اصفهان– ایرنا- معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی گفت: ثبت‌ جهانی هنرهای ایران بیشتر از آنکه امتیاز باشد، مسوولیت‌زاست چرا که مکلف به پاسداشت و نگهداشت آنها هستیم.

به گزارش ایرنا، مریم جلالی روز چهارشنبه در آیین پاسداشت ثبت نشان بین‌المللی جغرافیای قلمزنی در اتاق بازرگانی اصفهان افزود: وقت آن است که از مرزهای توصیفِ صرفِ فرصت‌ها یا کمبودها عبور کنیم و آنچه را که از گذشته به یادگار مانده است، با تفسیر و تشریح به دانش و فناوری‌های روز گره بزنیم تا آینده درخشانی را پیش‌روی کشورمان بگشاییم.

وی افزود: گذشته ریشه آینده است و باید در پناه آینده، گذشته را احیاء و معاصرسازی کرد که این مهم جز با همت همگان و وفاق و همدلی میسر نخواهد شد.

معاون وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی گفت: هرجا سخن از اصفهان به میان می‌آید، رنگ، طعم، هنر و موسیقی این دیار به ذهن‌ها متبادر می‌شود از این رو باید گفت مرام مردم ما، هنرهایی همچون قلمزنی یا موسیقی اصفهان است که باید در یک کلیت به مبحث توسعه مرتبط شود.

جلالی اظهار داشت: «سند ملی توسعه صنایع دستی» که روز گذشته توسط رییس جمهور امضاء و به دستگاه‌ها ابلاغ شد، یک برنامه پرتلاش برای ماست تا بتوانیم در سایه آن با همگرایی و وفاق، اتفاقات خوبی در عرصه صنایع دستی کشور رقم بزنیم.

در سند ملی توسعه صنایع دستی مسائل اصلی حوزه صنایع دستی شناسایی و برای رفع آنها، سیاست‌های کلان و اقدامات لازم پیش‌بین شده است. این سند شهریور سالجاری در شورای انقلاب فرهنگی تصویب و روز گذشته از سوی رئیس جمهور توشیح و ابلاغ شد.

معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی با تشریح تلاش‌های وزاتخانه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در کمیسیون‌های شورای انقلاب فرهنگی برای تصویب این سند اظهار امیدواری کرد تا با ابلاغ و اجرا شدن سند ملی توسعه صنایع دستی ناظر به تکلیف برنامه هفتم توسعه، بتوانیم زیست بوم صنایع دستی را بعنوان یک اقتصاد هویت بنیان تامین کنیم.

جلالی اضافه کرد: در نخستین گام، امید داریم تا با حضور و تلاش پررنگ استاندار اصفهان، عزم اتاق بازرگانی، همت اتحادیه صنایع دستی و نمایندگان مردم این استان در مجلس شورای اسلامی، این خطه هنرخیز با وجود همه ابزارهایی که از انواع صنایع خلاق هنری دارد، نمونه‌ای از اقتدار فرهنگی ایران باشد.

وی گفت: نخستین قدم‌های برنامه سند توسعه و قانون حمایت از هنرمدان توسط هنرمندان اصفهان برداشته شد اما آن قوانین از سال ۹۶ تاکنون اجرایی نشده بود؛ از این رو آیین نامه‌های آن را تدوین کردیم تا با همیاری مجلس شورای اسلامی در زیست بوم صنایع دستی کشور اتفاقات خوبی رقم بخورد.

جلالی افزود: اکنون لایحه بودجه در مجلس مطرح است و امیدواریم که تغییر رویکرد نسبت به صنایع دستی و گردشگری بعنوان اقتصاد هویت بنیان کارگشا باشد.

اصفهان با وفاق می‌تواند به پایتخت صنایع دستی ایران و جهان تبدیل شود

استاندار اصفهان نیز در مراسم پاسداشت ثبت نشان بین‌المللی جغرافیایی قلمزنی گفت: هنرمندان اصفهان میراث بزرگ هنری این دیار هستند که با خلق آثاری ارزشمند، برگ زرین دیگری را در کتاب جاودانه هنر با عنوان «اصفهان شهر جهانی صنایع دستی» رقم زده‌اند.

مهدی جمالی‌نژاد افزود: می‌توانیم در حوزه صنایع دستی در همه جهان حرف‌های بسیاری برای گفتن داشته باشیم اما باید تلاش کنیم تا ثبت ارزشمند این هنر اصیل در همین حد باقی نماند و با وفاق، همدلی و همراهی، اتفاق مبارکی در حوزه صنایع دستی اصفهان رقم بخورد.

وی تاکید کرد: ثبت ملی و بین‌المللی برای هنرمندان صنایع دستی نباید بی‌ثمر باشد و باتوجه به ظرفیت‌های اصفهان، با وفاق ملی، این استان می‌تواند به پایتخت صنایع دستی ایران و جهان تبدیل شود.

به گزارش ایرنا، هنر سنتی قلمزنی اصفهان اخیرا به ثبت جهانی رسید و امروز با حضور معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارت میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی آیین پاسداشت آن در اتاق بازرگانی این شهر برگزار شد.

این دستاورد نه تنها به اعتبار این رشته در سطح بین‌المللی می‌افزاید بلکه حقوق هنرمندان اصفهانی را نیز در برابر ادعای سایر کشورها محفوظ می‌دارد.

قلمزنی یکی از زیباترین و قدیمی‌ترین رشته‌های صنایع دستی ایران است که در اصفهان بعنوان مرکز اصلی آن با شیوه‌های خاص خود جلوه‌گری می‌کند؛ این هنر با دقت و ظرافت در خلق آثار بی‌نظیر بر روی فلزات، تاریخچه‌ای دیرینه دارد که به دوران باستان بازمی‌گردد، حال با ثبت جهانی این هنر، اصفهان می‌تواند بعنوان نگین صنایع دستی ایران، آثار چشم‌نوازش را به دنیا معرفی کند.

ثبت جهانی قلمزنی به نام اصفهان از ادعاهای کشورهای دیگر در این زمینه جلوگیری خواهد کرد، کشورهایی مانند اندونزی و هند نیز مدعی هنر قلمزنی هستند و کشور ما با این ثبت می‌تواند از حقوق خود دفاع کند.

تاکنون ۲۰ رشته صنایع دستی اصفهان ثبت جغرافیایی و ملی شده‌ که از این میان چهار رشته میناکاری، قلمکاری، کاشی هفت‌رنگ و قلمزنی نشان بین‌المللی جغرافیایی دریافت کرده و به ثبت جهانی رسیده است.

۶۰۲ رشته صنایع دستی در دنیا شناسایی شده که ۲۹۹ مورد مربوط به ایران و از این تعداد ۲۰۰ رسته متعلق به استان تاریخی و هنرپرور اصفهان است.