شیراز - ایرنا - با توجه به سیاست اخیر دولت در خصوص کاهش مازوت سوزی در صنایع که آلودگی زیادی را در کلانشهرها برای شهروندان ایجاد می‌کرد و همچنین به دلیل ضرورت صرفه جویی در مصرف برق، متولیان امر خواستار همکاری مردم در مصرف برق و گاز خانگی و تجاری هستند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق اطلاعیه‌های اخیر مدیریت انرژی و شرکت توانیر برنامه زمانبندی اعمال محدودیت برق به دلیل شروع فصل سرما و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی تعریف شده است.

نبود توازن بین تولید و مصرف گاز در زمستان به ناترازی آن دامن می‌زند و پیش‌بینی‌شده زمستان امسال ناترازی زیادی در این زمینه وجود داشته باشد؛ از این رو، اقدام برای رفع آن در دستور کار مسئولان این حوزه در دولت قرار گرفته است.

در همین حال افزایش آلودگی هوا در برخی مناطق کشور ناشی از مصرف مازوت که به جزئی جدایی ناپذیر در این فصل از سال تبدیل شده بود، امسال با تصمیم جدی دولت در ممانعت از مازوت سوزی نیروگاه ها، به فرایندی مهم در برابر کاستن غبار آلودگی از چهره شهرها و جلوگیری از آثار مخرب آن بر سلامت مردم تبدیل شد.

استان فارس هم ازاین قاعده مستثنی نیست و همین مساله موجبات ارائه برنامه زمان‌بندی اعمال محدودیت برق از سوی متولیان این امر در استان را فراهم کرده است.

دلیل محدودیت‌های برق چیست؟

اما برای مردم این پرسش‌ها مطرح است که دلیل این محدودیت‌ها در تأمین برق بخش خانگی و تجاری چیست و چرا پس از گذر از تابستان هنوز هم چالش تأمین برق پابرجاست؟

این پرسش در حالی مطرح است که در بخشی از اطلاعیه شرکت توانیر آمده محدودیت‌ برق به دلیل محدودیت سوخت گاز نیروگاه‌ها و همچنین مطابق تصمیمات اتخاذ شده مبنی بر عدم مصرف مازوت در برخی از نیروگاه‌ها اعمال شده است.

برخی کارشناسان حوزه انرژی معتقدند که ناترازی گاز، عامل محدودیت در تأمین برق در فصول سرد است؛ آنها بر این باورند که بیش از ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاه‌های حرارتی و با سوخت گاز تأمین می‌شود و هر سال در دوره سرد سال با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری، سهمیه گاز نیروگاه‌ها محدود ‌شده و سوخت مایع - عمدتا گازوییل - جایگزین آن می‌شود.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که در نیمه نخست سال ۱۴۰۲، میزان مصرف گاز طبیعی به ۱۱۷ میلیارد مترمکعب رسید و در فصول پاییز و زمستان، این رقم به ۱۳۲ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

طبق آمار موجود از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱، میزان مصرف گاز به طور میانگین سالانه ۴.۸ درصد افزایش‌یافته؛ در مقابل، متوسط رشد تولید گاز در همین دوره، فقط ۳.۸ درصد در سال بوده است.

این اختلاف یک‌درصدی در نرخ رشد تولید و مصرف، به ناترازی روزانه ۲۰۰ میلیون مترمکعبی گاز دامن زده؛ این ناترازی نه‌تنها فشار زیادی بر مصرف انرژی وارد کرده، بلکه به‌ تدریج موجب ظهور چالش‌های اقتصادی و توسعه‌ای بزرگ برای کشور شده است.

امسال هم از همان روزهای نخست پاییز اعلام شد که نبود توازن بین تولید و مصرف گاز در زمستان به ناترازی آن دامن خواهد زد اما تفاوت این اتفاق در مقایسه با سال‌های گذشته این بود که پیش‌بینی شد زمستان امسال ناترازی زیادی در این زمینه وجود داشته باشد؛ از این رو، اقدام برای رفع آن در دستور کار مسئولان این حوزه در دولت قرار گرفت.

به گفته وزیر نفت یکی از چالش‌های اصلی کشور هم‌اکنون تشدید سالیانه ناترازی گاز و بنزین است و پیش‌بینی می‌شود در اوج مصرف گاز در زمستان امسال، با ۲۵۰ میلیون مترمکعب ناترازی روبه‌رو شویم.

محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور هم بر وجود ناترازی در تولید و مصرف گاز صحه گذاشته است و از اندیشمندان خواسته در این زمینه راه‌حل ارائه کنند.

برنامه زمان‌بندی اعمال محدودیت برق

طبق اعلام روابط عمومی شرکت توزیع برق فارس برنامه زمان‌بندی اعمال محدودیت برق بین ساعت ۹ تا ۱۷ عصر خواهد بود و اعمال محدودیت برق به صورت برنامه‌ریزی شده و منظم صورت می‌گیرد و برنامه زمان‌بندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری از طریق مدیریت برق شهرستان مربوطه به اطلاع مشترکان رسانده خواهد شد.

این روابط عمومی، اهالی فارس را به‌صرفه‌جویی در مصرف برق و گاز در ماه‌های پیش رو فراخواند و اعلام کرد که مشترکان می‌توانند جهت اطلاع از برنامه زمان‌بندی اعمال محدودیت برق در بخش خانگی و تجاری به سایت شرکت توزیع نیروی برق مربوطه یا سامانه «برق من» مراجعه کنند.

اقدامی موثر برای سلامت مردم در برابر مازوت سوزی

هرچند به دلیل اعمال محدودیت تأمین سوخت گاز مصرفی و ممنوعیت مصرف سوخت مازوت در برخی از نیروگاه‌ها، میزان تولید برق کاهش یافته و به منظور حفظ پایداری شبکه، بایستی مصرف برق نیز متناسب با آن کاهش یابد اما از نظر برخی کارشناسان این اقدام مزایایی هم به همراه دارد.

وزیربهداشت، درمان و آموزش پزشکی در این باره گفت: مصرف مازوت در بروز بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های ریوی و ابتلا به انواع سرطان‌ها نقش دارد و مصرف مازوت هرچه کم شود به نفع بخش سلامت است؛ لذا نیاز است تدابیر اساسی برای جلوگیری از مصرف مازوت اتخاذ شود.

محمدرضا ظفرقندی تاکید کرد: به طور قطع هرچه بتوانیم از مصرف مازوت جلوگیری کنیم در حوزه سلامت از بروز بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری خواهد شد.

کارشناسان حوزه انرژی هم معتقدند سوخت مازوت با میزان آلایندگی بالا موجب افزایش آلودگی هوا و تعطیلی اجباری صنایع، مدارس، ادارات و در نهایت وارد کردن صدمات روند تولید و اقتصاد کشور می‌شود و سلامت عمومی را به خطر می‌اندازد.

آنها اعمال محدودیت برق ۲ساعته در فصل سرد سال را یکی از مهمترین تدابیر برای جلوگیری از مصرف مازوت می‌دانند و می‌گویند هرچه از مصرف مازوت جلوگیری شود در حوزه سلامت از بروز بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری خواهد شد.