ساری- ایرنا- کشت گیاهان جایگزین سازگار با شرایط تغییر اقلیم به منظور بهره‌وری آب، حفظ تولید در شرایط سخت محیطی و بهبود معیشت خانواده؛ تدبیری که یک زن کشاورز پیشرو در روستای «ولاغوز» چهاردانگه شهرستان ساری در مزرعه ۲ هکتاری خود اقدام به راه اندازی پرورش بلوبری کرد.

به گزارش ایرنا، بلوبری یکی از میوه‌هایی است که در مناطق خوش آب و هوا که رطوبت بسیاری دارد کشت می‌شود. بلوبری معمولا در شرایطی خاص رشد می‌کند، این میوه بسیار خوش طعم قیمت تقریبا بالایی دارد.

بلوبری میوه‌ای بومی در شمال آمریکا و مناطقی از اروپا است که در این مناطق به طور گسترده کشت می‌شود. این میوه از جدیدترین میوه‌های ریز است که در قرن ۲۱ اهلی شده است، آمریکا و کانادا بزرگترین تولیدکنندگان این میوه در جهان هستند. در سال‌های اخیر ارقامی از بلوبری وارد ایران شده است که اکنون سازگاری آن‌ها در استان‌های مختلف در حال بررسی است.

یکی از تبعات درازمدت تغییرات اقلیمی در مازندران که قطب کشاورزی ایران محسوب می شود و بخشی از تامین امنیت غذایی کشور را بر عهده دارد، آسیب پذیر شدن گونه های مختلف کشاورزی به ویژه در مناطق جلگه ای است. گونه های کشاورزی در مازندران علاوه بر نیازمندیشان به آب و بارندگی کافی، در برابر کاهش یا افزایش ناگهانی دمای هوا نیز حساس هستند.

نمونه بارز تغییر اقلیم مازندران علاوه بر کشت های جایگزین محصولات کشاورزی ایجاد پدیده بیان زایی است، شاید کمتر کسی وجود بیابان را در این خطه سر سبز شمال باور کند اما حقیقت آن است که اکنون بخش‌هایی از گلوگاه، بهشهر، آمل، تلمادره ساری و خطیرکوه به دلیل قرارداشتن در حاشیه کویر جزو مناطق بیابانی محسوب می‌شود و کاهش بارندگی طی سال‌های اخیر بر شدت آن افزوده است.

استان مازندران بر اساس خصوصیات دما و بارش و توپوگرافی منطقه به ۲ نوع آب و هوای معتدل خزری و آب و هوای کوهستانی تقسیم می شود. آب و هوای کوهستانی نیز خود بر دو نوع معتدل کوهستانی و سرد کوهستانی قابل تقسیم است.

ایجاد سه هکتار مزرعه بلوبری در چهاردانگه ساری

مدیر جهاد کشاورزی ساری از افزایش ۲هکتاری مزرعه بلوبری در چهاردانگه این شهرستان خبر داد و گفت: این مزرعه ۲ هکتاری امسال توسط خانم فرشته بابایی کشاورز پیشرو و فعال در روستای ولاغوز شویلاشت راه اندازی شده است.

سید اسماعیل علوی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه برای کاشت نهال بلوبری مناطق گرم، معتدل و نیمه سردسیری مناسب است و رشد و عملکرد درخت در چنین مناطقی بیشتر و بهتر است، اظهار کرد: سال گذشته یک هکتار از زمین های روستای سوته بخش چهار دانگه ساری زیر کشت گیاه بلوبری رفته است، تصریح کرد: امروزه کشاورزان با کسب اطلاعات کافی و دقیق از شرایط مرتبط با کاشت هر گیاه، تصمیم گیری های موثری در استفاده از پتانسیل موجود منطقه خود اتخاذ می کنند.

علوی با بیان اینکه بلوبری به دلیل مزایا و خواص متعدد می‌تواند به عنوان یک داروی گیاهی نیز مورد استفاده قرار گیرد، گفت: توسعه کشت این محصول به دولت و سازمان‌های مرتبط کمک می‌کند تا با تسهیل و پشتیبانی از کشاورزان سرمایه گذار موجب اشتغالزایی و توسعه اقتصادی منطقه شوند.

وی به تغییر اقلیم و کشت های جایگزین محصولات کشاورزی در استان مازندران اشاره کرد و گفت: زعفران و گل محمدی از کشت های جایگزین در پنج سال اخیر شهرستان ساری است که با استقبال کشاورزان نیز مواجه شده است.

علوی اظهار کرد: در چند سال اخیر ۲۶۵ هکتار مزرعه گل محمدی و حدود هفت هکتار زمرعه زعفران در این بخش ایجاد شده است و همسو با تغییر کشت سه واحد کارگاه نیمه صنعتی گلاب گیری و ۲۵ کارگاه سنتی گلاب گیری نیز فعال شدند.

مدیر جهاد کشاورزی ساری از توزیع تعداد یک‌هزارو ۴۵ اصله نهال گل محمدی برای متقاضیان گلکار بخش دودانگه ساری با حمایت ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) خبر داد.

مازندران حدود ۴۶۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و باغی دارد که در آنها سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول تولید می شود. این استان در تولید ۱۵ نوع از محصولات کشاورزی و باغی هم رتبه اول تا سوم کشور را دارد، ظرفیت این شرایط در حالی است که تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی و باغی در مازندران همچنان از چالش‌های مهم این استان محسوب می‌شود.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، ۴۲ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود.

طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار با تولید سالانه بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار تن است، از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.

همچنین استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.