تهران-ایرنا- کارشناس مسائل آمریکا گفت: از منظر آمریکا کماکان مسئله چین اولویت دارد و اروپا دیگر تضعیف شده و قدرت عرض اندام ندارد. اروپایی‌ها در خصوص تعرفه‌ها نگرانی دارند چرا که در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ، این مسئله تنش جدی میان اروپا و آمریکا ایجاد کرده بود.

محمدعلی شفیعی کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاست خارجی ایرنا در خصوص وعده ترامپ مبنی بر پایان بخشیدن به جنگ‌های اوکراین و غزه و لبنان در منطقه و چگونگی روابط آمریکای ترامپ با اروپا،‌چین و روسیه، اظهارداشت: به نظرم مسئله اوکراین در زمان ترامپ خیلی سریع تمام می‌شود و به این سمت می‌رود که آن ۲۰ درصد از خاک اوکراین که روسیه به دست آورد دیگر جزو خاک اوکراین نخواهد بود و آمریکا جنگ را در آن منطقه تمام خواهد کرد.

وی با بیان اینکه آمریکا از دوران اوباما تاکیدش بر تمرکز روی شرق آسیا بوده است، گفت: موضوع اوکراین و موضوعاتی که در منطقه غرب آسیا وجود داشت تمرکز دولت آمریکا را گرفته بود، بنابراین آمریکا تمایل دارد جنگ‌های غرب آسیا را سریعتر تمام کند که بتوانند بر شرق آسیا تمرکز داشته باشد.

این کارشناس مسائل آمریکا افزود: برداشتم این هست که جنگ در غزه و لبنان تمام خواهد شد و مسئله بازسازی غزه در طرحی که کوشنر داماد ترامپ مطرح کرده بود مبنی بر اینکه بازسازی غزه به امارات و عربستان سپرده و حماس را از حاکمیت دور شود پیگیری خواهد شد، اما اینکه آیا خارج کردن حماس از غزه و اینکه در مسئله حکمرانی این منطقه حماس دیگر وجود نداشته باشد اساساً امکان‌پذیر هست یا نه مسئله‌ای است که زمان باید به آن پاسخ دهد.

شفیعی تصریح کرد: البته در این خصوص برداشتم این است که چنین چیزی رخ نخواهد داد چرا که حماس نیرویی مردمی است و در دل مردم جای دارد و آنها فقط نیروی نظامی هم نیستند بلکه شاهد حضور اجتماعی آنها در نوار غزه نیز بوده‌ایم، بنابراین نمی‌توان حماس را به این سادگی‌ها از غزه خارج کرد.

وی در خصوص روابط آمریکا در دوره جدید ترامپ با اروپا، چین و روسیه، گفت: در خصوص روسیه اگر احیاناً نگاه این هست که تحریم‌های آن برداشته شود و به سطح روابطی که در گذشته و در سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ بوده برگردد چنین چیزی نخواهد شد، اما بهتر از دوره بایدن خواهد شد و مقداری سختگیری‌های ترامپ نسبت به روسیه کمتر خواهد بود؛ چرا که مسئله اصلی برای آمریکا چین است.

این کارشناس مسائل آمریکا با بیان اینکه از منظر آمریکا کماکان مسئله چین اولویت دارد و اروپا دیگر تضعیف شده و قدرت عرض اندام ندارد، تصریح کرد: اروپایی‌ها در خصوص تعرفه‌ها نگرانی دارند چرا که در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ، این مسئله تنش جدی میان اروپا و آمریکا ایجاد کرده بوده و احتمالاً همین مسئله مجدداً وجود خواهد داشت.

شفیعی بیان کرد: در مسئله چین نسبت به دوره آقای بایدن با چینی‌ها معامله‌گری بیشتری صورت خواهد گرفت و از مسئله تعرفه‌ها به عنوان ابزاری استفاده خواهد شد و حتی ممکن است ایران هم در بخش‌هایی متضرر شود چرا که ممکن است ترامپ بخواهد در یک معامله با چین در خصوص بازی تعرفه‌ها، این کشور را به کاهش واردات نفت از ایران ترغیب کند. در واقع با توجه به اینکه صادرات نفتی ما بسیار محدود شده و عمده نفت ما به چین صادر می‌شود ممکن است این مسئله به عنوان یک برگ بازی میان آمریکا و چین مورد استفاده قرار بگیرد که این نیز می‌تواند به نوعی به ضرر ایران تمام شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با روی کار آمدن ترامپ و از طرفی حضور نتانیاهو فضای ضد ایرانی تشدید خواهد شد یا خیر، اظهارداشت: به اعتقاد من چنین اتفاق خواهد افتاد و تلاش بر این خواهد بود که فشار بر ایران بیشتر شود. ممکن است بخواهند پرونده هسته‌ای ایران را مطرح کنند، اما تا یک سال آینده به دلیل وضعیت منطقه و تازه مسقر شدن ترامپ در کاخ سفید اولویت نخواهد بود، بنابراین ممکن است در بحث هسته‌ای تلاش‌هایی علیه ایران داشته باشند اما در کوتاه مدت حداقل موفقیتی به دست نخواهند آورد.

این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: در بحث ناآرامی‌های اجتماعی تمرکز ترامپ روی سلطنت طلبان مخالف جمهوری اسلامی ایران خواهد بود کمااینکه در دو سه روز اخیر ما شاهد اخبار و فعالیت‌هایی از سوی مسیح علی‌نژاد و برخی از افراد اپوزیسیون بودیم که در دوره بایدن کاملاً منزوی شده بودند و نمی‌توانستند فعالیت زیادی داشته باشند، اما مجدد به صدر اخبار مرتبط با ایران بازگشته‌اند و این فضا تشدید خواهد شد.

شفیعی در پایان خاطرنشان کرد: در واقع سلطنت طلبان در این دوره فضای کار بیشتری خواهند داشت و در داخل هم کسانیکه حامی این جریان هستند تلاش می‌کنند تا حمایت آمریکا را بیشتر جلب کنند. ممکن است در این فضا ناآرامی‌هایی را داشته باشیم، اما با توجه به اینکه سلطنت طلبان نسبت به دیگر جریانات اپوزیسیون شناخت کمتری نسبت به ایران و البته نفوذ کمتری در داخل ایران دارند نتوانند چندان اقدام جدی را رقم بزنند.