به گزارش ایرنا، کوچک بودن قطعات زمین، تعداد و فاصله بین قطعات و نامنظم بودن شکل آنها، مسائل و مشکلات متعددی را در بهره برداری از عوامل تولید به وجود می آورد.
یکی از مهمترین این مشکلات، پایین بودن بهره وری و ممکن نبودن استفاده صحیح و کارآمد از ماشین آلات و روش های جدید تولید کشاورزی در این اراضی است.
آثار زیانبار پراکندگی اراضی کشاورزی باعث می شود تا روند گذار از کشاورزی سنتی به پیشرفته با کندی انجام شود.
عدم سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و فراهم نشدن فناوری کشاورزی سبب می شود تا بهره برداران نتوانند به کشاورزی صنعتی دست یابند. این نوع چالش ها اجرای طرح یکپارچهسازی و تجمیع اراضی کشاورزی را در کشور در پی داشته است.
وزارت جهاد کشاورزی در شیوهنامه ابلاغی برای یکپارچهسازی و تجمیع اراضی کشاورزی براساس اولویتهای موجود در تأمین امنیت غذایی و در جهت حفظ و یکپارچگی اراضی کشاورزی و افزایش تولیدات طبق قانون جلوگیری از خرد شدن اراضی و ایجاد قطعات مناسب فنی و اقتصادی مصوب سال ۱۳۸۵ مجمع تشخیص مصلحت نظام، موظف شده است ضمن جلوگیری از تفکیک، افراز و خرد شدن اراضی کشاورزی، با ارائه مشوقهایی نسبت به تشویق و ترغیب مالکان اراضی خرد و پراکنده برای تجمیع و یکپارچهسازی آنها اقدام کند.
خبرنگار ایرنا در خصوص اجرای این طرح در زنجان با داود حیدری مدیر امور اراضی استان گفت و گو کرده است.
ایرنا. روند اجرای طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در استان چگونه است؟
امور اراضی در حوزه های مختلفی فعالیت دارد و ما طی سال گذشته و امسال موفقیت های خوبی در حوزه های ماموریتی خود به دست آوردیم و در سطح ملی هم حایز رتبه های برتر شدیم.
یکی از این حوزه ها یکپارچگی و تجمیع اراضی کشاورزی است که جزو اولویتهای کاری وزارت جهاد کشاورزی هم محسوب می شود.
در این زمینه استان زنجان رتبه نخست کشور را به دست آورد و امسال هم تاکنون همین رتبه برای استان محفوظ مانده است.
ما در وهله نخست، اجرای طرح را از طریق کشاورزان پیشرو دنبال می کنیم به این شکل که این کشاورزان را نسبت به تجمیع اراضی خردشان از طریق تعویض و جا به جایی قطعات پراکنده با سایر کشاورزان ترغیب کرده ایم تا قطعات یک تکه ای را در اختیار داشته باشند.
ایرنا. تاکنون این طرح در چه وسعتی از اراضی کشاورزی استان اجرایی شده است؟
امسال یکپارچه سازی هزار هکتار از اراضی کشاورزی را در تعهد داریم که تاکنون ۵۰ درصد آن محقق شده است.
سال گذشته هدفگذاری ما ۸۹۰ هکتار بود که با عملکرد موفق، حایز رتبه برتر کشور شدیم.
پس از اجرای موفق و کامل شدن طرح رفع تداخلات در اراضی کشاورزی که از سال ۱۳۹۴ آغاز شده بود، اکنون وارد اجرایی سازی عملیات تجمیع و یکپارچه سازی زمین های کشاورزی در استان شده ایم و امیدواریم در این زمینه نیز جزو استان های پیشرو کشور باشیم و روند ۲ ساله گذشته را با سرعت و ابعاد بیشتری دنبال کنیم.
ایرنا. مزایای اجرای طرح چیست و قرار است تا کی به نتیجه برسد؟
کاهش هزینه های تولید، افزایش بهره وری، حفظ اراضی کشاورزی، مکانیزه شدن تولید، کاهش مصرف آب، کاهش هزینه های تولید و افزایش درآمد کشاورزان از جمله موارد عمده و مثبت تجمیع و یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است.
اجرای طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی در یک پروسه ۱۰ ساله در استان تعریف شده است و امیدواریم در این باره زمانی بتوانیم به هدف مطلوب خود برسیم.
ایرنا. چه مشوق های برای کشاورزان در این طرح در نظر گرفته شده است؟
مشوق های متعددی برای اراضی تجمیع و یکپارچه سازی شده در نظر گرفته شده است.
در صورت اجرای طرح تجمیع و یکپارچه سازی اراضی اگر تجهیز و نوسازی نیاز باشد، صدور سند برای کشاورزان رایگان خواهد بود یا اگر تسهیلات نیاز است برای پرداخت تسهیلات کم بهره اقدام خواهد شد، اینگونه خدمات و سایر موارد، مشوقهایی هستند که به کشاورزان داده می شود.
ایرنا. چه چالش های پیش روی اجرای طرح یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در استان وجود دارد؟
مزایای این موضوع را نتوانسته ایم در بین بهره برداران بخش کشاورزی تبیین کنیم و باید از طریق مراکز خدمات کشاورزی اقدامات و فعالیت های ترویجی را در زمینه گسترش دهیم البته گام هایی در این زمینه در استان برداشته شده است ولی نیاز به کار بیشتری در زمینه فعالیت های ترویجی و آگاهی بخشی داریم.