به گزارش خبرنگار ایرنا، سید اشرف حسینی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگاران اظهار کرد: یکی از مهمترین چالشهای پیش روی استان کردستان و کشور، شناسایی تمام افراد مبتلا به HIV است.
وی افزود: بر اساس برآوردها، حدود ۶۲۴ نفر در استان کردستان با این ویروس زندگی میکنند، اما تاکنون تنها ۲۴۱ نفر (۳۸ درصد) از آنها شناسایی و تحت درمان قرار گرفتهاند؛ این بدان معناست که هنوز ۶۲ درصد از مبتلایان از وضعیت خود آگاه نیستند.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: طی نیمه نخست امسال هفت هزار و ۹۲۰ آزمایش تشخیص HIV بر روی مراجعین به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، زندانها و مراکز تحت پوشش بهزیستی استان انجام شده است.
حسینی با بیان اینکه آزمایش تشخیص HIV بر روی مراجعان به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، زندانها و مراکز تحت پوشش بهزیستی استان انجام شد، افزود: از این تعداد هشت مورد مثبت و مربوط به افراد مبتلا به HIV جدید تشخیص داده شدند که همگی تحت درمان قرار گرفتند.
وی ادامه داد: از پنج هزار و ۹۷۹ زن باردار نیز آزمایش HIV به عمل آمد که نتیجه همه منفی بود.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: براساس دادههای جمعآوری شده، توزیع مکانی بیماران مبتلا به HIV در استان کردستان نشاندهنده تمرکز بالای موارد در مرکز استان (سنندج) با ۷۱ درصد است و بقیه موارد در شهرستانهای دیگر پراکنده هستند.
وی با بیان اینکه گروه سنی ۲۵ تا ۴۵ سال با ۷۵ درصد از کل موارد تشخیص داده شده، بیشترین سهم را در میان بیماران دارد و این الگوی توزیع سنی با الگوی کشوری نیز مطابقت دارد، اضافه کرد: با وجود اینکه ۸۸ درصد از بیماران شناساییشده HIV مرد و ۱۲ درصد زن هستند، الگوی انتقال این ویروس در سالهای اخیر تغییر قابل توجهی کرده به طوری که در سال ۱۴۰۲، درصد ابتلای زنان به ۲۷.۳ درصد رسیده که نشاندهنده شیفت تدریجی از انتقال از طریق اعتیاد تزریقی به انتقال جنسی است و این تغییر الگو با روند کلی تغییرات در سطح کشور همسو است.
حسینی گفت: الگوی انتقال HIV در استان از ابتدا اغلب از طریق تزریق مشترک ۷۳ درصد بوده است، با این حال، در سال ۱۴۰۲، انتقال جنسی با سهم ۷۲ درصد به عنوان اصلیترین راه انتقال شناسایی شده است و این تغییر نشاندهنده شیفت قابل توجهی در الگوی انتقال HIV در استان به سمت روابط جنسی است.
کارشناس ایدز دانشگاه عاوم پزشکی کردستان، شعار روز جهانی ایدز در سال ۱۴۰۳ را «تامین حق سلامت با انتخاب مسیر درست» عنوان کرد و گفت: هفته اطلاعرسانی ایدز فرصتی است تا یکبار دیگر بر اهمیت تخصیص بودجه کافی برای مقابله با ویروس HIV تاکید کنیم.
حسینی ادامه داد: با افزایش بودجه میتوانیم گامهای موثری در جهت کاهش انگ و تبعیض، ارتقای سطح آگاهی عمومی و بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به HIV برداریم و آموزش و اطلاعرسانی در زمینه HIV همچنان یکی از ستونهای اصلی برنامههای پیشگیری از این بیماری در کشور محسوب میشود.
وی بیان کرد: هدف استراتژی جهانی ۹۵-۹۵-۹۵، شناسایی و درمان ۹۵ درصد از بیماران مبتلا به HIV تا سال ۲۰۲۵ است، ضپن اینکه در استان کردستان، با این حال، پوشش درمان در این استان بسیار مطلوب و برابر با ۹۵ درصد است.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد: انگ و تبعیض اجتماعی، یکی از موانع اصلی مراجعه افراد دارای رفتارهای پرخطر به مراکز مشاوره HIV است که به منظور افزایش آگاهی عمومی و کاهش این موانع، اجرای برنامههای جامع آموزشی و اطلاعرسانی در سطح استان ضروری است.
حسینی اظهار کرد: همچنین، جلب حمایت سیاستگذاران برای تغییر نگرش جامعه نسبت به HIV از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی اضافه کرد: با این وجود تعیین یک مقطع زمانی خاص در سال برای برجسته سازی موضوع و حساس کردن سیاستگزاران، مسئولان و آحاد افراد جامعه به موضوع اچآیوی و همراه کردن آنان برای پیشگیری از ایدز بسیار ضروری است.
کارشناس ایدز دانشگاه علوم پزشکی کردستان،در خصوص بیماریHIV گفت: HIV یک بیماری عفونی است که اغلب مردم آن را با نام ایدز میشناسند، در حالی که ایدز مرحله انتهایی آن است و با مراقبت و درمان به موقع و صحیح، فرد مبتلا دچار علائم ایدز نمی شود و با تشخیص به هنگام و مراقبت و درمان مبتلایان HIV، خطر چرخش ویروس و انتقال بیماری به دیگران به شدت کاهش مییابد.
حسینی یادآور شد: با مراقبت و درمان ، سطح ویروس در خون و ترشحات بدن میتواند به صفر برسد و انتقال ویروس به دیگران و احتمال ابتلا به بیماری نزدیک به صفر میشود در واقع اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است، در صورت درمان به موقع، فرد مبتلا بدون علائم و عوارض ایدز، عمر طبیعی خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکهHIV میکروب مقاومی نیست و خارج از بدن به راحتی با مواد ضد عفونی کننده معمولی از بین میرود، یادآور شد: همکار بودن، زندگی دسته جمعی، هم صحبت شدن و معاشرتهای اجتماعی یا تماس روزمره با افراد مبتلا مانند همسفر بودن، همکلاس بودن، نشستن در کنار یکدیگر باعث انتقالHIV نمیشود.
هر ساله، اول دسامبر مصادف با ۱۰ آذرماه، به عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری شده است. به همین منظور، هفتهای از ۱۰ تا ۱۶ آذرماه در تقویم سلامت کشور، به عنوان هفته اطلاعرسانی ایدز تعیین شده است.
در استان کردستان نیز با هدف کاهش انگ و تبعیض مرتبط با بیماری ایدز، پویش "من هم آزمایش HIV انجام میدهم" برگزار میشود.
این پویش یکماهه از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذرماه با هدف کاهش انگ و تبعیض مرتبط با HIV و تقویت تشخیص زودهنگام این بیماری اجرا میشود.
در این پویش، هدفگذاری شده است تا تعداد آزمایشهای HIV در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری، مراکز زنان، مراکز ماده ۱۶ و ۱۵، مراکز گذری تحت پوشش بهزیستی و زندانهای استان ۲ برابر شود.
همچنین، با برپایی چادرهای اطلاعرسانی و استقرار خودروهای سیار در سطح شهرستانها، دسترسی به خدمات مشاوره و آزمایش HIV تسهیل خواهد شد.
در هر شهرستان، یک مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری به عنوان مرکز مرجع برای ارائه خدمات مشاوره و انجام آزمایش HIV تعیین شده است و کلیه خدمات ارائه شده بهصورت کاملاً محرمانه خواهد بود.