مشهد- ایرنا- خدمت به بندگان خدا، پس از عمل به واجبات، از نظر آموزه‌های اسلامی بهترین اعمال است و بر این اساس آستان قدس رضوی خدمت در بخش درمان و سلامت جامعه را به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی خود برگزیده و در این مسیر چندین درمانگاه و بیمارستان را وارد چرخه خدمت کرده است.

به گزارش ایرنا، امروزه سبک زندگی مردم در همه جای جهان دستخوش تغییر و تحولات بسیاری شده است. کمبود امکانات ورزشی و به تبع آن کم‌‎‌تحرکی، در دسترس نبودن آب سالم، مصرف مواد غذایی ناسالم، آلودگی هوا و مواردی از این قبیل سبب شده که سلامت و تندرستی انسان‌ها با خطر مواجه شود.

خدمات درمانی از جمله مهم‌ترین نیازهای زندگی است و در شرایطی که افزایش آلودگی‌های محیطی، حوادث حین کار، فراگیری بیماری‌های مزمن مانند سرطان و بسیاری دیگر از مشکلات پزشکی، موجب نیاز روزافزون جامعه به خدمات پزشکی شده، نیاز به دارو، درمان و تجهیزات پزشکی هر روز بیش از گذشته می شود.

در این وضعیت سوال اینجاست که آیا همه اقشار جامعه دسترسی کافی به خدمات پزشکی دارند؟ یا در صورت در دسترس بودن این امکانات، از توان مالی لازم برای استفاده از آن برخوردارند؟ به همین دلیل است که موضوع تأمین دارو و خدمات درمانی و پزشکی اهمیت بسیاری دارد.

یکی از اقدامات آستان قدس رضوی فعالیت در بخش درمان و سلامت جامعه است و در این راه درمانگاه ها و بیمارستان های مختلفی را از محل موقوفات راه اندازی کرده است که دارالشفای امام رضا (ع) یکی از آنها است که قدمت فعالیت آن به دوران صفویه باز می‌گردد.

مدیرعامل دارالشفا امام رضا(ع) گفت: علاوه بر مراجعانی که شبانه روز به این مرکز مراجعه می‌کنند، آستان قدس رضوی با گسترش مراکز درمانی و اعزام گروه‌های جهادی در مناطق مختلف استان، به خدمت‌رسانی رایگان به زائران و محرومان ادامه می‌دهد و با گسترش خدمات درمانی و خیریه خود، نقش مهمی در ارائه خدمات پزشکی به زائران و مردم مناطق محروم ایفا می‌کند.

دارالشفا و بیمارستان رضوی علاوه بر خدمات در مشهد، به مناطق دورافتاده و کم‌برخوردار نیز خدمات ویژه‌ ارائه می‌کنند

دکتر مهدی سلطانی‌فر با بیان اینکه دارالشفا و بیمارستان رضوی علاوه بر خدمات در مشهد، به مناطق دورافتاده و کم‌برخوردار نیز خدمات ویژه‌ ارائه می‌کنند، افزود: از جمله این خدمات می‌توان به اعزام گروه‌های جهادی و راه‌اندازی مراکز درمانی در مناطق محروم اشاره کرد.

وی اظهار کرد: خدمات درمانی در این مجموعه به شکل خیریه و با هزینه‌های پایین‌تر به زائرانی که با مشکلات مالی مواجه هستند، ارائه می‌شود. همچنین پنجشنبه هر هفته گروه‌های جهادی پزشکی به مناطق محروم اعزام می‌شوند که خدماتی شامل دندانپزشکی، بینایی‌سنجی و درمان‌های تخصصی را به نیازمندان ارائه می‌کنند.

مدیرعامل دارالشفا امام رضا(ع) گفت: این مرکز به زائران غیرایرانی نیز خدمت رسانی می‌کند بیشترین خدمات پزشکی ارائه شده به زائران غیرایرانی نیز مربوط به بخش‌های کلینیک، آزمایشگاه، تزریقات و اورژانس است. زائرانی از کشورهای عراق، افغانستان، بحرین، عربستان و پاکستان، به ترتیب بیشترین مراجعان این مرکز درمانی شبانه‌روزی را به خود اختصاص داده‌اند که در این میان ۷۱ درصد بیماران غیرایرانی دارالشفا، مربوط به کشور عراق بوده است.

یکی دیگر از مراکز درمانگاهی خدمت رسان آستان قدس رضوی، بیمارستان «منتصریه» مشهد است که از سال ۱۲۹۷ شمسی از محل درآمد املاک موقوفی دایر شده است. رابعه خانم قهرمان معروف به "احترام السلطنه" پس از درگذشت همسرش "محمدحسن میرزا منتصرالملک"، املاک او را برای تأسیس این بیمارستان وقف بارگاه ملکوتی حضرت رضا (ع) کرد.

این بانو براساس سفارش همسرش با فروش قسمتی از املاک مصالحه شده به او، نسبت به ایجاد و تجهیز این بیمارستان اقدام کرد و قسمتی دیگر از این املاک وقفی را به اداره و تأمین هزینه‌های بیمارستان اختصاص داد.

بیمارستان منتصریه پس از چند دهه فعالیت، به علت قدمت بنا و فرسودگی امکانات مدتی تعطیل می‌شود که در نهایت به همت آستان قدس رضوی در زمینی به مساحت سه هزار و ۱۴۶ مترمربع بازسازی شده و ساختمان جدید آن در سال ۱۳۸۹ در ۶ طبقه و با زیربنای حدود ۱۰ هزار مترمربع به بهره برداری رسیده و در اختیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرار گرفت.

هم اینک مرکز درمانی منتصریه، یک بیمارستان فوق تخصصی پیوند اعضا است که علاوه بر انجام پیوند کبد، کلیه، پانکراس و پیوند مغز استخوان به بیماران دیالیزی نیز خدمات ارائه می‌کند.

رییس بیمارستان منتصریه گفت: از سال ۱۳۹۰ که این بیمارستان ساخته شده است تاکنون هزار و ۳۲۲ فرد مرگ مغزی شده به واحد فراهم آوری اعضای پیوندی آن معرفی شده اند و برای هزار و ۳۸۲ نفر پیوند کلیه، ۶۹۴ نفر پیوند کبد، هزار و ۷۰۳ نفر پیوند قرنیه، هزار و ۴۷۱ مورد پیوند پوست و ۱۲۱ نفر پیوند قلب انجام شده است و این بیمارستان ۵۶۰ عضو اهدایی را نیز برای پیوند به دیگر مراکز درمانی کشور ارسال کرده است.

دکتر محسن علی اکبریان افزود: واحد گردشگری سلامت این بیمارستان در سال ۱۴۰۰ راه اندازی شد و مجوز گردشگری سلامت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دریافت کرد که تاکنون ۵۵ بیمار از کشورهای لبنان، عراق، افغانستان، ترکمنستان و تاجیکستان در این مرکز پیوند کلیه و کبد شده‌اند که چهار مورد آن پیوند کبد و ۵۱ مورد پیوند کلیه از افراد زنده بوده است.

وی گفت: طبقه چهارم بیمارستان پارسال با زیربنای ۷۰۰ متر مربع و با هزینه ۱۰۰ میلیارد ریال از اعتبارات موقوفات ساخته شد و در اختیار واحدهای اداری قرار گرفت و در آینده نزدیک در طبقه دوم نیز بخش پیوند با ۱۴ تخت راه اندازی می‌شود تا بتوان خدمات بیشتری به بیماران ارائه کرد.

یکی دیگر از بیمارستان های وابسته به آستان قدس، بیمارستان مجهز و کم نظیر رضوی در مشهد است است که از سال ۱۳۸۴ کار خود را آغاز کرده است.

یکی از بخش های تازه تاسیس این بیمارستان که کار ساخت آن مهرماه ۱۴۰۱ آغاز شد و اوایل امسال به بهره برداری رسید، مرکز درمان ناباروری است که این مرکز با هزینه سه هزار و ۳۶۶ میلیارد ریال در زیربنای ۲ هزار و ۹۰۰ مترمربع ساخته و تجهیز شد و دارای پنج اتاق عمل و ۲۳ تخت بازتوانی است و روزانه در آن ۶۰ زوج با تعرفه دولتی امکان درمان دارند.

این مرکز دارای بخش‌های مختلفی اعم از اتاق پزشکان، اتاق‌های عمل، جنین‌شناسی، داروخانه و آزمایشگاه تخصصی است و به بیماران و خانواده‌های نابارور داخلی و خارجی خدمات‌رسانی می‌کند.

حجت الاسلام احمد مروی، تولیت آستان قدس رضوی در آیین بهره برداری از این مرکز گفته بود: این مرکز درمان ناباروری که در بیمارستان رضوی مشهد راه‌اندازی شده است، محلی برای پذیرش اقشار آسیب‌پذیری است که توان مالی چندانی ندارند و نباید بدین دلیل ناامید برگردند.

مدیرعامل بیمارستان فوق تخصصی رضوی در این خصوص گفت: در نیمه نخست امسال، حدود چهار هزار بیمار سرپایی و نزدیک به هزار و ۵۰۰ بیمار بستری موقت از خدمات متنوع حوزه درمان ناباروری بیمارستان رضوی استفاده کردند.

دکتر محسن محور با بیان اینکه گردشگران سلامت نیز حدود ۵۰ درصد بیماران حوزه درمان ناباروری این بیمارستان را تشکیل داده اند، افزود: بسته کامل خدماتی در حوزه درمان ناباروری به زوجین در یک محل و به صورت متمرکز، بدون مراجعه بیماران به ساختمان‌ اصلی بیمارستان ارائه می‌شود.

وی گفت: با توجه به دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب در چند سال اخیر در خصوص مقوله فرزندآوری و جوانی جمعیت و همچنین ارتقای خدمات این بیمارستان در حوزه درمان بیماران نابارور و افزایش ظرفیت پذیرش بیماران داخلی و خارجی در این بخش، این مرکز ایجاد و فعال شده است.