تهران- ایرنا- رئیس فرهنگستان علوم گفت: در مرحله به‌روزرسانی نقشه جامع علمی کشور با نگاه مساله‌محور هستیم و قصد نوشتن مجدد نقشه را نداریم.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا محمدرضا مخبر دزفولی امروز (یکشنبه) در دومین نشست شورای راهبردی روز آمدسازی نقشه جامع علمی کشور پس از ارائه گزارش از وضعیت روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور، گفت: در روزآمدسازی نقشه با آسیب شناسی دقیق باید روبه جلو رفت. برخی غفلت‌ها در نقشه اول رخ داده است که باید با نگاه واقع‌بینانه اصلاح و به روز شود و برنامه‌های جدید باید زمینی و واقع‌گرایانه باشند. سند جدید نباید کلی باشد، بلکه باید بر اهداف محدود و اولویت‌های مشخص تمرکز کند. در مرجعیت علمی نیز به دنبال حل مشکلات کشور هستیم.

رئیس فرهنگستان علوم در این نشست در محل فرهنگستان علوم افزود: آینده نقشه جامع علمی کشور بر پایه الگوی آینده تدوین می‌شود، در این مسیر باید کلان‌ روندهای علم و فناوری در سطح جهانی را بشناسیم، زیرا علم و فناوری مترادف با قدرت شده است. با گذر از ربع اول قرن ۲۱، نیاز است راهبردهای نزدیک به واقعیت تعریف کنیم. همچنین، باید روندهای کلان منطقه‌ای و ملی را احصا کنیم تا نقشه جامعی طراحی شود.

دبیر فرهنگستان علوم پزشکی در فرهنگستان علوم نقشه جامع علمی سلامت را از سه منظر قلمرو، فرایند تدوین و بازنگری و مکانیزم اجرایی قابل بررسی دانست وگفت: نسل جدید سیاست های نوآوری برپاست به نیازهای اجتماعی متمرکز است که این در حوزه قلمرو تعریف شده است.

سیدحسن رضوی امامی ادامه داد: توجه به اصولی مانند قدرت مطالعات آینده نگارانه، تعداد بازیگران مشارکت کننده در فرایند بازنگری و رویکرد دوره ای و منظم در بروزرسانی برخی بخش های نقشه از عوامل اصلی موفقیت در تدوین و بازنگری نقشه است. ضمانت اجرایی، یکپارچکی و هم راستایی با سیاست های دیگر و حمایت ملی ‌معنوی از نقشه، لازمه اجرایی شدن نقشه است.

دبیر فرهنگستان علوم پزشکی تحلیل اسناد و نقشه های راه ملی، امکان شناسایی مضامین کلیدی مرتبط با نقشه جامع علمی کشور بر اساس محورهای علم، نوآوری و فناوری و توجه به مولفه های توسعه و پیشرفت را مرتبط با این موضوع دانست.

نقشه جامع علمی در یک نگاه

نقشه جامع علمی مجموعه‌ای جامع، هماهنگ، پویاو آینده نگر شـامل مبـانی، اهـداف، راهبردهـا، سـاختارها و الزامات تحول راهبردی علم و فناوری مبتنی بـر ارزش‌های اسـلامی بـرای دستیابی به اهداف چشم‌انداز بیست ساله کشور است که در ایران به‌ دنبال تأکیدات مقام معظم رهبری بر ضرورت جهت‌دهی و شتاب علمی و تولید ثروت از علم در دهه ۸۰ تدوین نقشه جامع علمی کشور مورد توجه سیاست‌گذاران وقت قرار گرفت و نقشه جامع علمی کشور در ۱۶ جلسه شورایعالی انقلاب فرهنگی که از ۲۱ اردیبهشت ماه ۸۹ تا ۱۴ دی ماه ۸۹ به تناوب برگزار شد به تصویب رسید.

نقشه جامع علمی بر پنج اصل بوده که اصل اول مسأله‌محور بودن، اصل دوم توجه به هدف، اصل سوم تعیین سیاست‌های راهبردی، اصل چهارم جامعیت نقشه و اصل پنجم هم توجه به نیازهای سیاست‌های کلان علم و فناوری است که ۶ محور دارد.

این نشست با حضور محمدرضا مخبر دزفولی رئیس فرهنگستان علوم‌، علی اکبر صالحی معاون پژوهشی و قائم مقام رئیس فرهنگستان علوم، ایمان افتخاری دبیر شورای ستاد علم ‌فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی، سیدحسن رضوی امامی دبیر فرهنگستان علوم پزشکی در فرهنگستان علوم در حال برگزاری است.

پیش از این نخستین نشست آن در ۱۰ مهر ماه برگزار شد.

ادامه دارد...