یاسوج - ایرنا - چند سالی می شود که باغستان های انار روستای "کِوِشک" در شهرستان بویراحمد گرفتار کرم های گلوگاه و مگس مدیترانه ای است و کارشناسان راهکارهای مختلفی را برای کنترل این آفت ها مطرح می کنند.

به گزارش ایرنا،روستای"کِوِشک" بویراحمد به علت خاک حاصلخیز و انارستان های وسیع به سرزمین یاقوت های قرمز شهرت دارد،اما با هجوم این آفت ها دیگر محصولات انارستان های این روستا مرغوبیت خود را از دست داده است .

روستای "کِوِشک" در ۴۰ کیلومتری جنوب یاسوج مرکز استان کهگیلویه وبویراحمد و در مسیر جاده ترانزیتی یاسوج به بابامیدان قرار دارد دارای ۸۰ هکتار باغ انار است اما طغیان آفت های کرم گلوگاه و مگس مدیرانه ای خسارت های فراوانی به بهره برداران وارد کرده تا جایی که برخی باغداران تصمیم گرفته اند درختان هایشان را قلع و قمع کنند .

کرم گلوگاه انار یا پروانه کرم گلوگاه انار (Ectomyelois ceratoniae) یکی از مهم‌ترین آفت و بیماری های درختان انار است که این حشره در اصطلاح عامیانه شب‌پره خرنوب نیز نامیده می‌شود.

پروانه کرم گلوگاه انار در مرحله لارو یا کرم در ابتدای فصل بهار به میوه‌های انار حمله می‌کند و باعث خسارت‌های جدی به میوه ها می‌شود.

مگس میوه مدیترانه ای یکی از مهم ترین آفات درختان میوه در سراسر دنیا است، پژوهشگران ریشه این حشره را آمریکای جنوبی می دانند ولی با توجه به سازگاری اکولوژیکی با آب و هوای منطقه غرب آسیا که موجب ازدیاد بیش از حد این حشره در این منطقه شده است با نام مگس میوه مدیترانه ای شناخته می شود.

این مگس با نشستن بر روی میوه ها به ویژه مرکبات، آنها را سوراخ کرده و در صورتی که انسان آن را بخورد موجب بروز بیماری به بدن خواهد شد.

راهکارهای کنترل آفت در باغ های روستای "کِوِشک"

مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت:جمع آوری میوه های آلوده در پایان فصل مهمترین راهکار کاهش جمعیت آفت های پروانه کرم گلوگاه و مگس مدیرانه ای است.

حسین لایقی مطلق افزود:بهره برداران برای کنترل آفت های انار در روستای "کِوِشک" باید انارهای آسیب دیده را جمع آوری و با کندن گودال به ارتفاع نیم متر میوه ها را دفن کنند یا با گرم کردن زمینه از بین رفتن آفت ها را فراهم کنند.

باغداران انار روستای "کِوِشک" که امسال همچون چند سال اخیر نتوانسته اند از محصولاتشان درآمدی چشمگیری کسب کنند حاضر نیستند برای جمع آوری میوه های آفت زده هزینه دستمزد کارگران را تامین کنند.

به نظر می رسد اعزام گروه های جهادی راهکاری برای جمع آوری میوه های آفت زده در روستای "کِوِشک"باشد.

وی تاکید کرد: تا زمانی که میوه های آسیب دیده از آفت در زیردرختان یا بر شاخه آنان رها شده نباید انتظار کنترل آفت ها را داشت.

مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: تراشیدن تاج میوه برای پیشگیری از ورود آفت به داخل میوه با دستگاه های تاج تراش،پوشاندن میوه با استفاده از روغن یا لاتکس از دیگر راهکارهای کنترل آفت در باغستان های انار "کِوِشک" است که البته در جهان این روش ها مرسوم است.

چرا اقدام های جهاد کشاورزی کارساز نبود

لایقی مطلق می گوید: دوره های آموزشی چگونگی حفاظت از میوه های انار در باغ های روستای "کِوِشک"مهمترین اقدامی بود که نتوانست به کنترل آفت در باغستان های این روستا کمک کند اما بهره برداران از این امر استقبال نکردند.

مدیرحفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تله گذاری در باغستان ها به منظور شناخت زمان اوج طغیان آفت ها موضوع دیگری بود که امسال انجام گرفت.

وی تاکید کرد: براساس دیدگاه های کارشناسی زمان اوج طغیان این آفت مرداد و تیرماه است که در این بازه زمانی بهره برداران باید با استفاده از روش های روغن مالی و تاج شکنی عوامل بیماری زا را کنترل کنند.