بجنورد-ایرنا- غرش آسمان فضا را در هم می‌پیچد و نرم نرمک قطره‌هایش بر روی گونه‌های زیبای «دلوین» می‌چکد و همچنان که چروک‌های غم پیشانی‌اش را فرا می‌گیرد باران نیز بر شدت خود می‌افزاید و خیابان خسته و زخم او از باران، وای باران! وای باران!    

به گزارش ایرنا، باران که شدت می گیرد سختی کار هم به او سلام می‌کند و فرار از زیر قطره های روشن باران برایش زجرآور می‌شود و به چشم‌هایشان که خیره شوی راز تلخی را می‌بینی که مدت هاست بار غم را بسته‌اند.

حسرت بازی‌های کودکانه در دل‌ کوچکش داغ مانده و رویای شیرینش در جور روزگار خاموش و خالی جا مانده است.

بست نشین پیاده‌روی داستان ما پشت چراغ قرمز روزگار مانده دلش به صدای جرینگ سکه‌ها در طح کاسه‌ای خوش است که به سختی به صدا درمی آید.

سر چهارراه ها میدان بار بجنورد کودکان قد و نیم قدی همچون «دلوین» مشاهده می‌شوند که خرید شهروندان از آنان بابت یک شاخه گل، یک بسته آدامس، یک فال و غیره به شغل و درآمد روزانه آنان تبدیل شده است.

همیشه تا صحبت از کودک کار می‌شود ذهن مان به سمت کودکانی از خانواده‌های ضعیف می‌رود که در سرمای زمستان در چهارراه‌ها در حالی که دستانشان یخ‌زده، مشغول فروش گل و آدامس هستند.

کودکانی که در این سوز پاییزی در هر ساعت از شبانه روز با تغییر چراغ راهنمایی و توقف خودروها، از آن سو به این سو، دوان دوان به سمت ماشین‌ها در حرکتند.

ملاقات با کودکان کار بر سرچهارراه ها

کودکانی به چشم می خورند که ممکن است، فقط تابستان‌ها برای کار به خیابان بیایند و یکی هم ممکن است کل سال در این مناطق سپری کند و بیشتر آنها از سرنوشت و آینده ای که این پدیده شوم آسیب اجتماعی برایش رقم خواهد زد اطلاعی ندارد، فقط پول جمع آوری شده هر شب برایش شیرین و لذت بخش است و هر روز به همین امید از خانه خارج می شود.

همه آن‌ها دلشان می‌خواهد مثل بچه‌های دیگر در محیط گرم خانه و خانواده زیر سایه پدر و مادر مشغول درس، زندگی، تحصیل، تفریح و بازی های کودکانه باشند.

عجیب اما واقعی، روزگار سیاهی که صحنه های بغرنجی را برای آنان رقم زده است.

صحنه تکراری و البته تاسف آور و غم بار هر روز من که موقع رفت و برگشت کارم با تاکسی خطی با آن روبرو می شوم، باران نم نم در حال باریدن است و قطرات آن به آرامی بر روی شیشه تاکسی می نشیند، چراغ قرمز شد و پشت شلوغی ترافیک، نمی توانم چهره دخترک را کامل ببینم وقتی نیم رخ صورتش را دیدم.

با دیدن او فکری مثل خوره ذهنم را درگیر کرد، از راننده می خواهم صدای رادیو را کم کند و ازش می پرسم: آیا خریدکردن‌های من و شما از این کودکان، باعث شده که کارکردن سرچهارراه‌ها برایشان به صرفه‌تر باشد و ساعات بیشتری در خیابان‌ها بمانند؟

راننده با تاسف سرش را تکان می دهد، در حالی که یک چشمش به چراغ راهنمایی است و سوی دیگر تماشای کاسبی دخترک، می گوید: ای بابا گرونی های(تورم) و مشکلات اقتصادی دیگر کوچیک و بزرگ نمی شناسد و دیگر تهیه مخارج ماهانه خانواده با کمک پدر جوابگو نیست و فرزندان هم از تحصیل با شکم خالی دل زده و پای کارکردن برای یک لقمه نان و سیرکردن شکم خود هستند.

تعجبم به خاطر کمک شهروندان است، البته آنان به دلیل تحریک احساسات‌تان و از سر دلسوزی کاری به کودکان کمک می کنند.

بیشتر بخوانید:

کوچ کودکان خیابانی خراسان شمالی به کارگاه‌ها

بیش از یک میلیارد ریال صرف توانمندسازی کودکان کار خراسان شمالی می‌شود

۲۰۶ کودک کار خراسان شمالی مورد حمایت بهزیستی قرار می‌گیرند

تکدی گری و ضایعات بیشترین شغل کودکان کار

سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان شمالی در این خصوص گفت: ۲ مرکز نگهداری کودکان کار روزانه و شبانه در استان فعالیت دارند و براساس آنچه تعریف شده در حوزه های مختلف به کودکان کار دختر و پسر خدمات لازم را ارائه می دهند.

صادق جعفری اظهارکرد: در مرکز شبانه روزی تمام خدمات نگهداری یک فرزند از جمله تحصیل، حمایت و غیره ارائه می شود و پذیرش کودکان براساس پی گیری و تشخیص مقام قضایی است.

وی افزود: فرزندان این مرکز در یک بازده زمانی براساس تشخیص مقام قضایی معلوم خواهند شد که والدین توانایی نگهداری از فرزندان را دارد یا نه.

سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان شمالی اضافه کرد: کودکانی که در این مرکز نگهداری می شوند یا اعتیاد دارند و یا اینکه سرپرست موثر ندارند.

وی ادامه داد: مرکز نگهداری روزانه مرکزی است که کودکان آن در گشت مشترک بهزیستی و شهرداری شناسایی می شوند و برای آنان پرونده مددکاری تشکیل می شود.

جعفری تاکید کرد: با تشکیل پرونده برای این کودکان خدمات حمایتی، تحصیلی، اوقات فراغت، تحصیلی، حرفه آموزی، توانمندسازی، برگزاری مسابقات، درمانی پزشکی، اردویی، مشاوره و راهنمایی ارائه خواهد شد.

وی بیان کرد: کودکان این مرکز که شامل ۳۰۰ دختر و پسراند با خانواده خود روابط خوب و مناسبی دارند، اکثر آنان بر سر چهارراه ها مشغول تکدی گری و ضایعات هستند و علت کارکردن آنان فقر، قومیت و فرهنگ است.

وی خاطرنشان کرد: بیشتر کودکان کار پسر هستند و در سنین ۶ تا ۱۶ سال مشغول هستند.

بیشتر بخوانید:

جمع‌آوری ۹۹ درصد کودکان کار از خیابان‌های خراسان شمالی

اطلس کودکان کار خراسان شمالی تدوین شد

کودکان کار خراسان شمالی، حاشیه‌ای پررنگ‌تر از متن فقر

خراسان شمالی با ۱۰ شهرستان و یک میلیون نفر جمعیت واقع در شمال شرق کشور است.