بجنورد-ایرنا- مسوول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: ۴۰ درصد بذر غلات کشت پاییزه استان رسمی و اصلاح شده و مابقی بذر خودمصرفی است.

علی اکبر ناصری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: استفاده از بذر رسمی و اصلاح شده باید تا سال ۱۴۰۵ در زمین های آبی استان به ۶۰ درصد و زمین های دیم به ۴۵ درصد برسد و در این خصوص به کشاورزان توصیه های لازم شده است.

وی تصریح کرد: سالانه ۲۵ تا ۳۰ هزار تن بذر رسمی و اصلاح شده در استان مصرف می شود.

مسوول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی تصریح کرد: ۱۱ هزار تن بذر اصلاح شده در سال زراعی ۴۰۱۲-۱۴۰۱ و ۱۲ هزار تن انواع بذر رسمی آبی و دیم در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ در استان تولید شد و پیش بینی می شود این رقم امسال به ۱۵ هزار تن برسد.

وی افزود: بذر اصلاح شده به طور میانگین ۳۵ درصد باعث افزایش تولید محصول خواهد شد که میزان بسیار مناسبی است.

ناصری با بیان اینکه بذر، پایه و اساس تولیدات کشاورزی است گفت: شرایط آب و هوایی، مکانیزاسیون، آب و خاک و مدیریت مزرعه تاثیر زیادی در راندمان تولید دارد و کشاورزان باید این مهم را جدی بگیرند و به توصیه های کارشناسان در این حوزه توجه کنند.

وی مزایای استفاده از بذور اصلاح شده مانند کاهش آلودگی مزارع به علف های هرز، کاهش آلودگی مزارع به آفات، افزایش راندمان مصرف بذر، کاهش هزینه تولید در واحد سطح و در نهایت افزایش درآمد بهره برداران تا ۳۵ درصد در واحد سطح دانست.

مسوول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: سطح نظارت این واحد در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ بر مزارع بذری محصولات مختلف مانند غلات، پنبه، حبوبات و سبزی و صیفی و دانه های روغنی چهار هزار و ۷۲۷ هکتار بود.

وی گفت: ظرفیت ژنتیکی بذور اصلاح شده در طرح جهش تولید در دیمزارها نقش بسیار مهمی را ایفا می کند و بدون استفاده از بذر اصلاح شده امکان تحقق اهداف برنامه جهش دیمزارها در سطح کشور و استان میسر نخواهد بود.

ناصری خاطرنشان کرد: اکنون ۱۲ رقم گندم دیم اصلاح شده و هفت رقم جو دیم اصلاح شده به صورت تجاری در سطح استان تولید و در اختیار کشاورزان دیمکار قرار می گیرد که خوشبختانه با اجرای برنامه های آموزشی و ترویجی میزان استقبال و تقاضا برای بذور اصلاح شده به طور چشمگیری افزایش یافته است.

وی گفت: به طور متوسط هر بذر رسمی و معرفی شده از زمان کاشت در چنین مرحله تا معرفی، تجاری سازی و توزیع در بین کشاورزان ۱۳ سال زمان می برد چرا که بذر مورد نظر باید از جهات مختلف زیر نظر کارشناسان به تولید برسد.

مسوول واحد ثبت و گواهی بذر و نهال مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان شمالی تصریح کرد: اکنون چهار شرکت تولید کننده بذر غلات و یک شرکت تولید کننده بذر حبوبات، سبزی و صیفی و ۲ فرد حقیقی دارای مجوز تولید بذر تحت نظارت مرکز در استان فعالیت می کنند.

به گزارش ایرنا، سطح اراضی کشاورزی و بایر خراسان شمالی ۴۰۰ هزار هکتار است، کل اراضی استان ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار است که اکنون ۱۳ درصد از این سطح به بخش کشاورزی اختصاص دارد و ۸۷ درصد نیز اراضی غیرکشاورزی است.

۴۴ درصد جمعیت یک میلیون نفری این استان در نواحی روستایی سکونت دارند.