به گزارش ایرنا، لوبیا بخشی از تاریخ مردم شهرستان خمین است و برخلاف تیغ برنده خشکسالی این دیار همچنان حرف اول در تولید لوبیای مرغوب را در استان مرکزی و کشور میزند.
خمین از توابع استان مرکزی قطب تولید بذر اصلاح شده لوبیای کشور و دومین تولید کنند لوبیای استان مرکزی است.
وجود خشکسالیهای سالهای اخیر سطح زیر کشت لوبیا در خمین را از ۶ هزار هکتار به سه هزار هکتار کاهش داده است و افزایش قیمت نهادهها و قیمت پایین این محصول بهره برداران را دچار مشکلات بسیار کرده است.
شهرستان خمین دارای ۱۳ هزار بهرهبردار کشاورزی است و مهمترین محصولات این خطه گندم، جو، سیب زمینی، پیاز و لوبیا است.
تولید هشت هزار و ۱۰۰ تن لوبیا در خمین
به گفته رییس اداره جهاد کشاورزی خمین ، در سال زراعی جاری هشت هزار و ۲۶۰ تُن حبوبات در سه هزار و ۵۹۶ هکتار سطح زیرکشت خمین تولید و روانه بازار مصرف شد.
احمدرضا جعفری بیان کرد: این میزان حبوبات هشت هزار و ۱۰۰ تُن آن به تولید لوبیا اختصاص دارد که در سه هزار هکتار از اراضی خمین برداشت شده است.
وی افزود: پنج هزار و ۶۰۰ تُن لوبیا چیتی در ۲ هزار هکتار، یکهزار و ۵۰۰ تُن لوبیا قرمز در ۶۰۰ هکتار و یکهزار تُن لوبیا سفید در ۴۰۰ هکتار سطح زیر کشت این محصول در خمین در سال زراعی جاری برداشت شد.
جعفری با اشاره به اینکه کشت لوبیا به عنوان یکی از مهمترین محصولات خمین محسوب میشود و این شهرستان قطب تولید لوبیای کشور است، ادامه داد: تولید لوبیا زمینه اشتغال ۱۲ هزار نفر را در این شهرستان فراهم کرده است..
رئیس جهاد کشاورزی خمین گفت: ۴۰ واحد بوجاری و بستهبندی لوبیا در خمین فعالیت دارند.
جعفری با اشاره به تهدید خشکسالی ها و ضرورت تغییر آبیاری در بخش کشاورزی گفت: ۹ هزار هکتار از ۵۰ هزار هکتار اراضی زراعی این شهرستان تاکنون با سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شده است و طی سالیان گذشته و بر اساس احساس نیاز موجود بواسطه بحران خشکسالی، اجرای سیستمهای آبیاری تحت فشار به سمت سیستمهای قطرهای سوق داده شد و در این راستا رشد بسیار خوبی در شهرستان صورت گرفته است.
گام های بلند ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین برای مبارزه با خشکسالی
ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین به عنوان تنها مرکز تخصصی تحقیقات این محصول در کشور یکی از مزایای قابل توجه در شهرستان خیمن محسوب میشود.
ایستگاه ملـی تحقیقات لوبیای خمین از معتبرترین کانون های تحقیقی برای تولید این ماده غذایی است که سال ۱۳۷۳ فعالیت خود را آغاز و تاکنون صدها طرح تحقیقاتی در زمینه محصول لوبیا توسط محققین و کارشناسان در این مرکز اجرا شده است.
محققان و کارشناسان مرتبط با زراعت این محصول از سراسر کشور برای آموزش وتبادل یافتههای تحقیقاتی در ارتباط مداوم با این ایستگاه هستند.
به گفته رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، با توجه به ارزش غذایی دانه لوبیا در تغذیه انسان، ارزآوری این محصول از طریق صادرات و اهمیت کشت آن در خمین، ایستگاه تحقیقات لوبیای خمین بر اساس طرح جامع توسعه تحقیقاتی کشور با رویکرد استانی، کشوری و حتی بینالمللی، از سال ۱۳۷۳ شروع به فعالیت کرده است.
غلامرضا گودرزی گفت: گسترش فعالیتهای ایستگاه تحقیقات لوبیای خمین به میزانی است که به عنوان مرجع خدماترسانی به سایر مراکز تحقیقاتی مهم کشور با هدف اجرای طرحهای تحقیقاتی و ارائه راهکارهای جدید در زمینه تحقیقات لوبیا فعالیت میکند و با توجه به گسترش فعالیتهای تحقیقاتی و آموزشی، این مجموعه در سال ۱۳۹۵ به پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا تبدیل شد.
وی با اشاره به برگزاری کارگاه ملی انتقال یافتههای تحقیقاتی حاصلخیزی و تغذیه، به زراعی، به نژادی و گیاه پزشکی لوبیا در شهریورماه سال جاری در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیای خمین، گفت: حدود ۱۵۰ نفر از کارشناسان و کشاورزان پیشرو استانهای مرکزی، فارس، زنجان، لرستان و چهارمحال و بختیاری دراین کارگاه ملی شرکت کردند.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، هدف برگزاری این کارگاه را ارائه آخرین یافتههای تحقیقاتی در زمینه مسائل و مشکلات محصول لوبیا از جمله حاصلخیزی و تغذیه، به زراعی، به نژادی و گیاهپزشکی بیان کرد.
گودرزی افزود: آشنایی با آخرین رقمهای معرفی شده لوبیا در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیای خمین از دیگر اهداف برگزاری این کارگاه آموزشی است.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی ادامه داد: فعالیتهای آموزشی در بخش کشاورزی با هدف توسعه و توانمندسازی دانشی و مهارتی سرمایههای انسانی بخش کشاورزی، تسهیل فرآیند انتقال دانش و فناوریهای نوین به مخاطبان و فراگیران و توسعه و ارتقای مهارتهای شغلی مخاطبان و فراگیران تعریف شده است.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات نیز ایستگاه تحقیقات لوبیای خمین را مرکز اصلی فعالیتهای بهنژادی و به زراعی در تولید لوبیا در کشور معرفی کرد که توانسته ارقام جدیدی از این محصول را معرفی کند.
حسین جعفری با اشاره به اهمیت لوبیا در تغذیه ادامه داد: این محصول به دلیل برخورداری از ارزش تغذیه و مواد معدنی، آنتی اکسیدان و میزان پروتئین جایگزینی خوبی برای پروتئینهای حیوانی است.
وی گفت: آب، تنشهای محیطی ، تغییرات اقلیمی و مکانیزاسیون از جمله موانع تولید محصول لوبیا است که نیازمند ارائه راهکارهای جدید برای رفع این موانع است.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات توضیح داد: برخلاف اقدامات انجام شده و استفاده از روشهای جدید توسط محققان، لوبیا هنوز یک محصول پر آب بر است.
جعفری افزود: استانهایی مانند مرکزی و لرستان ظرفیت تولید لوبیا تا میزان سه تن در هر هکتار را دارند در حالیکه در دیگر مناطق کشور تولید این محصول یک تن در هر هکتار است و باید به تغییرات اقلیمی به ویژه افزایش دما توجه کرد و از روشهای به نژادی و به زراعی در تولید این محصول استفاده شود.
وی تاکید کرد: با توجه به هزینههای برداشت محصول لوبیا باید به مکانیزاسیون در برداشت این محصول توجه شود.
۶ لاین جدید لوبیا در این پردیس پس از ۱۲ سال سال کار تحقیقاتی
عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین گفت: ۶ لاین جدید لوبیا در این پردیس پس از ۱۲ سال سال کار تحقیقاتی، دورگ گیری، خالص سازی، و آزمایش از بین یکهزار نوع لوبیا برای نامگذاری معرفی شدند.
حمیدرضا دری افزود: این ارقام جدید لوبیا شامل چهار رقم لوبیا چیتی، یک رقم لوبیا قرمز و یک رقم لوبیا سفید می شود.
وی ادامه داد: چهار رقم جدید لوبیا چیتی پس از هفت سال از معرفی ارقام کوشا و غفار که رقم جدید معرفی نشده است، اکنون به ثمر نشسته است.
عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین گفت: این ارقام جدید از نظر تیپ رشد و دوره رسیدگی با ارقام قبلی متمایز هستند و نسبت به آنها برتری دارند.
دری تصریح کرد: ارقام لوبیا چیتی قبلی به ویژه غفار دارای رشد نامحدود و دوره رشد طولانی بودند و کشاورزان تمایل کمتری نسبت به کاشت این نوع از لوبیا چیتی داشتند.
وی اظهار کرد: چهار رقم جدید لوبیا چیتی ( KS۲۱۵۰۰، KS۲۱۵۶۵ ،KS۲۱۵۳۸ ،KS۲۱۵۳۸ KS۲۱۴۹۲) که برای نامگذاری معرفی شدند دارای ویژگیهای رشد محدود، ایستاده و زودرس هستند.
عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین با اشاره به تنوع در عملکرد و دوره رسیدگی این چهار قم لوبیا چیتی، افزود: این ارقام میتوانند نیازهای مناطق مختلف را تامین کنند.
دری اضافه کرد: ارقام جدید لوبیا چیتی از نظر دوره رشد از ۹۲ روز تا ۱۰۰ روز متنوع هستند در حالیکه دوره رشد ارقام موجود ۱۰۵ روز با عملکرد متوسط تا بالا است.
وی توضیح داد: چهار رقم لوبیا چیتی معرفی شده از نظر تنشهای محیطی مقاومتر هستند و از عملیات زراعی و در مراحل داشت مناسبتر هستند و مقاومت آنها نسبت به خشکی و تنشها نسبت به بقیه ارقام موجود بیشتر است.
عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین افزود: از نظر مکانیزاسیون و به ویژه برداشت نیز شرایط بهتری نبست به بقیه ارقام لوبیا دارند.
دری با اشاره به معرفی لاین جدیدی از لوبیا قرمز در پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین، افزود: این لاین که فعلا با عنوان KS۳۱۲۸۵ خوانده میشود، ایستاده، دارای رشد محدود، دانه درشت و عملکرد بالا و زودرس است.
وی یادآور شد: بهترین رقم لوبیا قرمزی که تاکنون معرفی شده یاقوت است اما نوع جدید، بازارپسندتر، مقاومتر نسبت به تنشهای محیطی و قابل برداشت قبل از سرمای فصل پاییز است.
عضو هیات علمی پردیس تحقیقات و آموزش لوبیا خمین با اشاره به معرفی لاین جدیدی از لوبیا سفید KS۴۱۲۴۷ برای نامگذاری، گفت: عملکرد بالاتر، دانه درشت بودن، بازار پذیری، مقاوم نسبت به آفات و زودرس بودن از ویژگیهای این رقم لوبیا سفید است.
دری خاطرنشان کرد: ۶ رقم جدید لوبیا تا پایان سال جاری از طریق موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر نامگذاری و معرفی میشوند.
برگزاری جشنواره لوبیا فرصتی برای معرفی لوبیای خمین
به گفته بخشدار بخش کمره خمین دومین جشنواره لوبیا با بیش از ۳۰ غرفه محصولات لوبیا، کشاورزی بخش کمره، ادوات کشاورزی، فرآوردههای لبنی، محصولات دامی و صنایع دستی در شهر قورچی باشی خمنی برگزار شد.
محمد محمدی تاکید کرد: چهار کارگاه آموزشی با حضور اساتید برتر کشور در زمینه کشاورزی همزمان با جشنواره برگزار شد.
شهردار شهر قورچی باشی برگزاری جشنوااره لوبیا را فرصتی مناسب برای معرفی این محصول و ارتقای دانش لوبیا کاران عنوان کرد.
محمدرضا دبیری با اشاره به حضور یکی ازشرکتهای دانش بنیان در زمینه رشد لوبیا در این دوره از جشنواره گفت: آشنایایی بهرهبرداران با آخرین یافته های علمی درزمینه افزایش تولید لوبیای مرغوب زمینه فروش بهتر و صادرات این محصول را فراهم میکند.
شهرستان خمین دارای ۱۰۵ هزار نفر جمعیت، ۲ شهر به نامهای خمین و قورچیباشی، ۲ بخش به نامهای مرکزی و کمره و ۱۸۲ روستا است که در ۶۵ کیلومتری جنوب اراک مرکز استان مرکزی قرار دارد.