تهران- ایرنا- همزمان با شدت گرفتن سرما در برخی مناطق کشور، روند مصرف گاز کل کشور با صعودی شدن به روزانه ۸۰۰ میلیون مترمکعب نزدیک شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، بخش خانگی، تجاری و صنایع از جمله مصرف کنندگان عمده گاز تولیدی کشور محسوب می شوند. هر چه شدت سرمای هوا افزایش یابد، میزان مصرف گاز در این بخش‌ها بیشتر و بیشتر شده و بر طبل ناترازی بیشتر کوبیده می‌شود.

امسال سرمای هوا از همین اوایل پائیز چهره خود را نمایان کرد تا نشان دهد قرار است زمستانی سخت تر را به دنبال داشته باشد و از طرف دیگر زنگ هشداری برای متولیان تامین سوخت کشور باشد.

اوایل آبان ماه نخستین دور سرما شدت مصرف گاز را افزایش داد. همان زمان «سعید توکلی» مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی، نزدیک به چهار درجه دمای هوا سردتر می‌شود و میزان مصرف گاز نیز ۱۰۰ میلیون متر مکعب افزایش می‌یابد.

وی افزود: امسال یک سال استثنایی خواهد بود، زیرا نخستین بار است که توده هوای سرد اسکلندیناوی وارد کشور می‌شود و ۱۱ استان شمالی کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه‌داد: هر یک درجه کاهش دما، ۲۵ میلیون متر مکعب معادل یک فاز پارس جنوبی مصرف را افزایش خواهد داد.

براین اساس میانگین مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده روز ۱۲ آبان امسال به ۳۹۲ میلیون مترمکعب رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال، ۸۵ میلیون مترمکعب، معادل بیش از سه فاز پارس جنوبی، افزایش مصرف داشته‌ایم.

این روند برای دومین باره هم تکرار شد و روز گذشته مجدد مصرف گاز به ۸۰۰ میلیون متر مکعب نزدیک شد تا زنگ خطر را برای ناترازی و جبران آن به صدا در آورد.

براین اساس، سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران گفت: مصرف گاز کل کشور با توجه به کاهش دمای هوا به ۷۹۴ میلیون مترمکعب در روز رسید.

«مسلم رحمانی» افزود: از این مقدار مصرف، ۴۱۷ میلیون مترمکعب آن مربوط به مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است.

وی خاطرنشان‌کرد: مصرف گاز بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء در مدت مشابه پارسال (۱۴۰۲) ۳۶۸ میلیون مترمکعب در روز بوده است.

این روند افزایشی مصرف نشان می دهد که کشورمان در بخش مصرف از پرمصرف ترین کشورها است و ضروری است برای این روند تدبیری اساسی اندیشیده شود؛ در غیر این صورت رها کردن آن آینده خوبی برای کشور رقم نخواهد زد. مدیریت مصرف انرژی راه رهایی از این شدت مصرف است که باید کشور یکپارچه برای آن اقدام کند.

چندی پیش «عبدالعلی رحیمی‌مظفری» دستیار وزیر نفت در امور بهینه‌سازی انرژی، تنها راه نجات کشور از ناترازی انرژی را مدیریت مصرف برشمرد.

وی با اشاره به اینکه مساله گاز و قطعی آن در صنایع به‌ویژه در فصل سرد سال یکی از چالش‌هایی بزرگ پیش روی ماست، افزود: موضوع ناترازی گاز، ضرر و زیان بسیار زیادی در حوزه صنعت ایجاد کرده است. حتی بسیاری از بازارهای خارجی ما را نیز تحت‌تاثیر قرار داده است، همچنین تعطیلی کارخانه‌ها یا کاهش تولید آنها نیز مشکلاتی از جمله کاهش درآمدهای ارزی ایجاد می‌کند. این زیان به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به دولت نیز وارد می‌شود و درآمدهای آن را کاهش می‌دهد.

دستیار وزیر نفت در امور بهینه‌سازی انرژی با بیان اینکه ناترازی انرژی و به تبع آن قطعی گاز بخش صنایع زیان بزرگی بر پیکره اقتصاد کشور چه در بخش خصوصی و چه دولتی وارد می‌آورد که نمی‌توان از آن به‌سادگی عبور کرد، گفت: چاره‌ای نداریم جز اینکه مسابقه غلط تولید و مصرف را به نحوی کنار بگذاریم؛ مسابقه‌ای که همیشه مصرف از تولید پیشی گرفته است، بنابراین تا وقتی تفکرمان فقط این باشد که هرچه بیشتر سرمایه‌گذاری کنیم تا هرچه بیشتر گاز تولید کنیم و آن را بسوزانیم، شک نکنید بازنده این مسابقه خواهیم بود.