ساری - ایرنا - همنشینی سایت زباله عمارت آمل با سد هراز زمینه ای شد که این محل انباشت زباله به عنوان دومین سایت مازندران پس از انجیلسی در مدار تعطیلی قرار بگیرد چراکه مصوبه جدید کارگروه استانی پسماند دیگر اجازه نخواهد داد زباله های شهرستان آمل و شهرهای اقماری به این سایت منتقل شود اما بدون انتخاب مکان جدید و جایگزین، این امر چالش پسماند مازندران را وارد مرحله حادتری خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بعد از سالها پیگیری برای حل مشکل سایت زباله عمارت و همنشینی نامبارک آن با سد هراز در نهایت عمارت بعد از میزبانی بیش از ۴۰ سال از زباله های شهرستان آمل با دریافت کارت قرمز از کارگروه پسماند مازندران به سرنوشت سایت زباله انجیلسی بابل دچار شد.

۹ اردیبهشت ماه سال جاری با حکم قطعی دستگاه قضایی سایت زباله انجیلسی بابل پلمب شد و بعد از گذشت ۷ ماه بار دیگر یکی از بزرگترین شهرهای مازندران یعنی آمل به سرنوشت شومی پسماند بابل گرفتار شد که به ناچار شهرداری این شهر با هزینه های میلیاردی زباله ها را به استان دیگر منتقل می کنند.

در شرایط فعلی شهرداری بابل ماهانه ۱۲۰ میلیارد ریال برای جمع آوری و انتقال زباله به استان همجوار هزینه می کند که این چالش بزودی برای شهرداری آمل هم تکرار خواهد شد.

تا کنون برای جابجایی سایت زباله عمارت آمل جلسه های متعددی تشکیل شد اما هیچ طرحی که قابلیت حل برای این مشکل را داشته باشد اجرایی نشد.

در ۲ سال گذشته آملی ها مکان های را برای جابجایی سایت عمارت مشخص کردند اما این اقدام با مخالفت شدید مردمی روبرو شد و در نهایت همه این عوامل زمینه ای بر استمرار میزبانی عمارت از زباله های شهرستان آمل شد.

از سوی دیگر زلف سد هراز و جاده جایگزین آن به سایت زباله عمارت گره خورده و مسوولان امر بر این مهم تاکید دارند تا وضعیت این سایت مشخص نشود افتتاح سد هراز به صلاح نخواهد بود.

تعطیلی عمارت سبب شد که ابر چالش پسماند مازندران وارد مراحل بحرانی شود و در حال حاضر ۲ شهرستان بزرگ شمال کشور یعنی بابل و آمل با جمعیتی حدود یک میلیون نفر که نزدیک به یک سوم جمعیت مازندران است مکان مناسبی برای مدیریت پسماند شهرهای خود ندارند.

از طرف دیگر کارشناسان محیط زیست پیش تر هشدار دادند که مشکل پسماند مازندران جزیره ای و شهرستانی حل نخواهد شد بلکه چند شهرستان بزرگ استان باید بر سر یک مکان به توافق برسند و پیشرفته ترین زیرساخت های مدیریت پسماند را در آن نصب کنند.

زباله های تولید شده مازندران در ۲۷ نقطه از مناطق جنگلی، ساحلی و حاشیه رودخانه ها دفن می شود و این وضعیت عامل تهدید کننده بهداشت عمومی، سلامت مردم و خسارت های جبران ناپذیری به محیط زیست وارد می کند به گونه ای که این وضعیت نگرانی خیلی از حامیان محیط زیست این خطه شمالی را برانگیخته است.

حدود ۷۵ درصد زباله های تولیدی در شمال کشور بویژه خطه مازندران تر و بقیه خشک است و در این میان حدود ۱۷ تا ۲۰ درصد آن غیرارزشمند و یا به عبارتی پسماند است و تنها نقش کلیدی نیروگاه زباله سوز امحای این زباله های آسیب‌رسان است.

هم اکنون روزانه به طور میانگین چهار هزار تن و در فصول گردشگری ۲ برابر این مقدار زباله در مازندران تولید می شود به طوری که سرانه تولید زباله استاندارد مقدار ۳۵۰ گرم است و این میزان در مازندران حدود ۸۰۰ گرم است.

عمارت ابر تهدید

در این پیوند استاندار مازندران اظهار کرد: تعطیلی محل دفن زباله آمل در منطقه عمارت طبق مصوبه کارگروه پسماند استان است و هرچه سریعتر باید عملیاتی شود.

یوسف نوری گفت: محل دفن زباله آمل در منطقه عمارت به عنوان یک تهدید بسیار جدی در مازندران یاد کرد و اظهار کرد: محل دفن زباله در منطقه عمارت آمل به یک ابر تهدید و بحران اساسی در راستای حفظ سلامت شهروندان و محیط زیست تبدیل شده بود که با تعطیلی آن، ‌ بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.

وی با بیان این مطلب که تکمیل شدن ظرفیت انباشت زباله از حدود یک دهه گذشته در منطقه عمارت آمل، خاطرنشان کرد: واقع شدن این محل در نزدیکی سد مخزنی و در حال ساخت هراز، علاوه و خطر ناشی از نفوذ شیرابه های آن به داخل سد به عنوان محل تامین کننده آب آشامیدنی مردم منطقه و همچنین تامین آب کشاورزی و صنعتی مورد نیاز، به یک معضل اساسی برای سلامت شهروندان و تهدید زیست محیطی بسیار جدی تبدیل شده است.

وی با اشاره به خطر نفوذ شیرابه های زباله محل دفن زباله آمل در منطقه عمارت به داخل سد هراز، تصریح کرد: طبق برنامه ریزی با تکمیل سد هراز آب آشامیدنی یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از مردم منطقه، آب مورد نیاز بیش از ۱۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و همچنین حدود ۱۵ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز برای صنعت از طریق این سد تامین خواهد شد. بنابراین خطر نفوذ شیرابه های زباله به داخل این سد می تواند پیامدهای مخرب و زیان باری به همراه داشته باشد.

مقام عالی دولت در مازندران با بیان اینکه مردم منطقه چه گناهی مرتکب شده اند که باید بوی بد و مشمئز کننده زباله را تحمل کنند و نسبت به ناکارآمدی برخی مدیران تاوان بدهند، گفت: تنش آبی در این استان بسیار جدی است و نباید اجازه دهیم که با نفوذ شیرابه های زباله به داخل سد هراز، علاوه بر به خطر افتادن سلامت شهروندان، مشکل کمبود آب آشامیدنی به مرحله جدیدی برسد.

نوری با بیان اینکه با تعطیلی محل دفن زباله آمل در منطقه عمارت، شهرداری باید مکان جدیدی را برای این منظور انتخاب کند و استانداری مازندران نیز در این زمینه آماده هرگونه همکاری و مساعدت است، افزود: شرکت آب منطقه ای استان نیز ملزم است که مکان دفن زباله آمل در منطقه عمارت را با رعایت مسایل زیست محیطی، به طور کامل ایزوله کند.

استاندار مازندران با عنوان اینکه مسوولان امر برای حل معضل پسماند استان، برنامه ریزی برای مسیرهای جمع آوری زباله، تهیه اطلاعات مربوط به نوع زباله، مدیریت پیمانکاران و نیروها، انطباق با قوانین و مقررات، تهیه نرم افزار برای تولید ضایعات و تهیه نرم افزار مدیریت بازیافت و تولید گزارش و عملکرد مربوط به بازیافت زباله را مورد توجه جدی قرار دهند، اظهار کرد: باید با فرهنگ سازی مناسب و اصولی و افزایش سطح آگاهی های جامعه، اقشار مختلف مردم را به مدیریت پسماند دعوت کرد.

استاندار مازندران گفت: مدیران باید مسائل مربوط به موضوعات اجتماعی از جمله معضل پسماند استان را با همیاری و همکاری مردم حل کنند تا علاوه بر برخورداری از مزایای بسیار مثبت آن، سلامت شهروندان نیز حفظ شود.

نوری با بیان اینکه مدیران باید برای حل معضل پسماند استان باید یک برنامه محوری و عملیاتی داشته باشند، ادامه داد: اسیر کلیشه ها هستیم و موضوع غرب و شرق مازندران به یک معضل اصلی تبدیل شده است در حالی که هیچ نوع خط کشی وجود ندارد و مازندران یکپارچه می تواند مسیر توسعه و پیشرفت را هموارتر کند.

وی با اشاره به وجود نعمت های فراوان خدادادی در کشورمان و از جمله در مازندران، گفت که ناترازی برق کشور ناشی از عملکرد ضعیف برخی مدیران است چرا که نظام اداری ما از کارآمدی مناسبی برخوردار نیست و باید متحول و دگرگون شود، گفت: در حکمرانی شبکه‌ای، فناوری اطلاعات حرف اول را می زند و در نظام فرا حکمرانی با تصمیم گیری باید کارها به مرحله انجام برسد.

به گزارش ایرنا، مکان دپوی زباله آمل در منطقه عمارت واقع در ۳۰ کیلومتری شهر آمل و در جاده هراز واقع است. که بیش از سه دهه محل دفن زباله هشت شهر مازندران است. و شیرابه‌های ناشی از زباله به آب رودخانه هراز نفوذ و به زمین‌های کشاورزی اطراف خسارات جبران ناپذیری وارد کرده است. به نحوی که خطر آلوده شدن آب شرب شهروندان نیز وجود دارد چراکه پساب ناشی از دپوی زباله و تخلیه فاضلاب در سال‌های اخیر تا عمق ۱۵۰ متری زمین نفوذ کرده است.

پرونده سایت زباله عمارت آمل پس از سال‌ها بلاتکلیفی و بی‌نتیجه ماندن وعده‌های مدیران ادوار مختلف دولت‌ها برای توقف انتقال زباله به این مکان و انتخاب محل جدید انباشت زباله‌های شهرستان آمل، با سفر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به استان مازندران در پایان هفته گذشته قرار است در کار گروه ملی پسماند مطرح و تصمیم گیری نهایی در این ارتباط صورت گیرد.

با توجه به آغاز ساخت سد هراز در نزدیکی همین سایت زباله، توقف انتقال زباله‌ها به عمارت در دستور کار قرار گرفته است چرا که انباشت زباله در نزدیکی مخزن و دریاچه پشت سد این نگرانی بوجود آورده که پس از آبگیری سد هراز شیرابه‌های عمارت به دریاچه سد نفوذ کند.

به همین دلیل از همان زمانی که مطالعات ساخت سد در حال انجام بود تاکید می‌شد فعالیت سایت زباله عمارت باید متوقف شود. پس از آن هم بارها این موضوع ورود تاکید قرار گرفت و حتی گاهی با ورود مسئولان قضایی، برای چند روز فعالیت سایت متوقف شد. اما چاره‌ای جز بازگشایی آن وجود نداشت تا اینکه در جلسه کارگروه پسماند استان و برابر مصوبه جدید، ‌ تصمیم به تعطیلی این مکان گرفته شد.