به گزارش خبرنگار ایرنا، مرزنشینان غرب کرمانشاه در شهرستان های قصرشیرین، سرپل ذهاب، گیلانغرب، ثلاث باباجانی و دالاهو که بیشترین خسارات زلزله ویرانگر و مرگبار سال ۱۳۹۶ را متحمل شده و در جریان این حادثه طبیعی خانه و زندگی خود را از دست دادند، بازهم از صفر شروع کرده و پس از بازسازی و مقاوم سازی منازل مسکونی خود به منظور حمایت از آن ها و ناتوانی از بازپرداخت وام ها، دولت وقت اعلام کرد تا ۲ سال این وام ها امهال شود.
پس از گذشت ۲ سال امهال قرار شد که برای حمایت از زلزله زدگان یک سال دیگر این وام ها امهال شود و حتی مردم امید این داشتند با توجه به وقوع زلزله و شرایط معیشتی بسیار ضعیف شامل بخشودگی شود که نه تنها این وام ها بخشوده نشد، از چهار به ۲۴ درصد تبدیل شد و کسانی که توانایی بازپرداخت نداشتند روزانه شاهد دریافت اخطار از سوی بانک های عامل هستند.
وضعیت تسهیلات پرداختی به زلزله زدگان غرب کرمانشاه بعد از هفت سال، همچنان بلاتکلیف است به نحوی که یک فقره تسهیلات ۳۵۰میلیون ریالی با احتساب جرایم دیرکرد اکنون به ۸۰۰ میلیون ریال تبدیل شده ضمن اینکه تسهیلات مقاوم سازی نیز هرکدام به سه برابر مبلغ دریافتی افزایش یافته است.
این تسهیلات علاوه بر اینکه راه دریافت دیگر تسهیلات از جمله اشتغال، ازدواج، فرزندآوری و دیگر وام های ضروری را برای مردم بسته، مشکل بزرگتری را نیز از نظر حقوقی ایجاد کرده و آن هم ضمانت های زنجیره ای است که افراد زلزله زده با توجه به نداشتن تضمین در آن زمان به صورت چند نفری به ضمانت یکدیگر اقدام کرده اند و اکنون هر روز شاهد درگیری و مشکلات ناشی از آن در مجامع حقوقی و بانک ها هستند.
موضوع امهال و بخشودگی تسهیلات مناطق زلزله زده، یک سال بعد از وقوع زلزله در استان کرمانشاه مطرح شد اما هرگز به نتیجه نرسید و این در حالی است که بخشودگی این وام ها در سال های اخیر هم دستاویزی برای انتخابات و کاندیدهای مختلف بود.
تسهیلات زلزله علاوه بر تبعات فراوانی که داشته یکی از بزرگترین مشکلاتش بدبینی و عدم تمایل مردم برای دریافت تسهیلات اشتغال زایی و خودکفایی از سوی نهادهای حمایتی شده که این تسهیلات نیز عقوبتش همچون تسهیلات زلزله و ناتوانی از پرداخت آن با جرایم میلیونی است که اکنون روی دست مردم مانده است، موضوع دیگر اینکه زلزله زدگان به عنوان بدهکاران بانکی عاجز و ناتوان از دریافت یک ریال تسهیلات هستند.
فرمانداران غرب کرمانشاه نیز یکی از مهمترین مطالبه های مردم این مناطق را حل مشکل امهال و یا بخشودگی جرایم دیرکرد وام های زلزله بیان کردند و با توجه به ناتوانی مردم از بازپرداخت این جرایم سنگین خواستار تدبیری برای حال این معضل مشترک شدند و عنوان می کنند روزی نیست که شاهد مراجعه مردم به خاطر مشکلات حقوقی تسهیلات زلزله نباشیم.
اما بازدید تیم خبری ایرنا مرکز کرمانشاه امسال به مناسبت هفتمین سالگرد زلزله از شهرستان مرزی ثلاث باباجانی بود که مردم آن مناطق نیز همچون دیگر مرزنشینان غرب کرمانشاه در گفت وگو با خبرنگاران ایرنا از بانک ها و بلاتکلیفی خود نسبت به وام های زلزله و وعده و عید مسوولان در راستای امهال و بخشودگی گلهمند بودند.
آقای بهرامی یکی از ساکنان شهرستان ثلاث باباجانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، ضمن گلایه از وضعیت وام های زلزله گفت که امروز فشار اقتصادی و تورم، وضعیت معیشتی مردم را سخت کرده و انتظار داریم که دولت هر چه زودتر این مشکل را حل کند.
انصاری نیز دیگر شهروند ثلاثی با بیان اینکه در این سال ها تسهیلات زلزله موجب استرس و نگرانی مردم شده است، گفت: مردم این شهرستان علاوه بر تحمل فشارهای اقتصادی و معیشتی باید نگران وضعیت وام ها هم باشند به نحوی که بانک ها مدام با ارسال پیامک، نگرانی های مردم را ۲چندان می کنند.
۱۶۲ هزار فقره تسهیلات زلزله از سال ۹۶ تا به امروز پرداخت شده است
رییس کمیسیون هماهنگی بانک های دولتی استان کرمانشاه نیز از طریق روابط عمومی بانک ملی استان با ارسال گزارشی به ایرنا، تعداد تسهیلات پرداختی از سال ۹۶ تا به امروز در مناطق زلزله زده را ۱۶۲ هزار و ۱۴۹ فقره عنوان کرد و گفت: این تسهیلات به مبلغ ۱۹ هزار و ۸۴۰ میلیارد و ۵۵۵ میلیون ریال و در قالب زیرساخت، جعاله، معیشتی و قرض الحسنه و در بخش های روستایی و شهری بوده است.
جلال صفری افزود: این تسهیلات از سوی بانک های ملی، صادرات، سپه، تجارت، ملت، کشاورزی، مسکن، رفاه، صنعت و معدن، مهر ایران، پست بانک، توسعه صادرات و توسعه تعاون به مردم پرداخت شده است.
وی با اشاره به اینکه بیشترین پرداختی های تسهیلات زلزله از سوی بانک های ملی، کشاورزی و مسکن بوده است، گفت: بانک ملی به تنهایی ۲۷ هزار و ۳۴۱ فقره تسهیلات به مبلغ سه هزار و ۷۴۲ میلیارد و ۴۲۷ میلیون ریال پرداخت کرده است.
مردم زلزلهزده غرب کرمانشاه گرفتار جرایم سنگین بانکی شدهاند
نماینده مردم قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی نیز از پیگیری برای بخشودگی وامهای زلزله آبان سال ۹۶ غرب کرمانشاه خبر داد و گفت: این تسهیلات چهار درصد ولی باتوجه به عدم انجام وعدههای دولت وقت در امهال تسهیلات و عدم بازپرداخت توسط مردم احتساب جرایم وضع شده به ۲۴ درصد تبدیل شده و مردم توان بازپرداخت آن را ندارند و زلزله زدگان گرفتار جرایم سنگین بانکی شده اند.
فتح الله حسینی در این رابطه به خبرنگار ایرنا افزود: شهرستان های غربی کرمانشاه که هنوز شاهد پیامدهای جنگ تحمیلی بوده و فاصله زیادی با شاخص های اقتصادی با استان های برخوردار دارند با توجه به وقوع زلزله مرگبار سال ۱۳۹۶ با مشکلات مضاعفی مواجه شدند که امهال سه ساله تسهیلات زلزله برای زلزله زدگان کافی نبود و فقر و وضعیت نامناسب معیشتی باعث شد که از بازپرداخت این وام ها بعداز پایان زمان امهال ناتوان باشند.
او با اشاره به اینکه موضوع امهال و بخشودگی جرایم از مصوبات سفر رییس جمهور شهید به استان کرمانشاه بود، ادامه داد: اکنون پیگیری ها برای بخشش ۲ هزار و ۸۴۰ میلیارد ریال جریمه دیرکرد تسهیلات زلزلهزدگان شهرستانهای غربی استان کرمانشاه از محل ماده ۱۰ و ۱۲ قانون مدیریت بحران کشور ادامه دارد ضمن اینکه در این رابطه جلسات و مکاتباتی با معاون اول رییس جمهور، معاون وزیر کشور و اخیرا هم از سوی رییس مجلس شورای اسلامی صورت گرفته و تا حصول نتیجه پیگیری لازم را انجام خواهیم داد.
برای بخشودگی تسهیلات زلزله زدگان، ۲ بار با دولت مکاتبه شده است
نماینده مردم اورامانات شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی در مجلس شورای اسلامی نیز تسهیلات زلزله را یکی از گرفتاری های مردم ثلاث باباجانی دانست و گفت: برای بخشودگی و امهال وام های مردم به همراه نماینده مردم قصرشیرین، سرپل ذهاب و گیلانغرب در مجلس شورای اسلامی، چندبار با هیات دولت و متولیان این موضوع مکاتبه کردیم و خواستار بخشودگی و امهال این تسهیلات شدیم.
رستگار یوسفی با بیان اینکه بعد از زلزله، بحران های دیگری شامل کرونا، سیل و سرمازدگی محصولات کشاورزی باعث متحمل شدن خسارت های فراوانی بر مردم ثلاث باباجانی شد، اضافه کرد: امید داریم با مصوبه هیات دولت، تسهیلات مردم زلزله زده شامل بخشودگی شود هرچند این تنها یکی از مشکلات مردم است و هنوز ۸۰ درصد ساختمان های اداری ثلاث باباجانی استیجاری است.
وی نسبت به راه اندازی بیمارستان ثلاث باباجانی که ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد تا پایان امسال، ابراز امیدواری کرد و گفت: با وجود اینکه دولت امروز با کسری ۸۵۰ همتی مواجه است اما انتظار داریم مشکلات مردم زلزله زده غرب استان کرمانشاه به خصوص ثلاث باباجانی به صورت ویژه دیده شود.
تسهیلات زلزله عامل عدم تمایل مردم برای دریافت وامهای اشتغالزا
رییس کمیته امداد امام (ره) ثلاث باباجانی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه یکی از برنامه های اصلی کمیته امداد اشتغالزایی و خودکفایی مددجویان است، گفت: مردم این شهرستان فکر نمی کردند هر فقره تسهیلات دریافتی ۳۵۰ میلیون ریالی بعد از زلزله، امروز با محاسبه جریمه دیرکرد ۲۴ درصدی به ۸۰۰ میلیون ریال افزایش یابد و با شکایت بانک ها مواجه شوند.
عارف الماسی افزود: به دلیل ناتوانی مردم نسبت به بازپرداخت تسهیلات زلزله، آنها تمایلی برای دریافت وام های اشتغالزایی و خودکفایی کمیته امداد امام (ره) ندارند و از دیگر سو وقتی به بانک مراجعه می کنند نام آن ها به عنوان بدهکار بانکی ثبت شده و امکان دریافت تسهیلات دیگری از سوی بانک ها را ندارند.
وی با بیان اینکه بعد از وقوع زلزله سال ۱۳۹۶ به دلیل فشارهای اقتصادی، تعداد مددجویان کمیته امداد در این شهرستان افزایش یافت گفت: امروز ۲ هزار و ۶۷۰ خانوار، یک هزار دانش آموز، ۸۶ دانشجو و ۸۶ خانوار مستاجر، از خدمات مختلف کمیته امداد در شهرستان ثلاث باباجانی استفاده می کنند.
رییس کمیته امداد امام (ره) شهرستان ثلاث باباجانی با یادآوری اینکه البته این شهرستان قبل از زلزله وضعیت خوبی نداشت و زلزله بیشتر زیرساخت های آن را هم نابود کرد افزود: مددجویان و غیرمددجویان این شهرستان وضعیت درمانی مناسبی ندارند چراکه بیمارستان صحرایی ثلاث باباجانی بعد از زلزله کماکان به فعالیت خود ادامه می دهد و یک پزشک متخصص هم در این منطقه وجود ندارد.تلاش های چندباره خبرنگار ایرنا برای ارتباط با وحید محمدی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه و فرامرز باوندپور فرماندار شهرستان ثلاث باباجانی، جهت دریافت آخرین وضعیت تسهیلات زلزله زدگان، بی نتیجه بود و آنها پاسخگوی تماس خبرنگار ایرنا نبودند.
درباره زلزله آبان ۱۳۹۶
ساعت ۲۱:۴۸:۱۶ روز یکشنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۶ زلزله ای به بزرگی ۷.۳ ریشتر استان کرمانشاه را بشدت لرزاند. کانون زمین لرزه ۱۱ کیلومتری بخش ازگله در شهرستان ثلاث باباجانی، ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب و ۳۱ کیلومتری شهرستان قصرشیرین در غرب استان کرمانشاه بود.
شدت این زمین لرزه به اندازه ای بود که غرب کشور تا بخش هایی از استان تهران را هم لرزاند و حتی چند کشور همسایه غربی ایران آن را احساس کردند اما به واسطه هم مرزی کرمانشاه و عراق، شدت لرزه ها در استان های شرقی عراق هم خسارت هایی به بار آورد.
این زلزله از نظر بزرگی در ۵۰ سال گذشته بی سابقه بود بطوریکه در آن ۱۰ شهرستان استان و ۱۹۳۲ روستا و جمعیتی در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از هموطنان (بیش از ۱۰۰ هزار خانوار) را درگیر کرد.
این زلزله بین ۴۰ تا ۵۰ ثانیه طول کشید و علت اصلی ویرانی های گسترده هم همین موضوع بود. در مرکز استان کرمانشاه گرچه شدت و مدت تکان ها زیاد بود و مردم را بشدت هراسان و سردرگم کرد اما خسارت قابل توجهی بجا نگذاشت؛ جز ترک های جزئی در دیوار بسیاری از خانه ها و فروریختن دیوار تعدادی از ساختمان ها. همین موضوع سبب شد که تصور اولیه از پیامدهای زلزله خوش بینانه باشد اما با طلوع آفتاب ۲۲ آبان اوج فاجعه و انبوه کشته ها، زخمی ها و خسارت های مالی فراوان خود را نشان داد.
این حادثه در مجموع ۶۲۱ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت و براساس آخرین ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیش از ۱۰۷ هزار واحد مسکونی، حدود ۲۳ هزار واحدی صنفی، خدماتی، صنعتی و دامی و در مجموع ۱۳۰ هزار و ۸۷۹ واحد شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند.
مجموع خسارت این زلزله به واحدهای مسکونی، عمومی و بخش تولید و کسب و کار استان کرمانشاه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد شد. البته در زلزله ۶.۴ ریشتری یکشنبه چهارم آذر ۱۳۹۷ که کانون آن قصرشیرین و در ۲۳ کیلومتری سرپل ذهاب رخ داد هم ۷۷۱ نفر مصدوم شد و بیش از چهار هزار واحد مسکونی خسارت عمدتا جزیی دید.