به گزارش ایرنا به نقل از شینهوا، شی در دیدار با بایدن که در حاشیه اجلاس سران سازمان «همکاری اقتصادی آسیاپاسیفیک» (APEC) در لیما پایتخت پرو انجام شد، تصریح کرد: پکن «آماده همکاری با دولت جدید ایالات متحده»، مدیریت اختلافات و گسترش همکاری میان دو کشور است.
وی ادامه داد : چین آماده حفظ گفتوگو با آمریکا، گسترش همکاریها، مدیریت اختلافات و خواستار گذار به مرحلهای دیگر در مناسبات چین و ایالات متحده است.
خبرگزاری شینهوا در گزارشی درباره محتوای دیدار شی و بایدن در پرو نوشت که رئیس جمهور چین به همتای آمریکایی خود هشدار داد که مساله تایوان، دموکراسی، حقوق بشر و حق توسعه «خطوط قرمز» چین هستند و نباید به چالش کشیده شوند.
وی همچنین به بایدن هشدار داد که در مناقشههای چین و همسایگانش بر سر جزایر «دریای جنوب چین» دخالت نکند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز نوشت که رئیس جمهور چین در این ملاقات تاکید کرد که کشورش «آماده همکاری با دولت جدید آمریکاست.»
شی افزود که دو کشور باید «به یافتن راه درست» به منظور همکاری و «دستیابی به همزیستی صلحآمیز و طولانیمدت ادامه دهند.»
رئیس جمهور چین هشدار داد که اگر یکی از طرفها، دیگری را دشمن یا مخالف تلقی کند، ممکن است که مناسبات دو کشور «با پیچ و تاب مواجه شده یا حتی دچار پسرفت شود.»
جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و همچنین «کای کی» از اعضای ارشد حزب کمونیست، «وانگ یی» وزیر خارجه و «وانگ ونتائو» وزیر بازرگانی چین در جلسه ملاقات شی و بایدن حضور داشتند.
بایدن نیز در این دیدار گفت: نباید اجازه داد که رقابت میان دو کشور تبدیل به مناقشه شود.
او اضافه کرد : این وظیفه ماست و به نظرم، ما در چهار سال گذشته ثابت کردیم که چنین روابطی امکانپذیر است.
کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد که رئیسان جمهوری دو کشور همچنین «بر لزوم حفظ کنترل بشر بر تصمیمهای مربوط به استفاده از تسلیحات هستهای تاکید کردند.»
این بیانیه افزود که طرفین بر توسعه مسئولانه و محتاطانه فناوری هوش مصنوعی در حوزه نظامی» و لزوم بررسی دقیق خطرات احتمالی هوش مصنوعی نیز تاکید کردند.
در همین حال، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز با اشاره به گزارشها درباره اعزام نیروهای کره شمالی به روسیه گفت، بایدن از چین خواست تا از نفوذ خود استفاده کرده و مانع از حضور نیروهای کره شمالی در جنگ اوکراین شود.
این آخرین دیدار شی با بایدن بود و در حالی انجام شد که دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا تا دو ماه دیگر به کاخ سفید باز میگردد و نگرانیها درباره بروز جنگ تجاری جدید و تنش سیاسی میان پکن و واشنگتن در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ افزایش یافته است.
ترامپ جمهوریخواه در اولین دوره ریاست جمهوری خود روابط پرتنشی با پکن داشت میلیاردها دلار تعرفه بر کالاهای چینی وضع کرد و پکن نیز در اقدامی تلافیجویانه بر واردات کالاها از آمریکا تعرفه وضع کرد.
ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود از ادامه رویکرد پیشین خود خبر داد و گفت که تعرفه ۶۰ درصدی بر کالاهای چینی اعمال خواهد کرد. این در حالی است که وی افرادی را برای حضور در کابینه خود معرفی کرده است که رویکرد تندی در قبال چین دارند.
ترامپ، مارکو روبیو را به عنوان وزیر خارجه و «مایک والتز» را به عنوان مشاور امنیت ملی خود معرفی کرده است که هر دو جزو چهرههای تندرو در قبال چین به شمار میآیند.