزرگترین نیروگاه خورشیدی شمال کشور همزمان با هفته دولت به صورت رسمی وارد مدار می‌شود.

داوودیان خاطرنشان کرد: تولید برق از منابع انرژی تجدیدپذیر یکی از اولویت‌ها و دغدغه‌های این شرکت است که علاوه بر ساخت نیروگاه خورشیدی، با شناسایی و واگذاری نقاط مستعد برای ساخت نیروگاه آبی دنبال می‌شود.

به گفته وی پارسال برای ساخت هفت نیروگاه برق‌آبی با ظرفیت مجموع ۳۳.۲۵ مگاوات و تولید انرژی سالانه ۱۳۹.۷۲ گیگاوات ساعت سرمایه‌گذار جذب شد و مطالعات و مقدمات واگذاری ۱۳ نقطه مناسب برای ایجاد نیروگاه برق‌آبی در مازندران هم انجام و فراخوان جذب سرمایه‌گذار برای این ۱۳ نیروگاه نیز منتشر شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای مازندران تصریح کرد: در مازندران ۱۰۰ نقطه دارای پتانسیل ساخت نیروگاه برق‌آبی با ظرفیت مجموع ۴۰۰.۲۸ مگاوات شناسایی شده که به مرور با جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی یا خرید تضمینی دولت اجرایی می‌شود.