تهران-ایرنا- سفیر جمهوری اسلامی پاکستان در ایران در مراسم یادبود روز اقبال لاهوری در دانشگاه تهران عنوان داشت: اینکه رهبر انقلاب اسلامی ۲۰۰۰بیت از اشعار اقبال را از حفظ دارند و به اقبال اهمیت می‌دهند مایه مباهات است.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی ایرنا؛ مراسم بزرگداشت اقبال لاهوری که در کشور پاکستان به روز «اقبال» مشهور است صبح امروز سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳، به همت گروه زبان و ادبیات اردو و گروه فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران و با همکاری سفارت جمهوری اسلامی پاکستان و موسسه اکو در ایران در تالار فردوسی دانشگاه تهران برگزار شد.

در این مراسم محمد مدثر تیپو سفیر جمهوری اسلامی پاکستان در تهران و سعد سکندرخان رئیس موسسه فرهنگی اکو و برخی از اساتید دانشگاه تهران ایراد سخنرانی کردند.

مدثر تیپو در سخنان خود با اشاره به دیدگاه اقبال لاهوری به ایران و پیوندهای دو کشور ایران و پاکستان اظهار داشت: در خانواده ما، پدر و پدربزرگم علاقه‌مند به اشعار اقبال بودند و من نیز از همان زمان تحت تأثیر اشعار و شخصیت والای اقبال قرار گرفتم.

وی در مورد همسایگی ایران و پاکستان گفت: ما تنها همسایگان مرزی نیستیم، بلکه پیوندهای فرهنگی، تاریخی و تمدنی دیرینه‌ای با ایران داریم.

سفیر پاکستان عنوان داشت: به منظور تقویت دوستی و همکاری‌های بیشتر، قراردادهایی منعقد گردید که یکی از آنها ایجاد کرسی زبان اردو و پاکستان‌شناسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران بود. البته گروه زبان اردو از سال ۱۳۷۰ در دانشکده زبان های خارجی در دانشگاه تهران تأسیس شده بود و این بار در دانشکده ادبیات نیز راه‌اندازی شد که امیدواریم با حمایت دوستان عزیز در دانشگاه تهران، این فعالیت‌ها با قدرت ادامه یابد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: از زمانی که به عنوان سفیر به ایران آمدم، علاوه بر سایر امور، به استحکام روابط آموزشی و فرهنگی میان دو کشور توجه ویژه‌ای داشته و تلاش‌های بسیاری انجام دادم تا کرسی زبان اردو و پاکستان‌شناسی که مدتی بدون استاد بود، فعال شود.

محمد تیپو با اشاره به شعر معروف اقبال «چون چراغ لاله سوزم در خیابان شما ای جوانان عجم جان شما» تاکید کرد: یام اقبال جهانی و پر از قدرت و تأثیر است.

در پایان، سفیر پاکستان اینکه رهبر انقلاب اسلامی ۲۰۰۰ بیت از اشعار اقبال را از حفظ دارند و به اقبال اهمیت می‌دهند را مایه مباهات دانست.

کتاب هایی درباره اقبال لاهوری در موسسه اکو در دست انتشار است

سعد سکندرخان رئیس موسسه فرهنگی اکو نیز در این مراسم اظهار داشت: زبان اردو سومین زبان جهان است و تنها وجه افتراق زبان های اردو و هندی در رسم الخط متفاوت است.

وی افزود: کتاب‌هایی درباره اقبال لاهوری در موسسه اکو در دست انتشار است و مرکزی نیز برای به نمایش گذاشتن فرهنگ کشورها عضو اکو دایر شده است.

رئیس موسسه فرهنگی اکو خاطرنشان کرد: برای دیدن هنر ما نیاز به یادگیری زبان نداریم اما برای درک بهتر کلام اقبال در موسسه اکو قصد داریم کلاس های آموزش اردو را راه انداری کنیم تا ایرانی ها و غیر ایرانی های علاقه مند به بادگیری اردو از آن استفاده کنند.

به گزارش ایرنا، علامه اقبال لاهوری متفکر، شاعر و سیاستمدار نامدار پاکستانی هجدهم آبان ماه سال ۱۲۵۶ شمسی (۱۸۷۷ میلادی) در شهر سیالکوت پاکستان دیده به جهان گشود و در اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸ میلادی) در ۶۱ سالگی دیده از جهان فرو بست.

از محمد اقبال لاهوری و محمدعلی جناح معروف به قائد اعظم به عنوان پدران موسس پاکستان یاد می شود.

اقبال لاهوری به فرهنگ و ادب پارسی علاقه‌ وافری داشت و بسیاری او را "ایرانی‌ترین غیرایرانی" می‌نامیدند. از آثار علامه اقبال لاهوری که به فارسی نگاشته شده می‌توان به منظومه‌ های "اسرار خودی"، "رموز بی‌خودی"، "پیام مشرق" و "زبور عجم" اشاره کرد.