به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، مهرآسا مهردادی روز شنبه در افتتاحیه سیزدهمین رویداد هفته ترویج علم در آسماننمای گنبد مینا گفت: روز جهانی علم برای صلح و توسعه که هر ساله در ۱۰ نوامبر جشن گرفته میشود، فرصت مهمی برای برجسته کردن نقش علم در ترویج صلح، تقویت توسعه پایدار و بهبود کیفیت زندگی در سراسر جهان است.
وی ادامه داد: جشن امسال اهمیت ویژهای دارد زیرا مصادف با شروع دهه بینالمللی علوم برای توسعه پایدار ۲۰۳۳-۲۰۲۴ است که سال گذشته توسط سازمان ملل متحد اعلام شد و هدف این دهه استفاده از دانش جامعه علمی و رویکردهای بینرشتهای برای مقابله با چالشهای پیچیده جهانی است.
مهردادی به مدلهای ناپایدار تولید و مصرف امروزی نظیر زبالههای شیمیایی، مصنوعی و الکترونیکی که در همه جا وجود دارند اشاره کرد و گفت: پلاستیک امروزه دو سوم تقاضای نفت در بخش پتروشیمی را تشکیل میدهد. میکروپلاستیکها در بدن حیوانات، میوهها وسبزیهایی که میخوریم یافت شدهاند. طبق گزارش سال ۲۰۱۶ مجمع جهانی اقتصاد، تخمین زده شد که با ادامه روند فعلی، شمار ذرات پلاستیک تا سال ۲۰۵۰ بیشتر از ماهیهای موجود در اقیانوس خواهد بود.
وی در تکمیل این بخش از اظهارات خود گفت: این در حالی است که فقط ۳ درصد از انتشارات علمی بر موضوع جایگزینهای اکولوژیکی برای پلاستیکها، ۲ درصد از انتشارات علمی بر موضوع محصولات تابآور به تغییرات اقلیمی و یک درصد از انتشارات علمی بر استراتژیهای محلی برای کاهش خطر بلایای مرتبط با تغییرات اقلیمی تمرکز دارند، بنابراین بدیهی است برای مقابله موثر با این چالشها و دیگر چالشهای جهانی، به علم نیاز داریم.
مهردادی، هدف دهه بینالمللی علوم تا سال ۲۰۳۳ را ایجاد یک فرهنگ علمی با تاکید بر توانمندسازی جامعه جهانی از طریق افزایش سواد علمی، تولید دانش علمی قابل اجرا و استفاده از آن برای پیشبرد اهداف توسعه پایدار در راستای حقوق بشر، پیشرفت در علوم پایه در توسعه دانش جدید از طریق ابتکارات تحقیقاتی مشترک جهانی، استفاده گسترده و عادلانه از علم باز، تحول نظامهای ملی علم و نوآوری برای پاسخگویی بهتر به نیازهای علم و جامعه دانست.
وی خاطرنشان کرد: شعار امسال روز جهانی علم و اهداف دهه بینالمللی علوم برای ایران که در آن استفاده از علم و فناوری در موضوعات مهم مانند مدیریت پایدار منابع، تابآوری اقلیمی و رشد اقتصادی کلیدی هستند، اهمیت ویژهای دارد.
مدیر بخش مطالعات محیط زیست یونسکو در ایران گفت: جذب جوانان و پرورش سواد علمی با اهداف کشور برای تقویت نوآوری، توانمندسازی جوانان و پر کردن شکافهای اقتصادی-اجتماعی همسو است. .
وی از دعوت یونسکو از دولت ایران جهت مشارکت فعال در برنامههای دهه بینالمللی علوم خبر داد و گفت: یونسکو مایل است از این فرصت استفاده کتد و از دولت ایران برای همه کارهای مهمی که در کشور در رابطه با علم باز و راهحلهای علمی انجام میشود قدردانی کرده و بر حمایت همهجانبه دفتر یونسکو تهران از تمامی فعالیتها در زمینه علوم تاکید دارد.
مهردادی تصریح کرد در دنیای در حال تغییر، افزایش بودجه برای تحقیق و اطمینان از دسترسی همگان به آموزش علمی با کیفیت ضروری است، یونسکو بر این باور خود تاکید میکند که علم باز، فراگیر و منصفانه حمایتشده، سنگ بنای صلح پایدار است.
مدیرعامل موسسه حامی علوم انسانی نیز در این مراسم گفت: اهمیت ترویج علوم انسانی در دنیای امروز و جامعه ما پرورش جامعهای نوآور، رقابتی و قوی است.
جواد درویش این را هم گفت که ترویج علم در علوم انسانی مغفول مانده است که باید برای ارتقای توسعه علوم انسانی تلاش کرد.
به گزارش ایرنا، روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه پایدار (۱۹ آبان مصادف با ۱۰ نوامبر) بر اهمیت نقش علم در جوامع و نیاز برای تعامل با افراد بیشتر در مورد مسائل نوظهور علمی تاکید دارد. این روز همچنین اهمیت ارتباط علم با امور و زندگی روزمره را نشان میدهد.
تاثیر علم بر زندگی روزمره مردم و الزامات اجتماعی عمیق آن شامل الزامات مرتبط با ماهیت اخلاقی علم باعث شده سواد علمی پیششرطی برای روندهای مردمسالارانه موثر باشد. بر همین اساس شرکتکنندگان در همایش جهانی علم (بوداپست، ژوئیه ۱۹۹۹ مطابق با تیر ۱۳۷۸) به ابتکار سازمان آموزش علمی، فرهنگی و سازمان ملل متحد (یونسکو) و شورای بینالمللی علم، خواستار حمایت بیشتر برای توجه افکار عمومی به دانش در جوامع شدند.
روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه پایدار با هدف تعمیق پیوند جوامع با علم، در تقویم جهانی جای گرفت که شهروندان کشورهای مختلف از پیشرفتهای علمی مطلع باشند. این روز بر نقش دانشمندان در گسترش بینش افراد از سیاره زمین تاکید دارد تا جوامع پایدارتر باشند و همچنین فرصتی برای همافزایی و بسیج همه فعالان حوزه علم برای صلح و توسعه از دولتمردان گرفته تا رسانهها و دانشآموزان فراهم میکند.
سیزدهمین رویداد هفته ترویج علم از امروز، ۱۹ آبان ماه ۱۴۰۳ همزمان با گرامیداشت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه در محل آسماننمای گنبد مینا گشایش یافته و ویژهبرنامههای آن تا پنجشنبه، ۲۴ آبان ماه ادامه خواهد داشت.