کوشش برای آشنایی با این جهان و برای شناساندنش به نسل امروز کاری است که دوست عزیز و هنرمندم آقای پیمان خازنی به قبول آن دست یازیده است. او میکوشد تا با نگاه به ادب عاشقانه فاخر فارسی و استفاده از هنر تئاتر و موسیقی نمایشی مبتنی بر شعر و موسیقی و رقص بسازد و بیننده را با خود به تماشای این گلگشت نشاط و سرزندگی دعوت کند.
پیمان در این کار جدید که آن را «لیلای بی مجنون» نامیده است به سراغ داستان لیلی و مجنون نظامی رفته است داستانی که یادآور عشق است، عشق، عشق و دیگر هیچ. پیمان با انتخاب جمعی از بهترین هنرمندان و بازیگران میکوشد تا ضمن روایت داستان از زبان عاطفه رضوی که حافظه و هنری در خور احترام دارند داستان را به کوتهی باز گوید و بازیگران و خنیاگران با نغمه و حرکت آن را کمال بخشیده، نمایش دهند.
ارزش کار نخست در احیای میراث ادب گذشته است، زنده ساختن نظامی و لیلی و مجنون در روایتی نو که با اصل خویشاوندی بسیار دارد؛ پس از آن گله و انتقاد از خرافاتی که با پناه بردن به سایه تقدیر یا نامیدن خویش به نام قضا زندگی بسیاری را قربانی خویش کرده است.
خرافاتی که هم اکنون نیز در میان ما رایج است و مانع از آن میآید تا با انتخاب روشی عاقلانه حیات فردی و اجتماعی خویش را بهبود ببخشیم. موسیقیای که بر تمام قصه سایه افکنده همراه با صدای دلنشین آوازخوانان مرد و زن که لذت بیننده را به اوج میرساند، نشان دهنده هنر آهنگسازی پیمان خازنی است.
روایت قصه میتواند با عنایت به صفت خزان و مرگ لیلی که شاهکار نظامی و لیلی و مجنون است و اتفاقا در این نمایش مغفول مانده به بهتر شدن کار بینجامد. پایان نمایش و حضور بازیگران و نوازندگان و خوانندگان که با هنرنمایی دوست عزیز و هنرمندم امید مصطفوی، نوازنده سازهای کوبهای، شکل میگیرد، ابتکاری شایسته است و بیشک در خاطر هر بینندهای باقی خواهد ماند.
کنسرت-نمایش «لیلای بیمجنون» به طراحی، آهنگسازی و کارگردانی پیمان خازنی این شبها ساعت ۲۰ در پردیس تئاتر شهرزاد روی صحنه میرود. راوی این اثر عاطفه رضوی است. نویسنده این اثر محمود توسلیان بوده و امیر اردستانی تهیهکنندگی آن را برعهده دارد.
*روح الله هادی | استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران