تهران- ایرنا- آیین گرامیداشت نیم قرن خدمات علمی و فرهنگی شیخ «حسین انصاریان» روز پنج شنبه در تالار وحدت درحالی برگزار شد که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم وی را استاد اخلاق و تربیت‌گر زمانه خواند و رئیس جمهور نیز تصریح کرد که افرادی مثلِ استاد انصاریان کم یافت می‌شود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، از جوانی تا ۸۰ سالگی، حاصل یک عمر خدمات علمی و فرهنگی و به پاسداشت اخلاقِ حضور در کنار بزرگ مردان دین و سیاست، از آیت‌الله خمینی تا رهبر معظم انقلاب اسلامی و آیات عظام نوری همدانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، شبیری زنجانی، وحیدی خراسانی، جوادی آملی، آخوند خراسانی و استاد علامه محمدتقی جعفری؛ همه بزرگ مردان اخلاق و دین که «استاد حسین انصاریان» با آنها نشست و برخاست داشت و تصویر استاد انصاریان در کنار آنها در بنر تالار وحدت نقش بسته بود.

آیین گرامیداشت نیم قرن خدمات علمی و فرهنگی «استاد حسین انصاریان» امروز پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ با حضور مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حسین سیمایی صراف وزیر علوم، محسن حاجی میرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، غلامرضا اعوانی رئیس انجمن حکمت و فلسفه و جمع کثیری از اساتید و پژوهشگران حوزه و دانشگاه و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در محل تالار وحدت تهران برگزار شد.

از مادرم پرسیدم چرا نامم را «رضا» نگذاشتی؟

این آیین بزرگداشت درحالی برگزار شد که همزمانی هشتادمین سالروز تولد این استاد علم و اخلاق با ولادت عقیله بنی هاشم حضرت زینب (سلام الله علیها) چندین بار توسط سخنرانان مراسم مورد اشاره قرار گرفت؛ استاد غلامرضا اعوانی رئیس انجمن حکمت و فلسفه این همزمانی را حاصل تقدیر و مشیت الهی قلمداد کرد. همانگونه که در ویدیویی که در میانه آیین نکوداشت نیز پخش شد «استاد انصاریان» با بیان خاطره‌ای از دوران کودکی خود، یادآور شد: «۱۱ ذی‌القعهده به دنیا آمدم، رسم بود که وقتی بچه‌ای در روز ولادت ائمه اطهار به دنیا می‌آمد، اسم آن امام را بر او می‌نهادند. از مادرم پرسیدم که چرا اسم مرا رضا نگذاشتید. مادرم گفت که سه ماه قبل از به دنیا آمدنت خواب کسی را دیدم که به من گفت بچه تو پسر است، وقتی به دنیا آمد اسمش را حسین بگذار»

تقدیر وزیر فرهنگ از استاد اخلاق و تربیت‌گر زمانه

«سیدعباس صالحی» اولین نفری بود که پشت تریبون حاضر شد. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: استاد انصاریان به وجهه خطابه و منبر شناخته می‌شوند و بیش از ۶۰ سال در این فضا خدمات تاثیرگذاری از خود برجای گذاشته‌اند و در واقع این وجهه از ایشان بر وجهه عالِم و محقق اسلام بودن ایشان سایه انداخته است.

وی تصریح کرد: استاد انصاریان دروس حوزه را نزد بزرگترین اساتید آموخت و از اساتید بزرگی همچون مرحوم سیداحمد خوانساری و آخوند ملاعلی همدانی که خود ستارگانی کم‌نظیر بودند، نقل قول‌ها و روایاتی درباره استاد انصاریان برجای مانده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه تاکنون ۲۰۰ هزار صفحه یادداشت به خط استاد نگارش شده است، گفت: استاد انصاریان، استاد اخلاق و تربیت‌گری هستند و ۲ ویژگی منحصر به فرد دارند. نخست، اعتقاد عملی که بستر عرضه دین و اخلاق عرفانی است و دوم اینکه، مبانی اسلام را با طعم محبت و عاطفه منتقل می‌کنند که اینها دو نظریه مهم ایشان در باب سلوک تربیتی است.

سیدعباس صالحی که در طول مراسم ۲ بار توسط استاد انصاریان با عنوان «وزیر فرهیخته و دانشمند ارشاد اسلامی» مورد خطاب قرار گرفت، همچنین از خدمات ارزشمند استاد انصاریان در ترجمه و تفسیر قرآن کریم، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه قدردانی کرد.

استاد انصاریان؛ مرزبان اخلاق و اعتقاد

رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به عنوان دومین سخنران مراسم درباره نقش استاد حسین انصاریان در حوزه دین و اخلاق گفت: استاد انصاریان محقق، مفسر، دارای ذوق و قریحه شعر و اهل ادب و صاحب نثر روان و صاحب تالیفات گران‌سنگ است.

آیت الله حسینی بوشهری تاکید کرد: او شخصیتی است که حقیقتاً تمام عمرش را وقف دین و مرزبانی اعتقادی و اخلاقی کرده است و چه افتخاری بالاتر از این می‌تواند وجود داشته باشد.

نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری افزود: ما گاهی مرزبان جغرافیایی داریم مانند سربازان عزیزمان، و گاهی مرزبانان ما مرزبانان اعتقادی و اخلاقی اند. اگر این مرزبانان اعتقادی و اخلاقی نباشند چه بسا که زمینه مرزبانی جغرافیایی نیز فراهم نمی‌شود و از همین روست که تمام دشمنان ما در تلاشند که مرزهای اعتقادی و اخلاقی که امید آینده کشورمان هستند را از ما بگیرند.

قدح چون دور ما باشد به هوشیاران مجلس ده

پس از آن یادداشتی از استاد حسین انصاریان در تقدیر از اساتید حوزه و دانشگاه، رئیس جمهور مردمی، رئیس مجلس شورای اسلامی و همچنین وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی توسط مجری مراسم قرائت شد. استاد این یادداشت خود را با غزلی از استاد سخن سعدی شیرازی به پایان برد: قدح چون دور ما باشد به هوشیاران مجلس ده، مرا بگذار تا حیران بمانم چشم در ساقی.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی، مسعود پزشکیان و البته شیخ حسین انصاریان از دیگر سخنرانان این آیین بزرگداشت بودند.

درسِ اخلاق در آیین بزرگداشت استادِ اخلاق

حاج حسین انصاریان درسخنان خود تصریح کرد که زبان سپاسگزاری از شما رئیس جمهور محترم و رئیس مجلس شورای اسلامی و همچنین وزیر فرهیخته و دانشمند فرهنگ و ارشاد اسلامی را ندارم و اگرچه قرار نبود سخنرانی کنم اما اجازه گرفتم برای رفع خستگی خاطره‌ای از سالهای دور را برای شما تعریف کنم و البته این خاطره استاد با استقبال و تشویق و همراهی چندباره حاضران در تالار وحدت همراه بود.

استاد در پایان یادآور شد که آیه شریفه أَشِدّاءُ عَلَی الکُفّارِ رُحَماءُ بَینَهُم باید سرلوحه کار همه ما قرار گیرد و تاکید کرد: ما با کافران به شدت مشکل داریم اما در جامعه اسلامی ما از مومن کامل داریم تا مومن ضعیف تا حتی مرد و زن گنهکار که وظیفه ماست با آنها رحمایی برخورد کنیم.

امثال استاد انصاریان کم داریم

مسعود پزشکیان نیز سخنان خود را با اشاره به خاطره استاد انصاریان در بازگشت جوانی منحرف از راه حق آغاز کرد و گفت: (استاد) اگر صدها کتاب می‌نوشت و صدها منبر سخنرانی می‌کرد، گویای آن چیزی نبود که با رفتارش طرف مقابل را وادار می‌کند که در برابرش کوتاه بیاید و دگرگون شود؛ مشکلی که ما داریم همین نوع رفتار است.

وی تاکید کرد:‌ نمی‌شود با محصل و دانشجو برخورد نامناسبی کرد اما او از ما دور نشود و ما را قبول کند، مشکل از دانشجو و محصل نیست، مشکل ما هستیم که بلد نیستیم به او با رفتارمان محبت، اخلاق و انسانیت، گذشت، عدالت ، صداقت و انصاف را نشان بدهیم.

رئیس جمهور تصریح کرد: عملکرد حاکمیت است که موجب می‌شود مردم جذب یا دفع شوند، ما أمثال استاد انصاریان‌ها را کم داریم. نگارش کتاب‌های اخلاق کار بزرگی است اما این رفتارهاست که می‌تواند تغییر ایجاد کند و البته که هر کسی این توانایی را ندارد.

پزشکیان با تاکید بر اینکه رفتار استاد است که او را از دیگران متمایز کرده است، گفت: استاد عزیز! قدردان منش و بزرگواری شما هستیم و امیدواریم که خداوند یار و یاور شما باشد.

رونمایی از تمبر یادبود و آثار جدید شیخ

در پایان آیین بزرگداشت نیز با حضور رئیس جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی علاوه بر رونمایی و امضای تمبر یادبود استاد انصاریان از اثر جدید ایشان که مجموعه پنج جلدی سفینه سجادیه که شرح، تبیین و توضیح دعاهای امام سجاد است، رونمایی شد.

همچنین یک کتاب درباره سیر سلوک، یک کتاب درباره نظام تربیت در اسلام و یک کتاب با موضوع خانواده در اسلام از آثار استاد انصاریان در این مراسم رونمایی شد.