تهران بزرگ - ایرنا - رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران با بیان اینکه آمادگی دستگاه‌های متولی بالاست، گفت: این آمادگی در شرایطی است که آهنگ مدیریت بحران کشور گوش‌نواز نیست.

به گزارش خبرنگار ایرنا، علی نصیری روز دوشنبه در نشست خبری دهمین کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا افزود: در سال‌های اخیر وسعت و پیشرفت دستگاه‌ها از جمله اورژانس، هلال احمر و سایر دستگاه‌های متولی ماده ۲ قانون مدیریت بحران کشور قابل توجه بوده اما بدلیل عدم مدیریت یکپارچه مدیریت بحران صدایش بلند نیست.

وی اظهار کرد: در زمان وقوع حوادث همه دستگاه‌ها با تمام قوا پای کار می‌آیند اما مدیریت بحران در زمان حادثه رهبر واحد ندارد و این نقطه ضعف است. آموزش همگانی مدیریت بحران برای مردم ضروری است و باید آگاه باشند در زمان زلزله و سیل به چه مکان‌هایی پناه ببرند.

به گفته وی، اگر چه آشنایی مردم نسبت به گذشته با این موضوعات بیشتر شده اما همچنان جای کار هست و باید اعلام کنیم در ۲ سال اخیر در شهر تهران برای ۵۰۰ هزار نفر از مردم آموزش‌های مدیریت بحران برگزار شده اما همچنان در این زمینه باید کار بیشتری انجام داد.

نصیری تاکید کرد: موضوع اصلی مدیریت بحران انسان است چرا که جان قیمت ندارد و وقتی صحبت از مدیریت یکپارچه خطر می‌کنیم تلاش داریم با آمادگی جامعه در کنار بروز رسانی تجهیزات و نیروی انسانی به خوبی در مقابله با حوادث طبیعی عمل کنیم اگر چه ایراد هم داریم ولی نقاط قوت بسیار داریم که باید به اشتراک گذاشته شود.

ربیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران اظهار کرد: سال ۱۳۸۲ اولین کنگره به ریاست مسعود پزشکیان برگزار شده بود و تا امروز که بیش از ۲ دهه از شروع این حرکت گذشته، مسیر روبه رشدی سپری شده است.

وی افزود: یکی از محصولات این کنگره و دبیرخانه آن، قانون مدیریت بحران کشور است. کنگره فعلی یک شعار محوری به نام مدیریت یکپارچه خطر بلایا دارد. مدیریت خطر مدیریت پیش‌دستانه و مدیریت ریسک است و پاسخ به بحران مربوط به پس از آن است. به عنوان نمونه زلزله یک خطر جدی است که وقتی تبدیل به بحران می‌شود که انسان‌ها در نقطه و جایی مسائل مربوط به آن را رعایت نکردند. اگر مدیریت بحران فقط پاسخ به بحران و غافلگیر شدن نسبت به آن باشد، این یک پارادیم شکست خورده است.

مشکل اصلی مدیریت بحران در کشور، یکپارچه عمل نکردن است

نصیری ادامه داد: مشکل اصلی مدیریت بحران در کشور، یکپارچه عمل نکردن در این حوزه است. دستگاه‌هایی مانند اورژانس، آتش‌نشانی، هلال احمر و سایر دستگاه ها همه کمک می‌کنند و وظایف خود را به خوبی انجام می‌دهند اما آهنگی که در صحنه مدیریت بحران به گوش می‌رسد گوش‌نواز نیست علیرغم اینکه در تک نوازی صحنه مدیریت بحران، نوازندگان خوبی داریم. بر همین اساس؛ کنگره بین‌المللی سلامت در حوادث و بلایا به عنوان مهمترین رویداد علمی مدیریت بحران کشور، شعار مدیریت یکپارچه خطر بلایا را انتخاب کرده است.

رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درباره آموزش مباحث مربوط به مدیریت بحران در کشور اضافه کرد: طبق قانون، دانشجویان و دانش آموزان باید یک درس الزامی راجع به مدیرت بحران را بگذرانند و باید در مدارس و دانشگاه‌ها این درس تدریس شود.

وی اظهار کرد: تاکنون ۲ هزار نفر در سایت ثبت‌نام کردند و هفت مجله علمی برای چاپ محلات برگزیده کنگره اعلام آمادگی کردند که نشان از اعتبار کنگره دارد. این کنگره ۱۳۱ سخنران دارد و ۲ جشنواره عکس و نقاشی با محورهای مختلف نیز در آن خواهیم داشت.

وی اضافه کرد: محورهای دهمین کنگره بین‌المللی سلامت در حوادث و بلایا، شامل موضوعاتی از قبیل؛ تغییر اقلیم، سلامت و امنیت غذایی، مدیریت یکپارچه خطر حوادث ترافیکی، مشارکت جامعه؛ رکن تاب‌آوری در بلایا، مباحث روانی و اجتماعی، مدیریت یکپارچه رویدادهای زیستی با نگاهی به تهدیدات پیش رو، مدیریت یکپارچه خطر تجمعات انبوه، سلامت باروری، جوانی جمعیت و مدیریت خطر بلایا، توسعه پایدار مبتنی بر آگاهی و شناخت خطر، توسعه پایدار مبتنی بر شناخت و درک خطر، توسعه فناوری، هوشمندسازی و تصمیم‌گیری بر محور کلان‌داده ها در بلایا، ارتقای ایمنی، پیشگیری و کاهش خطر بلایا، پدافند غیرعامل و هماهنگی حوزه سلامت با سایر حوزه‌ها می‌شود.

به گفته دبیر علمی کنگره بین‌المللی سلامت در حوادث و بلایا؛ ۴۵۲ مقاله به دبیرخانه کنگره رسید و در داوری حدود ۲۰ مقاله به برای سخنرانی در کنگره انتخاب شدند و سه بازدید میدانی درباره سیل و روددره و گسل زلزله و بازدیدی از ساختمان سازمان پیشگیری در حاشیه برگزاری این کنگره پیش‌بینی شده است.

همچنین در ادامه این نشست جلیل عرب‌خردمند رئیس کنگره بین‌المللی سلامت در حوادث و بلایا تاکید کرد: تجارب و دستاوردهای عملی دوران دفاع مقدس، باید به عنوان یک ساختار نگهداری می‌شد تا امروز در حوادث طبیعی و حوادث انسان‌ساخت مورد استفاده قرار می‌گرفت.