به گزارش ایرنا به نقل از خبرگزاری رویترز، وزارت امور خارجه افغانستان روز یکشنبه اعلام کرد: این اولین باری است که مقام های طالبان از زمان به قدرت رسیدن در سال ۲۰۲۱ در چنین اجلاسی شرکت میکنند.
اجلاس اقلیمی ۲۰۲۴ (موسوم به COP۲۹) که هفته آتی در باکو پایتخت آذربایجان برگزار می شود، یکی از مهمترین رویدادهای چندجانبهای خواهد بود که مقام های حکومت سرپرست افغانستان از زمان کنترل بر کابل و پس از ۲۰ سال جنگ با نیروهای تحت حمایت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در آن شرکت خواهند کرد.
سازمان ملل متحد به طالبان اجازه نداده است که کرسی افغانستان را در مجمع عمومی به عهده بگیرد و این گروه به دلیل محدودیتهای طالبان در زمینه آموزش و آزادی زنان، بهطور رسمی توسط کشورهای عضو سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته نشده است.
عبدالقاهر بلخی، سخنگوی وزارت امور خارجه افغانستان، گفت که مقام های اداره ملی حفاظت از محیط زیست این کشور به آذربایجان رسیدهاند تا در این کنفرانس باکو شرکت کنند.
مقام های طالبان در چندین نشست سازمان ملل متحد درباره افغانستان در دوحه شرکت کردهاند و وزیران حکومت سرپرست افغانستان نیز در ۲ سال گذشته در کنفرانسهایی در چین و آسیای مرکزی حضور داشتهاند. اما دفتر کنوانسیون چارچوب تغییرات اقلیمی سازمان ملل متحد از سال ۲۰۲۱ مشارکت افغانستان را به تعویق انداخته و این کشور را از روند مذاکرات خارج کرده است.
سازمانهای غیردولتی افغان نیز در سالهای اخیر برای شرکت در مذاکرات اقلیمی با مشکلاتی روبهرو بودهاند.
به گفته یک منبع دیپلماتیک، جمهوری آذربایجان به عنوان میزبان این نشست بین المللی، مقام های اداره محیط زیست افغانستان را به عنوان ناظر به این اجلاس دعوت کرده است. این اقدام به طالبان این امکان را میدهد که به طور بالقوه در بحثهای حاشیهای شرکت کنند و ممکن است جلسات دوجانبهای نیز با سران و مقام های کشورهای دیگر داشته باشند.
این منبع آگاه گفت: طالبان بهطور رسمی در سیستم سازمان ملل متحد به عنوان دولت قانونی افغانستان به رسمیت شناخته نشدهاند و مقام ها آن نمیتوانند اعتبارنامه دریافت کنند تا در نشست کشورهای عضو شرکت کنند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، دفتر ریاست جمهوری کشور جمهوری آذربایجان از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کرده است.
طالبان مدارس و دانشگاهها را برای دختران بالای ۱۲ سال بسته و امسال مجموعهای از قوانین اخلاقی گسترده را اعلام کرده است که زنان را ملزم میکند صورت خود را در اماکن عمومی بپوشانند و سفر آنها بدون سرپرست مرد محدود میشود. طالبان ادعا میکند که حقوق زنان را مطابق با تفسیر خود از قانون اسلامی محترم میشمارد.
افغانستان یکی از کشورهایی است که بدترین تأثیرات را در حوزه تغییرات اقلیمی متحمل شده است. سیلابهای ناگهانی امسال صدها نفر را در این کشور به کام مرگ کشاند و افغان های وابسته به کشاورزی را با یکی از بدترین خشکسالیهای دهههای اخیر دچار کرد. بسیاری از کشاورزان، که بخش عمدهای از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند، با بحران عمیق غذایی روبرو هستند.
در این بین برخی از حامیان طالبان معتقدند که انزوای بینالمللی طالبان تنها به مردم افغانستان آسیب میزند.