تهران- ایرنا- نتایج مطالعه عضو هیأت علمی دانشگاه تهران اثبات کرد که افزایش شوری آب، اثرات سمی نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم در صدف (Crassostrea) را بهبود می‌بخشد.

به گزارش روز شنبه گروه علمی ایرنا از دانشگاه تهران، عضو هیأت علمی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران و سرپرست تیم تحقیقاتی با اعلام اینکه افزایش شوری آب اثرات سمی نانو در ذرات دی‌اکسید تیتانیوم در صدف (Crassostrea) را بهبود می‌بخشد، اظهار داشت: در نتیجه آزمایش‌ها مشخص شد با افزایش شوری آب، اجزای ایمنی و فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی بهبود یافته و استرس اکسیداتیو با افزایش شوری تا ۳۵ گرم در لیتر، کاهش می‌یابد.

آرش جوانشیر با اشاره به اینکه این تحقیق نشان می‌دهد که نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم (TiO۲) به روش‌های مختلفی در آب‌های طبیعی رها و باعث سمیّت آبزیان می‌شوند، تصریح کرد: با وجود مطالعات مختلفی که اثرات سمی این نانوذرات را برای جانوران آبزی بررسی و گزارش کرده‌اند، اطلاعات کمی در مورد تأثیر عوامل محیطی به‌ویژه شوری آب، بر این نوع سمیّت وجود دارد.

وی درباره فرایند انجام این پژوهش گفت: در این مطالعه تأثیرات هم‌زمان نانو ذرات تیتانیوم و شوری آب روی صدف Crassostrea پاسیفیک بررسی شد و صدف‌ها به مدت ۹۶ ساعت در معرض غلظت‌های مختلف نانوذرات تیتانیوم قرار گرفتند.

جوانشیر افزود: پس از قرار گرفتن در معرض نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم، فاکتورهای ایمنی موجود در همولنف (غلظت کل هموسیت، فاگوسیتوز)، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در غده گوارشی، شاخص استرس اکسیداسیون در آبشش‌ها و بیان ژن‌های مرتبط با ایمنی در هموسیت‌ها اندازه‌گیری شد.

وی در ادامه اظهار داشت: نتایج آزمایش‌ها نشان داد غلظت‌های کل هموسیت، فاگوسیتوز، فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و بیان ژن‌های مرتبط با ایمنی، در هموسیت‌ها در شوری ۵ و ۱۵ گرم در لیتر و در پاسخ به دوزهای بالای نانوذرات دی اکسید تیتانیوم کاهش یافته و افزایش شوری آب تا ۳۵ گرم در لیتر، استرس حضور نانو ذرات دی‌اکسید تیتانیوم را بر اجزای ایمنی و آنتی اکسیدانی صدف‌ها کاهش داد و استرس اکسیداتیو را بهبود بخشید.