تهران- ایرنا- دانشمندان آزمایشی سریع و مقرون‌به‌صرفه برای تشخیص برخی از انواع سرطان در مراحل درمان‌شدنی این بیماری، با استفاده از یک قطره خون طراحی کردند.

به گزارش گروه علمی ایرنا از وبگاه سای‌تِک‌دِیلی، دانشمندان در این روش از غشاهای بسیار نازک برای جذب مواد سلولی به نام وزیکول‌های خارج‌سلولی استفاده می‌کنند.

سلول‌ها میلیاردها دسته کوچک از مواد سلولی معروف به وزیکول‌های خارج‌سلولی (EVs) را در خون، بزاق و سایر مایعات بدن آزاد می‌کنند. وزیکول‌های خارج‌سلولی اطلاعاتی مهم از جمله پروتئین‌ها و مواد ژنتیکی را از سلول مبدأ خود حمل می‌کنند و اطلاعاتی درباره وضعیت فعلی بدن ارائه می‌دهند.

دانشمندان معتقدند وزیکول‌های خارج‌سلولی قابلیت فراوانی برای کمک به تشخیص و درمان بیماری‌ها دارند؛ اما آن‌ها در طراحی روش‌هایی که هم سریع باشند و هم مقرون‌به‌صرفه، با چالش‌هایی روبه‌رو هستند.

پژوهشگران دانشگاه راچستر در آمریکا در این روش جدید از غشاهای بسیار نازک برای شناسایی آسان وزیکول‌های خارج‌سلولی برای نمونه‌برداری (بیوپسی)‌ سریع مایعات استفاده کردند. این روش برای تشخیص سریع و مقرون‌به‌صرفه سرطان و ارزیابی پیشرفت درمان‌های استفاده‌شده برای بیماری‌ها نویدبخش است.

پروفسور جیمز مک‌گراث (James McGrath)، سرپرست گروه پژوهشگران، می‌گوید: می‌توان با بررسی نمونه‌های خون یا سایر مایعات بدن به منظور یافتن این وزیکول‌های خارج‌سلولی و نشانگرهای زیستی آن‌ها، اطلاعات مهمی درباره اختلالات در عملکرد بدن به‌دست آورد.

وی افزود: از مدت‌ها پیش از این موضوع آگاه بودیم؛ اما قبلاً جداسازی وزیکول‌های خارج‌سلولی از سایر اجزای سیالات زیستی به مراحل زیادی نیاز داشت. روش جدید بسیار ساده‌تر و سریع‌تر و دارای قابلیت استفاده بالینی است که روش‌های پیچیده‌تر فاقد آن هستند.