بجنورد- ایرنا- مرمت ۱۳ بنای تاریخی با ۴۰ میلیارد و ۶۵۸ میلیون ریال اعتبار و ثبت ۶ اثر غیر منقول در فهرست آثار ملی از اقدامات امیدبخشی است که اخیرا در راستای حفظ گنجینه های تاریخی و فرهنگی این خطه انجام شده است.

به گزارش ایرنا، آثار باستانی و میراث فرهنگی، شناسنامه ملی مردم ایران در لابه لای سنگ و چوب و خشت است که باید برای حفاظت و انتقال آن به نسل های آینده کوشید.

گرچه همه در برابر میراث تاریخی و فرهنگی کشور مسوول هستند اما برخی به واسطه عنوان شغلی و اختیارات، مسوولیت سنگینی برای حفظ این آثار در برابر بلایای طبیعی، ناآگاهی گردشگران، مرمت و بازسازی و ثبت آنها در فهرست ملی برعهده دارند که در قالب گفت و گویی با معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان به اقدامات انجام شده در راستای حفظ گنجینه تاریخی این خطه می پردازیم.

ایرنا: چند اثر تاریخی تاکنون در خراسان‌شمالی شناسایی شده؟

محمدرضا قهرمانیان: یکهزار و ۵۵۰ اثر تاریخی تاکنون در خراسان شمالی شناسایی شده است.

از این تعداد ۵۴۴ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که ۳۵۰ مورد از آن محوطه ها و بناهای تاریخی، ۶۰ اثر طبیعی و ۹۴ اثر ناملموس تاریخی است.

ایرنا: امسال چقدر اعتبار برای مرمت آثار تاریخی هزینه شد؟

قهرمانیان: ۱۳ بنای تاریخی استان در نیمه نخست امسال با ۴۰ میلیارد و ۶۵۸ میلیون ریال اعتبار مرمت شد.

این بناها با هدف احیای آثار و ابنیه های تاریخی در شهرستان های بجنورد، سملقان، جاجرم، شیروان و فاروج مرمت شده است.

بناهای مرمت شده شامل سبزه میدان، قلعه خان، پایگاه ریوی، کوشک جاجرم، رباط قلی، حمام و آسیاب آبی جاجرم، ساماندهی بافت جاجرم، برج باروی پایگاه شهر بلقیس، خانه معین، چهار تاقی زیارت، حمام موزه فاروج و حمام چری است.

۱۰ اثر حاصل از کاوش های باستان شناسی نیز در این مدت مرمت شد.

ایرنا: چند اثر امسال در فهرست آثار ملی ثبت شد؟

قهرمانیان: ۶ اثر غیر منقول استان سالجاری در فهرست آثار ملی ثبت و به استاندار خراسان شمالی ابلاغ شد.

این آثار شامل تپه برج آقا یک به شماره ۳۴۰۵۸، تپه برج آقا ۲ به شماره ۳۴۰۵۹، گورستان خواجه نارنج به شماره ۳۴۰۵۷ و قلعه علی‌آباد به شماره ۳۴۰۵۵ در شهرستان جاجرم، رنگین نگاره‌های آق کمر به شماره ۳۴۰۵۲ و نقوش صخره‌ای باش محله به شماره ۳۴۰۵۶ در شهرستان فاروج است.

این آثار در شورای‌ عالی ثبت آثار وزارت میراث‌فرهنگی مطرح و مورد بررسی قرار گرفت و به تایید همه اعضای شورا رسیده است.

سال گذشته نیز ۱۶ اثر منقول، غیرمنقول، ناملموس و طبیعی استان در فهرست آثار ملی ثبت شد.

ایرنا: برای حفاظت از آثار تاریخی چه باید کرد؟

قهرمانیان: بناهای ارزشمند تاریخی زیادی در کشور و این استان وجود دارد که با هزاران سرباز هم نمی توانیم از آنها نگهداری کنیم به گونه ای که مردم باید حفظ آن را وظیفه خود بدانند.

باید اطلاع رسانی و آموزش بیش از پیش انجام شود و مردم به این خودآگاهی برسند که این اثر هویت تاریخی آنهاست.

برخورد قهری نمی تواند برای حفاظت از بناهای تاریخی کارساز باشد و جدای از اقداماتی که در حوزه آموزش و پرورش و مراکز آموزشی انجام می شود باید بزرگسالان هم از آموزش برخوردار شوند چرا که بعد آموزشی ما در ارتباط با آثار فرهنگی و باستانی بسیار پایین است.

به گزارش ایرنا، استان خراسان شمالی با داشتن هزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد و سالانه پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) است که از این خطه گذر می کنند.