یاسوج-ایرنا-معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد گفت: شکارغیرمجاز، آتش سوزی مراتع و جنگل ها و بیماری از مهمترین تهدید های حیات وحش استان است.

"محسن پاکباز" روز سه شنبه در گفت و گوی با ایرنا با اشاره به تهدیدهای حیات وحش استان اظهار کرد: امنیت و تغذیه ۲ مساله مهم برای حیات وحش است که کدام از عامل های "آتش سوزی"، "شکار" و "بیماری" این مسایل حیاتی را تهدید می کند.

پاکباز با اشاره به جزئیات هر کدام از تهدیدهای حیات وحش استان افزود: آتش سوزی مراتع و جنگل های بیشتر در فصل تابستان رخ می دهد که با وقوع آتش سوزی، مراتع تامین کننده علوفه حیات وحش از بین می رود و حیات وحش ناگزیر به مهاجرت به مناطق دیگری می شوند.

به گزارش ایرنا، استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد و علاوه بر این ۵۱۲ هزار هکتار مرتع خارج از جنگل دارد که بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ملی این استان دارای پوشش گیاهی مرتعی است و دارای ۲ نوع آب و هوای سرد و گرم و زیستگاه های متنوعی و مناسب برای حیات وحش است اگرچه هر ساله بخشی از این مراتع و جنگل ها در آتش می سوزند.

هر ساله حجم زیادی از جنگل های زاگرس درکهگیلویه وبویراحمد بدلیل نبود امکانات و تدبیر لازم در آتش می سوزد اگرچه سالجاری حجم زیادی از جنگل و مرتع های منطقه حفاظت شده "خائیز"( حد فاصل شهرستان کهگیلویه و بهبهان) و مناطقی از شهرستان باشت و گچساران طعمه حریق شدند که معاون محیط زیست استان آتش‌سوزی‌های سریالی تابستان امسال را عمدی اعلام کرد.

معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست با اشاره به بیماری حیات وحش به عنوان دیگر تهدیدهای حیات وحش استان ادامه داد: بیماری حیات وحش بیشتر بدلیل مجاورت با دام های اهلی است که با همکاری دامپزشکی قابل مدیریت است به گونه ای که بیماری دام ها به خصوص دام های اهلی مجاور مناطق حفاظت شده بهنگام کنترل و مدیریت شود.

پاکباز ادامه داد: بر اساس نتایج سرشماری سال گذشته بیماری منجر به تلفات زیاد در حیات وحش استان مشاهده نشد، اگرچه آبشورهایی مشترک با دام های اهلی که عاملی برای بیماری حیات وحش است، تفکیک شدند.

وی شکارهای غیرمجاز را از دیگر تهدید های حیات وحش استان برشمرد و ادامه داد: شکارها های غیر مجاز مختص فصل خاصی نیست اگرچه لازم است یگان حفاظت محیط زیست برای کنترل بیشتر به امکانات مورد نیاز تجهیز شوند.

به گزارش ایرنا، هر هفته دستگیری متخلفان شکار حیات وحش این استان چهار فصل اطلاع رسانی می شود که نگرانی همه طبیعت دوستان را بیشتر می کند چرا که با این حجم از شکارهای غیرمجاز نه تنها گونه های حیات وحش منقرض می شوند بلکه ناپایداری اکوسیستم را نیز در پی دارد.

برای کنترل شکارهای غیرمجاز تجهیز یگان حفاظت محیط زیست و دستگیری شکارچیان گرچه موثر است اما کافی نیست و برای صیانت از این زیبایی های طبیعت و جلوگیری از انقراض گونه های حیات وحش نیازمند مشارکت و همکاری مداوم همگانی است.

پیش تر معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد هشدار داد که ۱۳ گونه پرنده شکاری که روزگاری به وفور در استان مشاهده می شدند اکنون در حال انقراض هستند.

پاکباز بیشترین گونه های جانوری در معرض خطر انقراض در استان را از نوع پرندگان وحشی مثل "هما" و"عقاب طلایی"دانست که جزو طبقه‌بندی اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، است.

تعارض های محلی را وی از دیگر چالش های مناطق حفاظت شده محیط زیست برشمرد و گفت: پس از سرشماری سال گذشته متوجه این چالش ها شدیم که برنامه های آموزشی توجیهی مستمر برای ساکنان همجوار این مناطق اجرا شد.

کهگیلویه و بویراحمد با توجه به پستی و بلندی های فراوان و تنوع اقلیمی، هفت منطق حفاظت شده؛ "دنا" ، "دنای شرقی" ،"خاییز سرخ" ، "خامی" ، "دیل" ،"سولک" و "سیوک" در این استان زیبای طبیعی وجود دارد که این مناطق بیش از ۱۰ درصد مساحت استان را تشکیل داده است.

استان علاوه بر داشتن هفت منطقه حفاظت شده، همچنین ۶ منطقه شکار ممنوع شامل: "کوه حاتم تلرش" حد فاصل شهرستان بهمئی و لِنده و بهبهان در خوزستان، "پادنای سمیرم"، "ماغر" در شهرستان بهمئی، "لار" در شهرستان باشت، "خرم ناز" در بویراحمد و "کوه اشکر" در شهرستان چرام، دارد.

یک پارک ملی "دنا" با وسعت ۲۵ هزار و ۸۲۳ هکتار دارد اگرچه در این خطه پناهگاه حیات وحش یا زیستگاه‌های نمونه جانوران وحشی و اثر طبیعی ملی، پدیده‌ها یا مجموعه‌های گیاهی جانوری کم‌نظیر نیست.