بجنورد- ایرنا- تعداد موسسات خیریه سلامت این روزها در فضای مجازی افزایش‌یافته و همه این موسسات ادعای کمک به قشر آسیب‌دیده را دارند اما آیا می توان به همه آنها اعتماد کرد و به درخواست کمک آنها پاسخ داد؟ در ادامه به این سؤال پاسخ می‌دهیم.

به گزارش ایرنا، نقش موسسات خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) در بخش سلامت با افزایش هزینه‌های درمان و نیازمندی‌های بیماران اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

موسسات خیریه و سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توانند باری از دوش بیماران نیازمند بردارند، کمک‌های مالی این موسسات به ویژه برای بیماران خاص و سخت درمان که درمان‌های طولانی‌مدت و پرهزینه‌ای نیاز دارند، بسیار ضروری است.

جمع‌آوری کمک‌های مالی با توجه به حساسیت‌های موجود باید به شیوه‌ای شفاف و با نظارت دقیق انجام شود تا از سو استفاده‌های احتمالی جلوگیری شود و اطمینان حاصل شود که نیت خیر مردم به درستی و به دست کسانی که به آن نیاز دارند، می‌رسد.

در این راستا، مجید پورخیاط سرپرست اداره سازمان‌های مردم‌نهاد و خیرین سلامت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در گفت و گویی با ایرنا به بررسی جایگاه و نقش این موسسات در تامین هزینه‌های درمانی بیماران نیازمند، چالش‌های جمع‌آوری کمک‌های مردمی، تهدیدها و فرصت‌های فضای مجازی در این زمینه می پردازد.

ایرنا: تهدید و فرصت‌های فضای مجازی در جمع‌آوری کمک‌ها چیست؟

پورخیاط: امروزه فضای مجازی می‌تواند هم فرصت‌های بی‌نظیری برای جمع‌آوری کمک‌های مردمی ایجاد کند و هم تهدیدات خاص خود را داشته باشد.

از یک‌ سو شبکه‌های اجتماعی می‌توانند برای موسسات خیریه بستر مناسبی جهت معرفی اهداف و دریافت کمک‌ها فراهم کنند و این کمک‌ها را در سطح وسیعی به‌دست نیازمندان برسانند.

اما از سوی دیگر گاهی افراد یا گروه‌های غیرمجاز از این فضا برای تبلیغ‌های نادرست و جمع‌ آوری پول به نام خیریه استفاده می‌کنند، این امر می‌تواند موجب گمراهی مردم و سو استفاده از نیت‌های خیرخواهانه آن‌ها شود.

فضای مجازی همچنین می‌تواند به موسسات خیریه این امکان را بدهند که به‌طور شفاف فعالیت‌های خود را گزارش دهند و مردم را در جریان نتایج کمک‌های خود قرار دهند، در این صورت اعتماد عمومی به موسسات خیریه بیشتر می‌شود و مردم اطمینان خواهند داشت که کمک‌هایشان به‌دست نیازمندان واقعی می‌رسد.

ایرنا: چه تعداد موسسه خیریه در خراسان‌شمالی فعالیت می‌کنند؟

پورخیاط: ۱۴ موسسه و انجمن خیریه در بخش سلامت استان خراسان شمالی فعالیت می کنند.

در تمامی بیمارستان‌های استان، موسسات خیریه بیمارستانی مشغول به فعالیت هستند که با مجوز رسمی کمک‌های مردمی را به‌ صورت شفاف به دست بیماران واقعی می‌رسانند.

همچنین واحد مشارکت‌های مردمی و خیرین سلامت دانشگاه علوم پزشکی آماده دریافت کمک‌های مردمی و هدایت آن‌ها به بیماران نیازمند است.

این موسسات به‌عنوان بازوی حمایتی در کنار بیمارستان‌ها و مراکز درمانی عمل می‌کنند و با جمع‌آوری کمک‌های مردمی، بخش عمده‌ای از نیازهای درمانی بیماران کم‌بضاعت را پوشش می‌دهند.

ایرنا: مردم به کدام موسسه خیریه سلامت اعتماد کنند؟

پورخیاط: متاسفانه در کنار فعالیت‌های مجاز و شفاف موسسات خیریه، گاهی گروه‌های خودجوش و بدون مجوز در فضای مجازی نیز به نام کمک به بیماران اقدام به جمع‌آوری کمک‌های مردمی می‌کنند.

این گروه‌ها، به‌دلیل نداشتن نظارت کافی و مجوز رسمی، خطر سو استفاده از نیات خیرخواهانه مردم را افزایش می‌دهند و ممکن است کمک‌های مالی به‌طور کامل به دست بیماران نرسد.

بنابراین از مردم می خواهیم تنها به موسسات مجاز و زیرپوشش سازمان های دولتی اعتماد کنند.

ایرنا: راهکار مطمئن برای تحقق نیت‌های خیرخواهانه چیست؟

پورخیاط: از تمامی شهروندان درخواست می‌کنیم که نیات خیر خود را تنها از طریق موسسات مجوز دار انجام دهند.

با این اقدام جدای از کمک به بیماران از هرگونه سو استفاده جلوگیری خواهد شد و سلامت عمومی جامعه نیز تضمین می‌شود.

حمایت از این موسسات مجوزدار می‌تواند نقش مهمی در ارتقای اعتماد عمومی به خیریه‌ها و ارائه خدمات بهتر به بیماران نیازمند داشته باشد.

خراسان شمالی دارای ۱۱ بیمارستان و هزار و ۴۴۴ تخت بیمارستانی است و هم اکنون پنج هزار نفر در حوزه سلامت این استان خدمت رسانی می کنند.

در این استان یک میلیون نفری، ۳۶۰ پزشک عمومی و ۲۵۰ پزشک متخصص فعالیت دارند.