گنبدکاووس- ایرنا- معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: ثبت مشاهدات مستقیم مرال‌ها در موسم گاوبانگی نشان می‌دهد جمعیت این گونه حیات‌وحش در مناطق حفاظت شده استان پنج درصد کمتر شد.

وحید خیرآبادی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: امسال ۱۳۰ محیط‌بان در کنار همیاران طبیعت از ۱۰ شهریور تا ۲۰ مهر با استقرار در چادرهای گاوبانگی در فصل جفت گیری مرال‌ها، شمارش این گونه حیات وحش به صورت ثبت مشاهده مستقیم و صدا را انجام دادند.

وی گفت: سال گذشته بر اساس مشاهدات مستقیم در فصل گاوبانگی جمعیت مرال‌ها در گلستان هزار و ۷۲ راس ثبت شد که امسال این عدد با کاهش پنج درصدی به هزار و چهار راس رسید اما در بعضی زیستگاه‌ها مانند پارک ملی گلستان جمعیتاین گونه از ۵۲۴ راس به ۶۱۶ راس رسید.

معاون محیط زیست گلستان ادامه داد: با وجود افزایش جمعیت مرال‌ها در پارک ملی گلستان، جمعیت این گونه بر اساس مشاهده مستقیم در منطقه حفاظت شده جهان نما و هیرکانیان کاهشی بوده است.

خیرآبادی افزود: همچنین از نظر ثبت صدا مرال‌ها، عدد هزار و ۴۹۳ بانگ سال گذشته با ۱۰ درصد کاهش امسال به هزار و ۱۸۵ بانگ رسیده است.

وی فاصله زمان شنیدن بانگ مرال‌ها و استقرار چادرهای گاوبانگی، کافی نبودن نیرو برای مراقبت از زیستگاه‌های مرال، کاهش زاد و ولد، فعالیت غیرمجاز شکارچیان و تغییر اقلیم را از جمله دلایل کاهش جمعیت مرال‌ها در مناطق حفاظت شده گلستان دانست و گفت: نخستین بانگ مرال‌ها امسال بر خلاف سال‌ها دیگر اول شهریور شنیده شد اما چادرها طبق روال هر ساله از ۱۰ شهریور در زیستگاه‌های این گونه استقرار یافت.

وی چارت سازمانی اداره کل محیط زیست گلستان را ۵۷۶ نفر برشمرد و افزود: کل نیروهای اجرایی و اداری فعلی ۲۵۰ نفر هستند که فقط ۱۳۰ نفر از آنان به عنوان محیط‌بان خدمت می‌کنند و این کمبود نیرو باعث شده آنگونه که باید اشراف به مناطق تحت پوشش برای مقابله با متخلفان نداشته باشیم.

معاون محیط زیست گلستان ادامه داد: تغییرات اقلیمی هم در کاهش جمعیت مرال‌ها تاثیر دارد و باعث جابجایی و مهاجرت این گونه از زیستگاه‌های فعلی شده است.

به گزارش ایرنا، همزمان با شهریورماه به عنوان فصل جفت‌گیری مرال‌ها یا گاوبانگی، محیط‌بانان در کنار مردم طبیعت‌دوست گلستان با حضور در دل جنگل‌های هیرکانی تلاش خود را معطوف به حفاظت از این گونه شاخص از چنگال شکارچیان و شمارش آنها می‌کنند.

مقطع زمانی که در آن گوزن‌های نر با سردادن بانگ‌های بلند و بروز رفتارهای خاص ماده‌ها را به سوی خود می‌کشانند و همچنین نرهای دیگر را از آمدن به قلمروشان می‌رانند، به فصل «گاوبانگی» معروف است.

مرال‌های نر در فصل گاوبانگی با سردادن بانگ و فریاد، قلمرو خود را مشخص کرده و مرال‌های رقیب را به مبارزه می‌طلبند تا با شکست دادن آنها توجه ماده‌ها را برای جفت گیری جلب ‌کنند.

گوزن قرمز، نماد تنوع زیستی جنگل‌های هیرکانی و از گونه‌های حمایت شده محسوب می‌شود و مناطق جنگلی و مرتفع گلستان از جنگل‌های بندرگز و نوکنده در غرب تا پارک ملی گلستان در شرق از مهمترین زیستگاه‌های این گونه به شمار می‌رود.

مرال از خانواده گوزن‌ها و از بزرگترین گونه های جانوران علفخوار و زیستگاه طبیعی آن جنگل های هیرکانی شمال کشور است که به طور معمول به صورت گله ای زندگی می کند، ماده ها تک قلوزا هستند و طول دوران آبستن این حیوان به هشت و نیم ماه می رسد.