قصرشیرین - ایرنا - شهرستان‌های غربی و شمال غرب کرمانشاه در جریان زلزله ۷.۳ ریشتری ۲۱ آبان سال ۱۳۹۶ خسارت‌ و تلفات بسیاری را متحمل شدند؛ با گذشت هفت سال از این حادثه غم بار هنوز هم آثار خرابی‌ و مشکلات ناشی از آن در بخش‌های مختلف زیرساختی مشهود و ملموس است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، با وجود اینکه بخش زیادی از ساختمان‌های مسکونی در مناطق زلزله‌زده غرب کرمانشاه بازسازی و مقاوم‌سازی شده اما بخش زیادی از ساخت و سازها، مقاوم سازی و احداث ساختمانهای اداری و بعضا مسکونی همچنان باقی مانده است.

همچنین سامان دهی و احداث کوچه و معابر، طرح‌های هادی روستایی، مراکز آموزشی و فرهنگی نیمه کاره دیگر مشکلات زلزله زدگان کرمانشاه است.

بیشتر ساختمان‌های اداری سرپل ذهاب در زلزله به طور کامل تخریب شد و با گذشت هفت سال هنوز بازسازی آنها بطور کامل انجام نشده است.

فرماندار سرپل ذهاب در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: صفر شدن ردیف بودجه ماده ۱۰ و ۱۲ بحران در سال ۱۳۹۹ و استمرار نیافتن اختصاص اعتبار اکنون گریبان گیر بیشتر طرح‌های شهرستان شده است و برای تکمیل موارد باقیمانده به ۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم.

به گفته صدرالله بابلی هنوز ۵۰ واحد اداری، فرهنگی، مذهبی و آموزشی سرپل ذهاب بازسازی و مقاوم سازی نشده است و امیدواریم با اختصاص اعتبار از ردیف خاص مشکلات برای همیشه خاتمه یابد.

وی با بیان اینکه زیرساخت های سرپل ذهاب در زلزله از بین رفت، اضافه کرد: هنوز هم آثار تخریب بر تاسیسات شهرستان در حوزه راه‌های روستایی، کوچه و معابر شهری، آب و فاضلاب، نخاله های ساختمانی و طرح‌های هادی روستایی مشهود است و عمده دلیل آن نبود اعتبار است.

وی گفت: اگرچه شهرداری سرپل ذهاب بخشی از خیابان ها را احداث و تا حدودی مبلمان شهری را سامان داده است اما کوچه ها و معابر وضعیت خوبی ندارد و اعتبارات محدود شهرداری نیز پاسخگوی تمام نیازهای شهری نیست.

وی اظهار کرد: بیشترین پیشرفت بازسازی سرپل ذهاب که در بخش مسکونی بوده و ۹۵ درصد خانه های مردم نوسازی شد و بقیه مالکان تقاضای درخواست تسهیلات ارزان قیمت برای ساخت منازل خود را دارند.

در جریان زلزله آبان سال ۹۶ شهرستان سرپل ذهاب ۳۵ هزار خانه مسکونی اعم از شهری و روستایی آسیب دید و به زیرساخت ها و تاسیسات شهرستان نیز صدمات جدی وارد شد.

در همین ارتباط فرماندار قصرشیرین نیز گفت: با گذشت هفت سال از زلزله سال ۹۶ هنوز تکمیل ۱۵ ساختمان‌ اداری، آموزشی و مساجد شهرستان نیمه کاره است و برای بازسازی آن نیازمند تامین یک هزار و ۸۴۵ میلیارد ریال اعتبار هستیم.

محمد نجفی پیشرفت این طرح‌ها را به طور میانگین بین ۲۰ تا ۹۵ درصد اعلام کرد و افزود: با توجه به بسته شدن ردیف اختصاصی اعتبار زلزله از بودجه ملی این طرح‌ها همچنان راکد مانده است.

او گفت: برخی ساختمان های اداری و آموزشی قصرشیرین همچون دانشگاه آزاد هر لحظه در معرض ریزش و اتفاق ناگوار است که باید برای آنها چاره اساسی و فوری اندیشه شود.

فرماندار گیلانغرب نیز در همین ارتباط گفت: هنوز هفت ساختمان اداری و عمومی در این شهرستان بازسازی نشده است؛ همچنین برای تجهیز بیمارستان و مراکز درمانی گیلانغرب نیازمند اعتبار هستیم ولی متاسفانه ردیف بودجه ملی مربوط به زلزله بسته شده است.

علیرضا نظری افزود: مشکلات بخش زیرساخت‌های شهری و روستایی به خصوص راه‌ها و عمران شهری گیلانغرب نیز نیازمند اعتبار از ردیف بودجه ملی مناطق زلزله زده است.

گیلانغرب به عنوان دومین شهر مقاوم ایران در جریان جنگ تحمیلی تقریبا صدمات جدی دید و پس از بازسازی مجددا در زلزله‌های سال ۹۶ و ۹۷ غرب کرمانشاه آسیب زیادی دید بطوریکه زیرساخت های مختلف شهری و روستایی و بیش از ۱۵ هزار ساختمان تخریب کلی یا جزئی شد.

گزارش میدانی خبرنگاران ایرنا حاکیست بیشترین آوارهای برجا مانده از زلزله ۷ سال پیش کرمانشاه در شهرستان ثلاث باباجانی واقع در شمال غرب استان بر جای مانده است.

در شهرستان ثلاث باباجانی هنوز چند خانواده در کانکس زندگی می کنند که ۳ مورد آنها زیرپوشش کمیته امداد هستند؛ ۳۵ مدرسه در کانکس فعال است و تنها مرکز درمانی این خطه از اورامانات نیز با بخش های مختلف اعم از عمومی، اورژانس و زایمان در اتاقک های کانکسی به مردم خدمات ارائه می دهد.

۸۵ درصد ادارات ثلاث باباجانی هنوز بازسازی نشده است و شهرستان از نظر زیرساخت های ورزشی ، فرهنگی و تفریحی تقریبا در حد صفر است.

جاده ارتباطی ثلاث باباجانی نیز کم برخوردارترین راه ارتباطی در کل استان کرمانشاه است چراکه علاوه بر پیچ و خم و زیاد در برخی موارد با تخریب صد در صدی آسفالت مواجه شده و بدلیل بهره برداری نشدن تونل؛ گردنه های خطرناکی دارد.

فرماندار ثلاث باباجانی درباره مشکلات ناشی از زلزله‌زدگان این شهرستان حاضر به گفتگو با خبرنگار ایرنا نشد و اظهار کرد: مشکلات مردم شهرستان همان مواردی است که گروه خبری ایرنا در سفر به ثلاث باباجانی از نزدیک دیده و مستند سازی کرده اند.

درباره زلزله آبان ۱۳۹۶

ساعت ۲۱:۴۸:۱۶ روز یکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ زلزله ای به بزرگی ۷.۳ ریشتر استان کرمانشاه را بشدت لرزاند. کانون زمین لرزه ۱۱ کیلومتری بخش ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی، ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و ۳۱ کیلومتری شهرستان قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه بود. شدت این زمین لرزه به اندازه ای بود که غرب کشور تا بخش هایی از استان تهران را هم لرزاند و حتی چند کشور همسایه غربی ایران آن را احساس کردند اما به واسطه هم مرزی کرمانشاه و عراق، شدت لرزه ها در استان های شرقی عراق هم خسارت هایی به بار آورد.

این زلزله از نظر بزرگی در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بود بطوریکه در آن ۱۰ شهرستان استان و ۱۹۳۲ روستا و جمعیتی در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از هموطنان (بیش از ۱۰۰ هزار خانوار) را درگیر کرد.

این زلزله بین ۴۰ تا ۵۰ ثانیه طول کشید و علت اصلی ویرانی های گسترده هم همین موضوع بود. در مرکز استان کرمانشاه گرچه شدت و مدت تکان ها زیاد بود و مردم را بشدت هراسان و سردرگم کرد اما خسارت قابل توجهی بجا نگذاشت؛ جز ترک های جزئی در دیوار بسیاری از خانه ها و فروریختن دیوار تعدادی از ساختمان ها. همین موضوع سبب شد که تصور اولیه از پیامدهای زلزله خوش بینانه باشد اما با طلوع آفتاب ۲۲ آبان اوج فاجعه و انبوه کشته ها، زخمی ها و خسارت های مالی فراوان خود را نشان داد.

این حادثه در مجموع ۶۲۱ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت و براساس آخرین ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیش از ۱۰۷ هزار واحد مسکونی، حدود ۲۳ هزار واحدی صنفی، خدماتی، صنعتی و دامی و در مجموع ۱۳۰ هزار و ۸۷۹ واحد شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند. مجموع خسارت این زلزله به واحدهای مسکونی، عمومی و بخش تولید و کسب و کار استان کرمانشاه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد شد. البته در زلزله ۶.۴ ریشتری یکشنبه چهارم آذر ۱۳۹۷ در ۲۳ کیلومتری سرپل ذهاب هم ۷۷۱ نفر مصدوم شد و بیش از چهار هزار واحد مسکونی خسارت عمدتا جزیی دید.