به گزارش ایرنا، مسوول دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی روز شنبه در این نشست به ریاست استاندار در تشریح این مساله گفت: ارزش حرارتی گازی که در خراسان رضوی مصرف می شود، نسبت به میانگین کشور پایینتر است، به این معنا که صنایع باید گاز بیشتری مصرف کنند تا ارزش آن افزایش یابد، در واقع ارزش حرارتی یک سوخت، مقدار گرمایی است که از سوختن کامل یک واحد جرم آزاد میشود و واحد اندازه گیری آن انرژی بر واحد است.
علی اکبر لبافی با بیان اینکه محاسبات ارزش گاز مصرفی برای صنایع خراسان رضوی بر اساس مترمکعب انجام میشود، افزود: در حالیکه ارزش گاز صادراتی بر اساس ارزش حرارتی است، این موضوع هزینه گاز را برای صنایع افزایش میدهد، در قانون هدفمندی یارانهها پیش بینی شده است که بر طبق کیفیت گاز می توان قیمت های آن را تعیین کرد، این ناترازی باعث می شود که صنایع متضرر شوند.
وی بیان کرد: پیشنهاد دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی، این است که محاسبه ارزش قیمت تعیین شده گاز مصرفی برای صنایع به جای مترمکعب براساس ارزش گاز حرارتی باشد که در قانون هدفمند کردن یارانه ها پیش بینی شده است.
رییس انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: ارزش گاز مصرفی صنایع در این استان نسبت به میزان مصرفش ۴۵ درصد پایین تر است و این از محاسبه نرخ گاز براساس مترمکعب ناشی می شود.
حسین محمودی افزود: درخواست ما این است که نرخ گذاری برای محاسبه گاز مصرفی صنایع براساس ارزش حرارتی گاز باشد.
دبیر انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: نرخ میانگین ارزش حرارتی گاز که در کشور ارایه می شود نزدیک به ۹ هزار کیلو کالری بر مترمکعب است، اما گازی که از پالایشگاه خانگیران به صنایع تحویل می شود، هشت هزار و ۱۰۰ کیلوکالری بر مترمکعب است.
فرامرز مرادی اظهار کرد: رینگ اتصال گاز در شرق کشور مطرح است که بر اساس آن گفته میشود گازی که از بیرون استان میآید با گاز پالایشگاه خانگیران تلفیق شده و در نتیجه آن با ارزش پایین تری به صنایع تحویل می شود، با توجه به اینکه صنایع استان به پالایشگاه گاز خانگیران نزدیکتر هستند، عمده گاز خود را از خانگیران تحویل میگیرند.
وی به گران بودن تجهیزات با ارزش گاز حرارتی اشاره کرد و گفت: با وجود این، تجهیزات مزبور از سوی صنایع قابلیت تهیه دارد و بخش صنعت میتواند هزینه آن را تقبل کند، پیشنهاد ما این است که براساس تبصره یک ماده یک قانون هدفمندی یارانه ها، در خصوص قیمت های برق و گاز تحویلی به صنایع، دولت می تواند با لحاظ کردن مناطق جغرافیایی، نوع و میزان و زمان مصرف گاز، قیمتهای ترجیحی اعمال کند.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه ارزش حرارتی گازی که صنایع در خراسان رضوی تحویل می گیرند، پایین تر است و حجم بالاتری از گاز را باید بسوزانند، اگر برای این گاز یک ضریبی در نظر گرفته شود، به خوبی می توان موضوع را در این مقطع مدیریت کرد تا تصمیم اصولی تری در مرکز کشور گرفته شود.
امیررضا رجبی، مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: در پیشنهاد دبیرخانه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان در خصوص محاسبه گاز مصرفی براساس ارزش حرارتی، باید صنایعی که از گاز به عنوان خوراک اصلی خود استفاده میکنند، جدا شوند.
راهاندازی کنتورهای حرارتی اجحاف در حق مصرفکنندگان گاز است
رییس اداره گازرسانی صنایع شرکت گاز خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: راه اندازی کنتورهای جرمی - حرارتی گاز برای صنایع عملا اجحاف در حق دولت، ملت و مصرفکنندگان گاز است، ما به عنوان دستگاه دولتی موظف هستیم از منابع کشور برای نسل آینده حفاظت کنیم، در غیر این صورت آیندگان متضرر می شوند.
مهدی رئوف بیان کرد: طبق قانون کشور، دولت موظف است ارزش گاز صنایع را بر اساس مترمکعب تعیین کند، شورای اقتصاد هم گاز را براساس متر مکعب قیمت گذاری می کند، هم اینک خط انتقال گاز از پالایشگاه سرخس ۳۰ اینچ قطر دارد اما قطر لوله خط انتقال گاز از خوزستان به این استان ۴۸ اینچ است.
وی ادامه داد: کل کشور از خط انتقال خوزستان تغذیه می شوند، یعنی درصد ترکیبی ارزش حرارتی گاز باعث شده است که درصد ارزش حرارتی گاز استان افزایش یابد.
رییس اداره گازرسانی صنایع شرکت گاز خراسان رضوی اظهار کرد: اگر قرار بر رقابت بین صنایع استان با صنایع دیگر کشور است، ارزان بودن مصرف گاز به تنهایی عامل موفقیت نیست، به تازگی وضعیت مصرف گاز یک کارخانه قند در استان را بررسی کردیم و متوجه شدیم که چقدر پرت (هدررفت) حرارتی زیادی دارد، لازم است یک صرفه جویی در مصرف گاز با دفع پرت های حرارتی از دل واحدهای تولیدی انجام گیرد.
رئوف گفت: چرا باید گاز را ارزان بدهیم که تولید زیاد شود، در شرایطی که پرت حرارتی از واحدهای تولیدی زیاد است، نقش بخش خصوصی در بهینه سازی تجهیزات خود کجاست؟ از سوی دیگر هزینه نصب کنتورهای جرمی - حرارتی بسیار بالا است، دستگاهی به نام تصفیه کننده وجود دارد که می تواند ارزش حرارتی گاز و دمای واقعی گاز را در لحظه اندازه گیری کند، در صورتی که این دستگاه مورد استفاده قرار گیرد، کمک بزرگی به واقعی شدن مصرف گاز خواهد کرد.
استاندار خراسان رضوی در نتیجه گیری این بخش پیرامون ارزش حرارتی یا ارزش گرمایی گاز مصرفی صنایع گفت: لازم است که قیمت گاز برای واحدهای تولیدی به جای مترمکعب براساس ارزش گاز حرارتی تعیین شود.
غلامحسین مظفری افزود: تا زمانی که ساز و کار اجرایی طرح ارزشگذاری گاز مصرفی صنایع توسط شرکت گاز تدوین شود، بهتر است بر اساس کیفیت گاز تحویلی به صنایع برای آن ضریب در نظر گرفته شود.