به گزارش ایرنا، سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایع دستی با شعار شهر و روستا، محور وفاق و توسعه اقتصاد هویت بنیان در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار شد که سیستان و بلوچستان به عنوان مهد صنایع دستی فاخر و اصیل در این نمایشگاه با ۹ تعاونی صنایع دستی و ۲۳ صنعتگر از سراسر استان شرکت کرده است.
صنایع دستی سیستان و بلوچستان از اصیلترین و شاخصترین صنایع دستی ایران و جهان و قدمت آن به درازای تاریخ بر میگردد که سرآمد آن سفال کلپورگان بلوچستان با قدمتی هفت هزار ساله بوده که در سال ۹۶ بهعنوان اولین روستای جهانی صنایع دستی ثبت جهانی شد و از افتخارات ایران و مظهر هویت صنایع دستی کشور در جهان به شمار میرود.
صنایع دستی سیستان و بلوچستان از اصیلترین و شاخصترین صنایع دستی ایران و جهان و قدمت آن به درازای تاریخ بر میگردد
سکه دوزی بلوچ، سوزن دوزی بلوچ، خامه دوزی سیستان (خمک دوزی)، قالی سیستان، گلیم بلوچستان، حصیر سیستان، حصیر بلوچستان، قیچک بلوچستان، پلیواردوزی بلوچ، آینه کاری، سازهای سنتی قیچک بلوچستان، سازهای سنتی قیچک سیستان، سیاه دوزی، دودنی بافی، چادربافی، پلاس بافی، جاجیم بافی، نمد مالی، سفره بافی و خراطی از دیگر سوغات و صنایع دستی سیستان و بلوچستان است که در سالهای گذشته بسیاری از آثار هنرمندان و صنعتگران این استان، نشان مرغوبیت صنایع دستی یونسکو را از سازمان جهانی یونسکو دریافت کردهاند.
مردم سیستان و بلوچستان همواره به دنبال راهی برای استفاده بهتر از هنر نیاکانشان بودهاند گواه این ادعا بکارگیری شاخ و برگ درختان، مو و پشم حیوانات، خاک و هر آنچه که در دسترشان بوده در بخشیدن زنگ و حس به صنایع دستی است، نقوشی که بر روی این آثار بکار رفته زیربنای همین تفکر بوده و این کار باعث شده تا به مرور زمان آثاری ارزشمند و زیبا به وجود بیاید که روز به روز بر زیبایی آنها افزوده شود.
نمایشگاه صنایعدستی بستر مناسبی برای معرفی قابلیتهای منحصر به فرد هنرمندان
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: سیوهفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی که به میزبانی تهران برگزار شده بستر بسیار مناسبی برای معرفی بیش از پیش آثار و صنایعدستی فاخر استان است.
منصور بیجار بیان کرد: سیستان و بلوچستان مهد هنر، تمدن، اصالت و فرهنگ ایرانی اسلامی است که از دیرباز در میان خاص و عام به این عناوین مفتخر بوده است.
وی افزود: سیستان و بلوچستان از شمال تا جنوب دارای ظرفیتهای خدادادی و توانمندیهای بسیاری بوده که با تلاش و همت مردمان نجیب و شریف خود در عرصههای ملی و بینالمللی خوش درخشیده و صنایعدستی یکی از مهمترین زمینههایی است که میتواند این استان را متحول کند.
استاندار سیستان وبلوچستان اظهار کرد: هنرمندان و صنعتگران این استان با هنرمندی و دستان پرتوانشان و با بهرهگیری از ایده و خلاقیت و نگاه بومی خود آثاری را خلق میکنند که در سطح دنیا طرفداران خاص خود را دارد که باید بیش از پیش معرفی شود و یکی از راههای عرضه، ارائه و معرفی آثار نیز برپایی همین نمایشگاههای صنایعدستی در سطوح ملی و بینالمللی است.
وی ادامه داد: اینکه در نمایشگاه ها، صنعتگران حضور فیزیکی داشته و مستقیم با مردم و بازدیدکنندگان ارتباط میگیرند بسیار موثر است و جای تقدیر دارد که وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این بخش خوش درخشیده و نگاه ویژهای به صنایعدستی استانها دارد.
بیجار تاکید کرد: صنایعدستی و هنرهای سنتی سیستان و بلوچستان میتواند پیشران و زمینهساز تحول در استان باشد اما باید به طور ویژه نیز در کانون توجهات قرار گیرد که خوشبختانه در دولت چهاردهم این نگاه وسیع هم از سوی ریاست جمهور و هم هیات دولت وجود دارد.
معرفی نخستین بار برخی هنرها و هنرمندان در نمایشگاه ملی صنایعدستی
رئیس مجمع نمایندگان سیستان وبلوچستان و نماینده مردم سراوان در مجلس شورای اسلامی گفت: اقدامات و فعالیت های انجام شده از سوی میراث فرهنگی بسیار اثربخش و ماندگار است.
محمدنور دهانی افزود: در ابتدا باید از وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تشکر و قدردانی مجددی داشته باشم که از زمان قبول این مسوولیت هم نگاه ویژهای به سیستان و بلوچستان داشته و هم دو سفر در فاصله زمانی دو ماهه به این استان داشته اند این نشان از نگاه ویژه وی به این خطه از کشور است.
وی ادامه داد: سیستان و بلوچستان از شهر سوخته تا سفال کلپورگان و سواحل مَکُران، شمال و جنوب آن ظرفیتهای بسیاری دارد که نیاز است دولت مردان با تخصیص اعتبار و توجه بیشتر به زیرساخت های استان از آن حمایت کنند و ما نیز در مجلس حامی آنها هستیم.
نماینده مردم سراوان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه صنایع دستی بسیار موثر است چرا که شاهد بودیم در سی و هفتمین دوره نمایشگاه صنایع دستی، برخی هنرها و هنرمندان و صنعتگران سیستان وبلوچستان برای نخستین بار بود که دیده و وارد عرصه شده اند که جای تشکر دارد.
وی خاطرنشان کرد: صنایع دستی سیستان وبلوچستان آنقدر بی نظیر و با کیفیت است که طرفداران و مشتریانی از کشورهای اروپایی دارد و باید مسیر عرضه و صادرات آن را نیز هموار کنیم و ما تمام قد در راستای حمایت از این موضوع ایستاده ایم.
بیشتر بخوانید:
صنایع دستی نماد فرهنگ اصیل، تاریخ کهن و هنر مردم سیستان و بلوچستان
روایت رنگ و رنج در تار و پود هنر دست زنان سیستان و بلوچستان
صنایع دستی و نقش آن در توسعه سیستان و بلوچستان
روزهای روشن در انتظار میراثفرهنگی سیستان و بلوچستان
رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی گفت: نگاه ویژه وزیر و مجموعه مدیریتی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در حمایت از صنعتگران استانها بسیار ارزشمند و قابل تقدیر است.
محمد سرگزی افزود: با مدیریت خوب در اداره کل میراثفرهنگی سیستان و بلوچستان شاهد اقبال بیشتر هنرمندان و صنعتگران برای حضور در نمایشگاه و شور و نشاط مضاعفی بودیم که بسیار ارزشمند است.
وی ادامه داد: با اقدامات ارزشمند و موثری که در این اداره کل انجام می شود میتوان روزهای روشن و نویدبخشی را برای میراثفرهنگی استان پیشبینی کرد تا بتوانیم چهره واقعی سیستان و بلوچستان را بیشتر و بهتر معرفی کنیم.
نماینده مردم زابل در مجلس شورای اسلامی گفت: هنرمندان و صنعتگران سفیران ما در حوزههای فرهنگ، اندیشه و دانش و بزرگی مردم سیستان و بلوچستان هستند که میتوانند فرهنگ و هنر این مردم را بیشتر از گذشته معرفی کنند.