به گزارش ایرنا، تغییرات اقلیمی و از بین رفتن تنوع محیطی در سالهای اخیر روایت سرسبزی خراسان شمالی را زیر سوال برده و از آنجایی که دیار فرهنگ ها ششمین استان حادثه خیز و سومین استان درگیر با خشکسالی نام نهاده شده است، منابع طبیعی آن نیز متاثر از این بحران ها در معرض نابودی قرار داشت.
از ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی؛ یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است و بر اساس نظر دست اندرکاران این حوزه؛ مرتع بیشترین گستره این خطه را تشکیل می دهد و بیش از هر حوزه ای در معرض تخریب قرار دارد.
این استان نیز با اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت در بازه زمانی چهارساله نخستین گام توسعه جنگلها را با هدف پیشگیری از تغییرات اقلیمی و کاهش مخاطرات زیست محیطی برداشته است.
مهمترین بخش اجرای این طرح، آماده شدن نهال و توان استانهای مختلف در زمینه تولید نهال بوده و خوشبختانه تاکنون اقدامات موثری در کاشت و تولید نهال در خراسان شمالی برداشته شده است.
مردمی بودن و مشارکت دستگاه ها شاخصه اصلی این طرح در سرسبزی و تنفس خراسان شمالی به شمار می رود.
در این راستا با «شهرام عسگری» رییس اداره جنگلداری و جنگلکاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسانشمالی به گفت و گو می پردازیم.
ایرنا: سهم خراسان شمالی در پویش "کاشت یک میلیارد درخت" چقدر است؟
عسکری: این پویش از سال گذشته در سراسر کشور آغاز و طرحی چهارساله است که در جریان آن سالانه ۲۵۰ میلیون نهال تولید و با همکاری مردم در نقاط مورد نظر کاشته می شود.
تعهد استان خراسان شمالی در طرح کاشت یک میلیارد درخت در چهارسال ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار اصله نهال است که سهم استان کاشت ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار اصله نهال در سال بود.
این طرح به صورت نهال کاری و بذرکاری در مناطقی از استان اجرا شده و در دست اجرا می باشد که عرصهها، مطالعه و گونههای مناسب آن مشخص شده است.
ایرنا: تاکنون چند اصله نهال در قالب این طرح تولید شده است؟
عسگری: یک میلیون و ۸۲۰ هزار اصله نهال در قالب طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت از ۱۱ آذرماه ۱۴۰۲ تاکنون در استان تولید و ۸۲۵ هزار اصله از این تعداد نهال در سطح چهار هزار و ۹۰۰ هکتار کاشت شد.
نهال ها در فاز نخست با همکاری هلال احمر، بسیج سازندگی، نیروی انتظامی، آموزش و پرورش، حوزه علمیه، همیاران طبیعت، شهرداری و دهیاری اصله نهال ها در نهالستان های دولتی و خصوصی کاشت شد.
همچنین در این مدت بذرکاری در سطح یک میلیون و ۳۹۰ هزار گونه انجام شد.
ایرنا: در سال دوم اجرای طرح چه برنامه هایی انجام شده است؟
عسگری: در راستای طرح کاشت یک میلیارد درخت که برای دومین سال است در این استان انجام می شود در اراضی مستثنیات، نهال پسته، بادام، صنوبر و غیره و زمین های دولتی با مدیریت منابع طبیعی با استفاده از پوشش درخت(نهال گلدانی و ریشه ای) آن قسمت انبوه خواهد شد.
نهال ریشه ای باید خزان شود و با فصل پاییز درختان در نهالستان به خزان می رسند و آماده توزیع جهت کاشت است.
همچنین عرصه هایی که قبلا جنگل کاری شده در روستاهای «قولانلوی کاستان، هاور و جوزک شهرستان سملقان»، جهت نیاز آبی و چاله کنی در حال انجام است و پیش بینی می شود که پنج هزار اصله نهال درخت کشت شود.
ایرنا: سال گذشته چه تعداد اصله نهال تولید و کاشت شد؟
عسگری: ۶۶۸ هزار اصله نهال مناسب فضای سبز و زراعت سال گذشته در نهالستان های دولتی بجنورد تولید شد.
همچنین ۳۵۸ هزار اصله نهال با گونه های زبان گنجشگ، افرا، ارغوان، کاج و عرعر به تناسب نیاز بین دستگاه های اجرایی استان از جمله آموزش و پرورش، سپاه، بسیج سازندگی، راه و شهرسازی، دستگاه های انتظامی خدماتی، شهرداری و دهیاری ها توزیع و کاشت شد.
طبق تفاهم نامه انجام شده بین راه و شهرسازی، شهرداری بجنورد و ادارت کل منابع طبیعی و آبخیزداری، قسمتی از نهال ها در اختیار شهرداری بجنورد و شهرستان ها و دهیاری های کل استان قرار خواهد گرفت.
ایرنا: امسال چند اصله نهال در استان تولید خواهد شد؟
عسگری: قرار است امسال یک میلیون و ۵۰۰ هزار اصله نهال از نهالستان های دولتی استان تولید شود.
۲۰۰ هزار اصله نهال پسته بین متقاضیان جهت کاشت در اراضی مستثنیات استان از مهرماه امسال تاکنون توزیع شده و پیش بینی می شود تا ۲۵۰ هزار اصله نهال این محصول توزیع شود.
همچنین ۱۰ هزار اصله نهال بین افراد بسیج سازندگی استان توزیع شد، در مرحله کاشت گروه های جهادگر با مراجعه به روستاها و شناسایی آن، نیاز و تعداد اصله نهال را به ادارات منابع طبیعی شهرستان ها معرفی می کنند.
پس از بازدید کارشناس جنگل و تایید آن، متقاضیان جهت تحویل نهال به مرکز استان معرفی خواهند شد، اکنون در فرآیند تحویل نهال هستیم.
ایرنا: در راستای کاشت نهال در فضای سبز چه اقداماتی انجام شده است؟
عسگری: کاشت نهال فضای سبز هنوز شروع نشده و به تمام دستگاه های اجرایی نامه نگاری شده تا نهال مورد نیاز خود را جهت کاشت عرصه های جنگل کاری و فضای سبز اعلام کنند.
شهرداری بجنورد امسال برای کاشت ۲۰۰ هزار اصله نهال درخواست داده و تامین خواهد شد.
تامین نهال های مورد نیاز شهرداری جهت فضای سبز کمربندی شمال گذر بجنورد، پارک ها، فضای سبز داخل شهر، میادین و بلوارها انجام خواهد شد.
خراسان شمالی ذخیره گاه ژنتیک انواع گیاهان و درختان جنگلی است و ۲۵ هزار هکتار از جنگل های این استان هیرکانی و بقیه ایرانی تورانی است که گونه های ارس، افرا، زالزالک و کرکو را در خود دارد.