به گزارش خبرنگار ایرنا، یکی از اصلیترین چالشهای صنعت چاپ، قدیمی بودن دستگاهها و ماشینهای صنعت چاپ است؛ برخی از واحدهای چاپی در چهارمحال و بختیاری به دلیل نداشتن توان مالی کافی برای بهروزرسانی تجهیزات خود، همچنان از دستگاههای قدیمی استفاده میکنند که این موضوع موجب کاهش کیفیت و افزایش زمان تولید میشود.
این معضل باعث شده تا عدهای ادعا دارند که تعدادی از مشتریان ترجیح دهند سفارشهای خود را به استانهای دیگر یا حتی خارج از کشور بفرستند که امکانات بهتری در این زمینه دارند.
افزون بر این نبود تسهیلات مالی مناسب و پشتیبانیهای لازم از سوی دولت و نهادهای مرتبط برای ارتقای تجهیزات، توان رقابتپذیری این صنعت را کاهش داده است.
فعالان صنعت چاپ در چهارمحال و بختیاری با مشکلات مالی زیادی روبرو هستند که سرمایهگذاری در به روزرسانی و توسعه کسبوکار را برای آنها دشوار میکند.
در زمان حاضر ۱۵۰ واحد چاپی فعال در چهارمحال و بختیاری که توانستهاند قریب به ۶۰۰ اشتغال مستقیم در استان ایجاد کنند فعال هستند.
برای بررسی مشکلات فعالان صنعت چاپ به سراغ تعدادی از فعالان این بخش رفتیم.
صنعت چاپ؛ صنعتی پیر و فرسوده
مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان در صنعت شهرکرد که نخستین تولیدکننده پاکتهای اسپوت پوچ و پاکتها اسپتیک است با بیان اینکه صنعت چاپ و بستهبندی پیر و فرسوده است به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مشکلات فعالان این بخش به روز نبودن دستگاهها و ماشینآلات چاپ است.
هومن مرتضایینیا افزود: صاحبان صنعت چاپ توان به روز کردن ماشینآلات این صنعت را ندارند به همین دلیل حمایت دولت در این بخش از جمله مهمترین انتظارات فعالان این بخش به شمار میرود.
او با بیان اینکه امروز کشور ما به دلیل نداشتن صنایع بستهبندی به یکی از کشورهای خامفروشی تبدیل شده است اظهار داشت: امروز به دلیل نداشتن زیرساختهای لازم باید بسیاری از محصولات به سایر کشورهای دیگر ارسال و از آنجا در قالب یک بستهبندی به روز و مرتب با نام همان کشور صادر میشود.
این فعال صنعت چاپ در چهارمحال و بختیاری از مسوولان خواست تا با تجهیز صنعت چاپ به امکانات روز و بستهبندی قوی محصولات تولیدی با یک بستهبندی مناسب و با برند استان به کشورهای دیگر صادر کرد.
او نبود امکان مناسب برای بازدید از نمایشگاههای چاپ و بستهبندی دنیا برای فعالان این بخش را از دیگر مشکلات فعالان صنعت چاپ عنوان کرد و یادآور شد: ایجاد این زیرساخت میتواند شرایط آشنایی فعالان صنعت چاپ با دستگاهها و ماشینآلات به روز صنعت چاپ را فراهم کند و تلاش کنند که با استفاده از تسهیلات پرداختی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به ورود ماشینآلات پیشرفته اقدام کنند.
او با اشاره به پیر و میانسال شدن فعالان صنعت چاپ استان گفت: امروز جوانان کمتر به فعالیت در این صنعت گرایش دارند که برای احیا و پویایی صنعت چاپ حضور و فعالیت جوانان در این بخش ضروری است.
ضرورت لحاظ کردن الزامات لازم برای ورود به صنعت چاپ
حسین بیاتی که خود را به عنوان نخستین چاپخانهدار شهرکرد با ۵۴ سال سابقه کاری معرفی میکند و گفت: هر چند دستگاهها و ماشینآلات امروز با گذشته بسیار متفاوت است ماشینآلات و پیشرفته است اما با توجه به پیشرفت گسترده این صنعت، باز هم مهمترین چالش فعالان این بخش فرسودگی و قدیمی بودن دستگاهها و ماشینآلات چاپ به شمار میرود.
این فعال کهنهکار صنعت چاپ در چهارمحال و بختیاری گران بودن قطعات ماشینآلات دستگاه چاپ را از دیگر مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد و افزود: تا چند سال پیش با ۳۵۰ میلیون ریال کل دستگاههای مورد نیاز چاپخانه را جدید کردم اما امروز هزینه تعمیرات این دستگاهها به تنهایی یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال است.
او با اشاره به اهمیت صدور مجوزهای لازم برای ورود به صنعت چاپ اظهار داشت: در گذشته سختگیری بیشتری در خصوص صدور مجوزهای لازم برای فعالیت در این صنعت میشد اما امروز این کار به راحتی و بدون سختگیری انجام میشود که این امر میتواند آسیبهایی به دنبال داشته باشد.
صنعت چاپ چهارمحال و بختیاری؛ نیازمند بهروزرسانی
پرداخت تسهیلات؛ خونی که به صنعت چاپ تزریق میشود
یکی دیگر از فعالان صنعت چاپ و لیتوگرافی در چهارمحال وبختیاری معتقد است: با توجه به پیشرفت صنعت چاپ و لیتوگرافی در کشور میطلبد دولت با پرداخت تسهیلات لازم و کافی شرایط ورود دستگاههای سنگین و پیشرفته در این بخش را فراهم کند.
سروش فروزنده به ایرنا میگوید: هزینه ورود دستگاههای پیش رفته در بخش چاپ و لیتوگرافی بسیار سنگین است و به تنهایی امکان تامین آنها برای فعالان این بخش وجود ندارد.
او نبود کارگر متخصص و کاربلد در صنعت چاپ و لیتوگرافی را از دیگر مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد که اگر فکری در خصوص تربیت نیروی متخصص نشود در آینده نه چندان دور هیچ کارگر متخصصی در این بخش نخواهیم داشت.
فیضالله علیدوستی نیز از ارسال کارهای چاپ استان به استانهای اصفهان و تهران گلایه دارد و میگوید: در زمان حاضر به دلیل نبود اطمینان به توانمندی استان و همچنین فرسودگی دستگاههای چاپ ۵۰ تا ۶۰ درصد کارهای چاپ به استانهای همجوار میرود که این آفتی برای فعالان صنعت چاپ در استان به شمار میرود.
او همچنین نبود امکان نوسازی دستگاههای چاپ به دلیل قیمت بالای این دستگاهها و کافی نبودن تسهیلات پرداختی را از دیگر مشکلات فعالان این بخش عنوان کرد.
صنعت چاپ چهارمحال و بختیاری نیازمند حمایت
رییس اتحادیه چاپخانهداران شهرکرد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تخصیص نیافتن تسهیلات دولتی، به روز نبودن دستگاههای چاپ، تخصیص نیافتن ارز نیمایی، تناقض قوانین مالیاتی از جمله ارزش افزوده که برخی استانها میگیرند و برخی دیگر امتناع میکنند و طولانی بودن فرایند صدور مجوزها از مهمترین مشکلات فعالان صنعت چاپ در استان است.
مریم ابراهیمی هماهنگ نبودن اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با اتحادیههای صنفی را از دیگر مشکلات فعالان صنعت چاپ عنوان کرد و افزود: اتحادیههای صنفی اهرم نظارتی بازرسی و اجرایی هستند که باید دیده شوند.
او ادامه داد: ماموریت اتحادیههای صنفی به خصوص اتحادیه چاپخانهداران صیانت از حاکمیت و نشر قانون چاپ و نشر است که امروز حلقه مفقودهای بین این اتحادیه و فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد که باید این همکاری دقیق تر و منسجم تر شود.
رییس اداره فرهنگی و رسانهای ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان نیز میگوید: چهارمحال و بختیاری قطب صنعت چاپ کشور نیست اما امروز حداقل از دستگاههای چاپی برخوردار است که کمتر از ۱۰ استان کشور این دستگاهها را دارند.
مهدی طهماسبی با اشاره به توانمندیهای استان در صنعت چاپ گفت: سرمایه درگردش، تامین سرمایه ارزی و فعالیت فعالان این بخش به صورت جزیره ای از مشکلات فعالان این چرخه معیوب صنعت چاپ به شمار میرود.
او در خصوص اینکه چهارمحال و بختیاری قطب تولید گز بلداجی کشور است اما چقدر از ظرفیت بستهبندی و چاپ استان در این صنعت استفاده شده است افزود: در زمان حاضر با توجه به تامین برخی زیرساختها در بخش صنعت چاپ و توانمندی فعالان این بخش نیاز است با همگرایی و اعتماد به ظرفیت و توان داخلی کار به خارج از استان سپرده نشود.
او با تاکید بر ضرورت انعطافپذیری بیشتر و همچنین نگاه اقتصادی در بخش صنعت چاپ اظهار داشت: هنوز ذهنیتها نسبت به صنعت چاپ استان سنتی است و همواره این تصور وجود دارد که در استانهای همجوار کار بهتری انجام میشود به همین دلیل کارها به خارج از استان هدایت میشود.
طهماسبی ادامه داد: در حوزه صنعت چاپ چهارمحال و بختیاری توانمندیها و ظرفیتهای خاص و مختلفی وجود دارد که تنها به اعتماد افراد نیاز دارد تا به این صورت بهترین حالت چرخه تولید که شامل حضور سرمایهگذار، ظرفیتهای داخلی و جزیرهای عمل نکردن است در استان فراهم شود.
او تبلیغات کم را از دیگر مشکلات صنعت چاپ در چهارمحال و بختیاری عنوان کرد و گفت: در هر صنعتی سرمایه، ماشین آلات و ابزار و تبلیغات حرف نخست را میزند که اگر این مساله به خوبی تبیین شود به طور حتم همراهی بیشتری صورت میگیرد.
طهماسبی با اشاره به اهمیت استفاده از صنعت چاپ و بستهبندی در صنایع تبدیلی و کشاورزی گفت: اگر در صنایع تبدیلی کشاورزی از ظرفیت موجود در چاپ و بستهبندی به نحو مطلوب و هنرمندانه و با روانشناسی تبلیغاتی به روز استفاده شود به طور قطع میتوان با بازاریابی بهینه میزان فروش محصولات استان را ارتقا داد.
چاپ صنعتی ؛ به صرف و اقتصادی و فرهنگی
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری گفت: صنعت چاپ به عنوان یک صنعت معناگرا شناخته میشود و تفاوت این صنعت با دیگر رشتهها در این است که این صنعت علاوه براینکه کار اقتصادی انجام میدهد کاری فرهنگی است.
پیام احمدی با بیان اینکه مرز علم، فرهنگ و هنر به واسطه زحمت فعالان صنعت چاپ در حافظه تاریخی ثبت و ماندگار میشود افزود: صنعت چاپ تکمیلکننده، هویتدهنده، شناساننده و پیش برنده تمام صنایع به شمار میرود.
به گفته احمدی، صنعت چاپ با انقلاب صنعتی و دیجیتال دستخوش حادثه شده است و هرچند امکان حذف نسخههای فیزیکی، نشریات، کتاب و سایر موارد دیگروجود ندارد اما شمارگان این نسخهها در این روزها کاهش یافته است.
او ادامه داد: در مقابل بخش دیگری از صنعت چاپ روز به روز در حال رشد است به نحوی که چه بسیار محصولاتی که معطل چاپ و بسته بندی مناسب برای حضور در بازارهای ملی و بین المللی هستند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه امروز صنعت چاپ میتواند به یکی از مزیتهای استان تبدیل شود گفت: در سه سال گذشته ۱۰۰ میلیادر ریال تسهیلات به فعالان صنعت چاپ این استان پرداخت شده است.
احمدی در خصوص تامین تسهیلات ارزی اظهار داشت: سال گذشته در سفر وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظارات استان در خصوص تامین تسهیلات ارزی بیان شد و امید میرود در دولت چهاردهم این موضوع به طور شایستهای پیگیری شود.
او در خصوص تربیت نیروی متخصص افزود: با تعامل مثبت و قوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با مجموعه دانشگاه انیستیتو چاپ در دانشگاه امیرکبیر با هدف تربیت افراد خلاق و ماهربرای جهشی اساسی در صنعت چاپ کشور راهاندازی شده است.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای 12 شهرستان با جمعیتی بیش از یک میلیون نفر است.