گرگان - ایرنا - رییس اتاق اصناف کشاورزی ایران با اشاره به حال ناخوش کشاورزی کشور به دلایل گوناگون گفت: امنیت غذایی یک مساله فراملی به شمار می‌رود و حل چالش‌های این بخش فقط بر عهده وزارت جهاد کشاورزی نیست.

به گزارش ایرنا، قاسم پیشه‌ور روز پنج‌شنبه در اولین همایش ملی حقوق کشاورزی و مواد غذایی اظهار کرد: با وجود آنکه در دین اسلام به پرداخت دستمزد کارگر در اولین فرصت تاکید شده اما پرداخت مطالبات گندمکاران و کلزاکاران چند ماه به تاخیر افتاده است.

وی با بیان اینکه در قانون تاکید شده در راستای تامین امنیت غذایی برق چاه کشاورزی قطع نشود، تاکید کرد: در اجرا به این قوانین توجه نمی‌شود و از سویی دیگر در سال جاری ۳۷ درصد سوخت کشاورزی کاهش یافت که در این شرایط کشاورز مجبور به تهیه سوخت با قیمت گزاف از بازار آزاد است.

رییس اتاق اصناف کشاورزی ایران با بیان اینکه کشاورزان ۱۳۰‌ میلیون تن غذا برای ۸۰ میلیون ایرانی تولید می‌کنند و در کنار آن در صادرات هم نقش دارند، تصریح کرد: کشاورزی ارزان‌ترین بخش درآمدی است و اگر امروز کشاورز به حوزه تجارت برود دیگر در بخش کشاورزی فعالیت نخواهد کرد.

پیشه‌ور تامین امنیت اجتماعی برای کشاورزان را ضروری خواند و افزود: کشاورزی که در مزرعه کار می‌کند باید بیمه و امنیت اجتماعی داشته باشد. 

گرانی تجهیزات و نهاده در بخش کشاورزی

وی تامین آب را یکی از چالش‌های کشاورزان دانست و متذکر شد: حفر چاه برای کشاورز بسیار پرهزینه است اما برای تامین آب موردنیاز خود مجبور به حفر چاه است.

با وجود آنکه در زمینه کشاورزی به ویژه در حفاظت از خاک مقررات و قوانین خوبی تدوین شده اما تاکنون به طور کامل اجرا نشده استرییس اتاق اصناف کشاورزی ایران به گرانی تجهیزات و نهاده‌های بخش کشاورزی اشاره کرد و توضیح داد: کدام کشاورز هشت میلیارد ریال پول دارد که بتواند تراکتور خریداری کند؟ 

معاون مدیرکل حقوقی وزارت جهاد کشاورزی نیز در این همایش با بیان اینکه خدمت به بخش کشاورزی به‌ویژه بهره‌برداران این حوزه در جامعه مغفول مانده است، اظهار کرد: در بخش حقوق کشاورزی توجه به کشاورزان باید در اولویت قرار گیرد.

محمد اسلامجو به ضعف در اجرای قوانین اشاره کرد و افزود: با وجود آنکه در زمینه کشاورزی به ویژه در حفاظت از خاک مقررات و قوانین خوبی تدوین شده اما تاکنون به طور کامل اجرا نشده است.

وی تاکید کرد: طبق قانون هوای پاک، آتش زدن زمین کشاورزی جرم است اما باوجود منع قانونی برخی کشاورزان اقدام به آتش زدن زمین های خود پس از برداشت محصول می‌کنند که آسیب جبران ناپذیری به خاک ایجاد می‌کند.

کشاورزی که به وظیفه خود عمل کرده و برای تولید محصول استراتژیک گام برمی‌دارد نباید برای دریافت مطالبات خود چند ماه معطل بماندمعاون مدیرکل حقوقی وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: نحوه بهره‌برداری از آب و خاک، تامین کود و بذر مورد استفاده کشاورزان، استفاده از آفت کش‌ها، بیمه کشاورزی، مالکیت زمین، تجارت و بازرگانی محصولات کشاورزی بخشی از مواردی است که در مباحث حقوق کشاورزی به آن پرداخته می‌شود.

بانک‌ها حتی از یک ریال معوقات کشاورزان نمی‌گذرند

نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش اظهار کرد: کشاورزی که به وظیفه خود عمل کرده و برای تولید محصول استراتژیک گام برمی‌دارد نباید برای دریافت مطالبات خود چند ماه معطل بماند.

جمشید قائم‌مقام با بیان اینکه در بودجه ۱۴۰۴ بر پرداخت به موقع مطالبات کشاورزان تاکید کردیم، افزود: چطور بانک‌ها از یک ریال معوقات کشاورزان نمی‌گذرند اما کشاورز باید چند ماه معطل مطالبات خود باشد؟

وی تاکید کرد: اینکه مسوولی ادعا کند به اندازه تمام مسوولان دوره‌های گذشته اقدام به حفر چاه کرده و این مهم را از عملکرد مثبت خود بداند کار قابل تحسینی انجام نداده است.

نماینده مردم رامیان و آزادشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دنیای امروز برای حفظ منابع آبی همه کار می‌کند اما ما آسان‌ترین راه حل را برای رفع مشکل کم‌آبی انتخاب می‌کنیم و نظارتی بر عملکرد خود نداریم، تصریح کرد: ۹۰ درصد آب‌های جاری ما راهی دریا می‌شود و ما صرفا نظاره‌گر هستیم حال آنکه دنیا به این ظرفیت به چشم طلا نگاه می‌کند.

قائم‌مقام با بیان اینکه کشاورزی فقط مصرف نیست و بالغ‌بر ۵۰ درصد اقتصاد کشور مربوط به بخش کشاورزی است، تصریح کرد: اختصاص سه درصد کل بودجه به بخش کشاورزی هیچ تحولی ایجاد نمی‌کند.

وی با بیان اینکه با وجود ظرفیت‌های بی‌شمار گلستان، ۴۰ درصد مردم این استان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، تاکید کرد: دولت باید برای سقوط گلستان در همه شاخص‌ها ردیف اعتباری ویژه قرار دهد و یا بستری فراهم شود تا این استان از محصولات تولیدی خود بهره‌مند شود.