به گزارش ایرنا، «علی صفری» روز دوشنبه در نشست خبری روز جهانی خاک در استان مرکزی، افزود: حاصلخیزی خاک در تمام کشور درحال کاهش و فرسایش خاک درحال افزایش است که برای جلوگیری از عواقب آن باید چارهاندیشی و برنامهریزی منسجم پیشبینی شود.
وی بیان کرد: زنگ خطر در حوزه خاک به عنوان یکی از عوامل تولید محصولات کشاورزی به صدا درخواهد آمد و باید برای جلوگیری از فقیرشدن خاک و کاهش بهرهوری زمینهای کشاورزی، طرحهای پیشگیرانه تدوین کرد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه، متوسط فرسایش خاک در ایران ۲۴ تن در هکتار است. گفت: فرسایش از خطراتی است که خاک را تهدید میکند و در سال ۹۰ حدود چهار میلیون تن خاک در سطح کشور دچار فرسایش شد.
صفری افزود: بستر تولید در کشاورزی، خاک و آب است اما برای این مهم، عنصر خاک از اهمیت ویژهای نسبت به آب برخوردار است و اکنون که با ناترازی آب در بخش کشاورزی مواجه هستیم باید بهرهوری در آب بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
وی بیان کرد: میتوان با اقدامات پیشگیرانه از تهدیدهایی که در زمینه فرسایش خاک و آب موجب نابودی این دو عنصر مهم در بخش کشاورزی را فراهم میکند با برنامهریزی و آگاهی بخشی به جامعه، پیشگیری کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: در بخش کشاورزی آب و خاک بستر تولید هستند و امنیت غذایی از این ۲ عنصر حاصل میشود و اکنون خاک در خطر بوده و وضعیت آب نیز بحرانی است.
صفری گفت: اقداماتی در زمینه جلوگیری از هدر رفت آب انجام شده ولی در زمینه خاک آنگونه که باید به آن پرداخته نشده و حساسیتزایی در این زمینه صورت نگرفته است.
وی بیان کرد: حمایت از افزایش بهرهوری در دستور کار متولیان است و برای این مهم ۵۰ درصد اراضی کشاورزی استان مرکزی به آبیاری نوین مجهز شده است ولی در حفظ و نگهداری خاک غفلت شده که ارزش آن از آب بیشتر است.
مدیرآب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی هم در این نشست گفت: خاک از جهات مختلف مانند آلودگی هوا، استفاده از سموم و کود شیمیایی، فرونشست زمین و تغییرکاربری در اراضی کشاورزی درحال فرسایش است.
رسول شمسی افزود: برای عنصر آب، یک دستگاه مشخصی متولی است اما در حوزه خاک چند دستگاه متولی هستند و مدیریت واحد وجود ندارد و انسجام در این حوزه ضروری است.
وی بیان کرد: یکی از راهکارهای مهم و عملیاتی برای جلوگیری از فرسایش خاک، اجرای طرحهای آبخیزداری است که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته ولی نیاز است با تامین اعتبارات لازم، خاک استان را از انواع تهدیدهای انسانی و طبیعی محافظت کرد.
استان مرکزی با یک میلیون و ۴۱۴ هزار نفر جمعیت و ۱۲ شهرستان در قلب کشور قرار دارد. استان مرکزی بهعنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب میشود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که ۹۰ هزار بهرهبردار شامل ۲۰ درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
۶۷۰ هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و ۲ دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال میشود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گلها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیتهای علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.