بجنورد- ایرنا- تلاش‌ها برای رفع تنش آبی خراسان‌شمالی در اولویت دولت و مسوولان استانی قرار گرفته است به گونه ای که نیمه نخست امسال ۷۲ کیلومتر شبکه آب با هدف جلوگیری از هدر رفت این مایه حیات بخش اصلاح شد و به ۱۹ روستای محروم نیز آبرسانی شده است.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی وارد چهارمین سال جدال با خشکسالی می‌شود و این بختک هر روز نمود عینی‌تری پیدا می‌کند به گونه ای که چاه ها کم آب تر و آب سدهای استان به کمترین میزان خود رسیده است.

خشکسالی بیشتر در مناطق روستایی خراسان‌شمالی نمود پیدا کرده است و شمار روستاهایی که با آن دست و پنجه نرم می‌کنند به ۲۰۰ روستا می‌رسد.

بی تردید اگر اقدامات هدفمندی در سال های دور انجام می‌شد دیگر شاهد خشک‌شدن آب برخی رودخانه‌ها، کاهش سطح ذخیره آب پشت اغلب سدها، گسترش کویر و بیابان‌های خشک و تخلیه تعدادی از روستاها نبودیم.

برای فرار از این تنش آبی در سال های اخیر طرح جهاد آبرسانی به روستاها و اصلاح شبکه های آب در دستورکار قرار گرفته است که در خصوص میزان اجرا و موفقیت این طرح ها با رضا عطایی مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب به گفت و گو می پردازیم.

ایرنا: سهم خراسان شمالی از طرح جهاد آبرسانی چقدر است؟

عطایی: سهم خراسان‌شمالی از طرح بزرگ جهاد آبرسانی، اجرای ۷۷۱ کیلومتر خط انتقال آب است که تاکنون ۱۴۰ کیلومتر از آن اجرایی شده است.

هزینه کل اجرای طرح جهاد آبرسانی در روستاهای خراسان شمالی پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است که با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) سپاه اجرا می شود.

این طرح در قالب مجتمع ۶۷ روستایی شیرین دره شهرستان بجنورد و مانه با پیشرفت فیزیکی ۴۸ درصد، مجتمع ۵۵ روستایی پرسه سو رازوجرگلان با پیشرفت ۳۰ درصد، مجتمع زیدرسرانی شیروان با پیشرفت فیزیکی ۹۰ درصد و مجتمع ۱۳ روستایی کهنه جلگه مانه با پیشرفت ۶۰ درصدی در حال اجرا است.

ایرنا: چند روستا در قالب این طرح از آب شرب بهره‌مند شدند؟

عطایی: با اجرای کامل این طرح ۱۶۴ روستای استان از نعمت آب پایدار و بهداشتی بهره مند می شوند که تاکنون ۱۹ روستا در این طرح از نعمت آب برخوردار شدند.

یکهزار و ۷۰۰ میلیارد ریال در ۲ سال اخیر برای اجرای طرح جهاد آبرسانی در روستاهای دارای تنش آبی استان هزینه شده است.

ایرنا: آیا اقدامی برای جلوگیری از هدر رفت آب انجام شده است؟

عطایی: میزان هدر رفت واقعی آب (فرسودگی شبکه و اتفاقات آب) در استان ۱۴ درصد است که با بهسازی شبکه آب این میزان قابل کاهش است.

۷۲ کیلومتر شبکه توزیع آب شرب استان نیمه نخست امسال با هدف جلوگیری از هدر رفت آب اصلاح شد.

برای اجرای این طرح یکهزار و ۴۳۸ میلیارد و دویست میلیون ریال اعتبار از محل منابع عمرانی استانی و درآمدهای جاری هزینه شده است.

کنتورهای خراب، انشعابات فرسوده و غیرمجاز از دیگر عوامل هدر رفت آب است که در این راستا در سالجاری یکهزار و ۸۶۲ کنتور معیوب تعویض شد.

ایرنا: برای تامین آب پایدار مناطق شهری چه اقدامی شده است؟

عطایی: ۲۸ طرح آبرسانی در مناطق شهری استان با هدف تامین آب پایدار و بهداشتی در حال اجرا است.

انتقال آب از پلنگ دره بجنورد از مهمترین این طرح های آبرسانی در مناطق شهری خراسان شمالی است که با تکمیل آن ۴۰۰ لیتر به ظرفیت آب شرب این شهر افزوده می شود.

این طرح آبرسانی شامل حفر و تجهیز هفت حلقه چاه، احداث ۲ باب ایستگاه پمپاژ، یک باب مخزن ۲ هزار متر مکعبی، یک مخزن ۱۰ هزار متر مکعبی و ۲۸ کیلومتر خط انتقال است.

این طرح اضطراری آبرسانی در فاز نخست اکنون حدود ۷۰ درصد پیشرفت فیزیک دارد.

خراسان شمالی در منطقه خشک و نیمه خشک ایران قرار گرفته است که علاوه بر این موضوع در دهه های اخیر وقوع پدیده تغییر اقلیم، یکی از عوامل تاثیرگذار بر منابع آبی این استان بوده است.

۳۵۸ هزار و ۲۹۸ مشترک آب و فاضلاب در سطح استان از خدمات این شرکت بهره مند هستند.