به گزارش ایرنا، سیدمحمد نقیب در گفت و گویی اظهار کرد: ممکن است فردی در تهران دچار آسیب شود اگر به عنوان نمونه معتاد باشد به مراکز ترک اعتیاد ارجاع داده میشوند نباید معتادان متجاهر در مددسرا حضور داشته باشند این مکانها فقط برای بیخانمانها، بیسرپرستان و کارتنخوابها است.
اتوبوسهای سیار در خدمت افراد بیخانمان تهران
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: با توجه به وجود برخی افراد بیخانمان در سطح این کلانشهر، اکنون اتوبوسهای سیار در راستای ارائه خدمات به این افراد در نظر گرفته شده است.
وی درباره ساماندهی آسیبهای اجتماعی و اینکه شبهای سرد و زمستان در راه است برای ساماندهی افراد بیخانمان چه فعالیتی دارید، اظهار کرد: برای ایجاد مددسرا و گرمخانههای اقدامات خوبی انجام شده که در مددسرای ثابت ۲ هزار نفر ظرفیت برای این افراد بیخانمان وجود دارد.
وی ادامه داد: وضعیت سالهای گذشته نشان میدهد که این ظرفیت هیچگاه پُر نشده است و مشکلی برای تامین فضای موردنیاز برای موضوع افراد بیخانمان وجود ندارد.
نقیب ادامه داد: تدبیر ویژهای در این زمینه پیشبینی شده تا زمستان گرمی در سطح شهر تهران داشته باشیم به محض آغاز سرما مددسراهای سیار فعال شده و افراد بیخانمان در میادین مختلف میتوانند از خدمات این مددسراهای سیار از طریق اتوبوس استفاده کنند.
وی اضافه کرد: در همین راستا اتوبوسهای سیار در میدانهای شوش، تجریش و محمدیه مستقر است و فضایی گرم و تغذیه شبانه برای این افراد در نظر گرفته شده است. ممکن است برخی از شهروندان به مددسراهای ثابت علاقهمند نباشند برای آنها این امکانات به صورت سیار فراهم است.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران ظرفیت این اتوبوسهای سیار را ۴۰۰ نفر عنوان کرد و گفت: امکان افزایش این مددسراهای سیار در قالب اتوبوسها تا یک هزار نفر افزایش یابد.
وی افزود: به همین منظور اتوبوسهای شرکت واحد تا صبح با بخاری روشن گرمای موردنیاز این افراد بیخانمان را فراهم میکنند، اتوبوسها مرتب است و قدیمی نیست بنابراین بیخانمانهای تهران میتوانند از فضای گرم اتوبوس و پذیرایی شبانه استفاده کنند.
نقیب اضافه کرد: همچنین اگر بیخانمانی بخواهد به مددسرای ثابت برود این امکان وجود دارد. گشتهای ساماندهی در سطح شهر تهران این کار را انجام میدهند. همچنین مردم میتوانند با برقراری تماس با شماره ۱۳۷ در صورت مشاهده افراد بیسرپناه یا کارتن خواب اطلاع دهند تا همکاران گشتهای ساماندهی که به صورت سه شیفت این فعالیت را انجام میدهند نسبت به انتقال آنها اقدام کنند.
وی تصریح کرد: در گرمخانههای تهران علاوه بر مکانی برای خواب، پذیرایی و موضوع مددکاری برای این افراد بیخانمان انجام میشود.
تهران به ۳۰ همراهسرا نیاز دارد
نقیب درباره وضعیت همراهان بیماران و ایجاد همراهسرا نیز گفت: در برخی از بیمارستانهای اصلی تهران همراهان بیماران در خیابانهای اطراف حضور دارند شهرداری تهران به همراهی خیران تاکنون ۹ همراهسرا در شهر تهران ساخته است. از طریق کمک شهرداری با مشارکت خیران تا پایان ۱۴۰۴ به ۳۰ همراهسرا در تهران نیاز داریم. مردم میتوانند در این زمینه مشارکت داشته باشند زیرا ظرفیت این مراکز ۵۰۰ نفر است.
وی درباره نحوه حضور همراهان بیماران در این همراهسراها را مراجعه آنان به مددکاران بیمارستانها عنوان کرد و افزود: با مراجعه به این مراکز و اثبات بستری بودن بیمار آنها در آن بیمارستان برگهای از سوی مددکاران بیمارستان به این افراد داده و امکان استفاده از این همراهسراها را خواهند داشت.
وی اضافه کرد: همراهسرا باید در نزدیکترین نقطه به بیمارستانها ایجاد شود، اکنون در کنار بیمارستان امام خمینی (ره) سه همراهسرا پیشبینی شده که جمعیت قابل توجهی در کنار این بیمارستان از این مراکز استفاده میکنند.
ساخت بیمارستانها با پیوست ایحاد همراهسرا
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: بنابراین از وزارت بهداشت درخواست میشود اگر مجوز ساخت برای بیمارستان داده میشود پیوست همراهسرا کنار بیمارستان نیز داشته باشد تا خانواده بیمار دغدغهای به جز بیماری خود نداشته باشند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا میتوان از فضای فرهنگی همانند حسینیهها، مساجد و فضای ورزشی در کنار بیمارستانها استفاده کرد، گفت: میتوان از این فضاها استفاده کرد اما ترجیح میدهیم که یک فضای ویژه برای همراهان بیمار ساخته شود تا از این فضاها بهتر استفاده کنند.
برخی مناطق تهران هنوز معتادان متجاهر وجود دارند
نقیب درباره وجود معتادان متجاهر و طرح ساماندهی آنان نیز گفت: در این دوره مدیریت شهری با کمک شورای شهر تهران اتفاق خوبی در این حوزه افتاده است اکنون ۱۱ مرکز ترک اعتیاد راهاندازی شده که هفت مرکز آقایان و چهار مرکز بانوان است که افراد معتاد به مدت سه تا ۶ ماه روند بهبود درمان خود را در این مراکز ترک اعتیاد میگذارنند.
وی به ظرفیت مراکز یاورشهرها در تهران با هفت هزار و ۱۵۰ نفر ظرفیت اشاره کرد و ادامه داد: تاکنون ظرفیتی به نام یاورشهرها نداشتهایم و امروز در روددرههایی همچون فرحزاد یک هزار نفر از معتادان متجاهر در این مراکز ساماندهی شدند.
مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکتهای اجتماعی شهرداری تهران گفت: همچنین هشت هزار تن زباله از این روددره خارج شد. در این ۵۴ هکتار به طول ۲ کیلومتر یک هزار معتاد متجاهر ساماندهی شد. در یاورشهرها با همکاری پلیس ساماندهی معتادان متجاهر انجام میشود.
وی اضافه کرد: اکنون دیگر کلونی معتادان در شهر تهران دیده نمیشود اما همه آنها جمعآوری نشده و در بخشهای مختلف تهران معتادان متجاهر را داریم. مرکزی تحت عنوان جامعپذیری در شهرداری راهاندازی میشود این مراکز برای انجام اقدامات پس از ۶ ماه دوره درمان معتادان متجاهر پیشبینی شده است تا بتوانند خدمات موردنیاز خود را دریافت کنند.
نقیب با اشاره به رویکردهای حوزه آسیبهای اجتماعی گفت: در مجموعه شهرداری تهران قرارگاه اجتماعی ایجاد شده تا در بخشهای مختلف فعالیتهای مختلفی انجام شود البته که ما براساس اولویت ویژه، فعالیتهای خود را در راستای ساماندهی وضعیت آسیبهای اجتماعی انجام میدهیم.