سمنان - ایرنا - توجه به محتوای کتاب‌ها با هدف پیشگیری از مسمومیت افکار و اندیشه‌ها، دغدغه‌مندی در ترویج فرهنگ کتابخوانی، بالابودن سرانه تعداد و فضای کتابخانه‌ای و شمار اعضای کتابخانه‌های استان بیش از میانگین کشوری، از موضوع‌های مطرح شده در جشن کتاب به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در دارالمرحمه «هشتمین پایتخت کتاب ایران» بود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، بیست و چهارم تا سی‌ام آبان هفته کتاب و کتابخوانی و کتابدار نامگذاری شد تا گوشزدی بر اهمیت به مساله کتاب، کتابخوانی و ترویج فرهنگ مطالعه به عنوان یکی از راه های مهم توسعه فرهنگی در جامعه باشد.

نیاز به دانستن و فهمیدن از نیازهای اصلی انسان است که این نیاز مهم تنها از راه مطالعه و کتابخوانی تامین می شود. انسان برای اینکه بتواند به نیازهای خود به دانستن و فهمیدن پاسخ دهد باید روزانه ساعت مشخصی را به مطالعه و کتابخوانی بپردازد و فراهم بودن زیرساخت‌ها از فعالیت کتابخانه گرفته تا محتواهای استاندارد، به روز و درست برای پیشگیری از ایجاد انحراف اندیشه‌ها از رکن‌های مهم برای پاسخ به نیاز اصلی دانستن در انسان است.

برای گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی و کتابدار همایش «جشن کتاب استان و تجلیل از فعالان حوزه کتاب و کتابخوانی» روز یکشنبه با حضور حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی، نماینده ولی فقیه در استان و امام‌ جمعه سمنان و سیدمحمدرضا هاشمی استاندار سمنان و دیگر مسوولان استانی در سالن همایش کتابخانه عمومی استان برگزار شد.

مراقب کتاب‌های مسموم‌کننده اندیشه‌ها باشیم

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه سمنان در این آیین گفت: کتاب غذای روح است و همان‌طوری که باید امنیت غذایی جسم مورد توجه باشد، باید امنیت غذای روح هم مورد توجه باشد؛ چرا که مسموم‌کننده ذهن‌ها است.

حجت‌الاسلام و المسلمین مطیعی افزود: همان‌طور که غذای مسموم به جسم آسیب می‌زند، کتاب‌های مضر نیز مسموم کننده اندیشه‌، اخلاق و آسیب‌زننده است.

وی با اشاره به فرموده رهبر معظم انقلاب ادامه داد: کتاب خوب از ابزارهای کمال بشری است و امروز کتابخوانی و علم‌آموزی یک وظیفه و واجب دینی است. نخستین فرد پشتیبان نهضت کتابخوانی و دغدغه‌مند در این زمینه رهبر معظم انقلاب هستند.

امام جمعه سمنان بیان کرد: کتابداران با اخلاق نیکو و پاسخگویی به مراجعه‌کنندگان با مهربانی جاذبه‌ای برای جذب مخاطبان به کتابخوانی هستند.

دانش سمنانی‌ها عامل اصلی پایین بودن میزان آسیب‌های اجتماعی است

استاندار سمنان بیان کرد: بالابودن سطح سواد در این استان بالاتر از میانگین کشوری و ارتقای آگاهی، سطح دانش و اندیشه مردم از عوامل مهم روند کاهشی و پایین بودن آسیب اجتماعی در این استان است.

هاشمی افزود: بیش از ۸۰ کتابخانه عمومی و مشارکتی در این استان وجود دارد که ۵۰ کتابخانه شهری و ۳۰ کتابخانه روستایی است.

وی با اشاره به ظرفیت‌های علمی این استان و اثرگذاری‌ آن در نقاط مختلف کشور و افتخار سمنان برای قرارگیری استادان آن در فهرست یک درصد دانشمندان برتر جهان گفت: تمامی این موارد نشان از فرهیختگی مردم استان سمنان است.

به گفته وی، همه خانواده‌ها با کتاب و کتاب‌خوانی آشنایی دارند و هیچ چیز جای کتاب را نمی‌گیرد و کتابخوانی در افزایش آگاهی جوانان و نوجوانان موثر است.

وی اظهار کرد: امروز حامی اصلی کتابخانه های شهرداری‌ها هستند و انتظار می‌رود با پرداخت نیم‌درصد از درآمدها، در ترویج فرهنگ مطالعه و توسعه کتابخانه ها کمک کنند.

استاندار سمنان گفت: مدیری موفق خواهد بود که نامه امام علی (ع) به مالک اشتر را سرلوحه امور خود قرار دهد.

۴۶۰ عنوان برنامه در هفته کتاب سمنان

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی سمنان گفت: اجرای بیش از ۴۶۰ عنوان برنامه فرهنگی، تبلیغی و ترویجی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی در دستور کار است.

محمد طاهریان افزود: یکی از ویژه برنامه‌های امسال نهاد کتابخانه‌های عمومی «گعده امین» با هدف واکاوی زاویه‌های مغفول ادیب انقلاب، رهبر معظم انقلاب در دستور کار است که با حضور شاعران و نویسندگانی که به محضر رهبر انقلاب رسیده‌اند، برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: آغاز عملیات ساخت کتابخانه و راه‌اندازی نخستین کتابخانه سیار کشور روز سوم آذر در شاهرود، رونمایی از کتاب، نقد و بررسی کتاب، معرفی کتاب، کارگاه مشاوره، نشست مطالعاتی، قصه‌گویی برای کودکان و نونهالان، نشست کتابخوان‌ها، بازدید از کتابخانه‌ها توسط دانش آموزان، کارگاه‌های آموزشی، نمایشگاه‌های کتاب در کتابخانه‌ها و جمع‌خوانی و برگزاری همایش گرامیداشت مقام شامخ علمی علامه طباطبایی، از دیگر برنامه‌های گرامیداشت هفته کتاب و کتابخوانی در سمنان است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی سمنان بیان کرد: ۷۶ کتابخانه در این استان وجود دارد و طبق گزارش‌ها سرانه کتابخانه‌ به ازای هر ۲۵ هزار نفر در این استان ۲ و هفت دهم و بالاتر از میانگین کشوری است.

وی اضافه کرد: ۴۴ هزار و ۳۸۷ نفر عضو کتابخانه نهادی و ۶ هزار و ۲۵۲ نفر عضو کتابخانه مشارکتی در استان سمنان هستند و در مجموع کتابخانه‌های این استان ۵۰ هزار و ۶۴۰ عضو فعال دارد که دست‌کم یکبار در سال به کتابخانه مراجعه دارند.

سمنان از استان‌های سرآمد در مطالعه کتاب

به گفته وی، سرانه عضویت در کتابخانه‌ها در استان سمنان به ازای هر ۱۰۰ نفر، هفت و ۲۱ صدم نفر و این شاخص در کشور زیر ۲ نفر است و همین آمار از ملاک‌های انتخاب سمنان به عنوان «پایتخت کتاب ایران» است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی سمنان گفت: ۲۸ هزار و ۹۶۲ متر مربع زیربنای کتابخانه‌های این استان است و سرانه زیربنایی کتابخانه در سمنان به ازای هر ۱۰۰ نفر، چهار و یک دهم مترمربع و در کشور یک و هشت دهم متر مربع است.

وی اظهار کرد: یک میلیون و ۱۷۷ هزار و ۶۹۴ نسخه کتاب به‌روز در کتابخانه‌های استان سمنان موجود است.

کتاب «بر انگشت یار» اثر فاطمه سعیدی و «فرمانده همبازی کودکان» نوشته علی دولتی، ویژه نابینایان و به خط بریل در این آیین رونمایی شد. 

به گزارش ایرنا، از ۷۶ کتابخانه استان، ۵۶ باب کتابخانه نهادی، ۱۷ باب کتابخانه مشارکتی و سه کتابخانه مستقل فعالیت دارند. ۲۲ کتابخانه روستایی و ۳۴ کتابخانه شهری در استان سمنان وجود دارد.

اعضای شهری کتابخانه‌های عمومی استان ۳۷ هزار و ۸۴۵ نفر، عضو روستایی ۶ هزار ۵۴۲ نفر و در مجموع بیش از ۴۴ هزار نفر عضو کتابخانه‌های استان هستند.